Skip to main content
 

Ausztráliában a november elejétől január végéig tomboló tüzekben több mint 110 ezer négyzetkilométeren, azaz Magyarországnál is nagyobb területen égett le a bozót, az erdő és a mező. A természeti katasztrófa 33 életet követelt, és több ezren kényszerültek menekülni a mindent felfaló lángok és füst elől. Állatok tízezrei – főként birkák – pusztultak el a tűzben és az élelemhiányban.

De a szigetország már túl van a nehezén. A lángok jobbára kihunytak. Megérkezett a lehűlés és a várva-várt eső. Ami azt illeti, hirtelen túl sok is lett belőle: Sydney-ben és a környező városokban most meg az árvízveszély, az extrém ár-apály, a viharos erősségű szél miatt kellett kiadni figyelmeztetést. Ha leült a hamu és felszáradt a sár, máris jöhet a következő feladat, a kárfelmérés és a helyreállítás.

A segítségből a Bosch is kiveszi a részét

Nemzetközileg is csatlakozott egy kezdeményezéshez, melynek vállalatok, kormányzati szervek és sportegyesületek a tagjai, valamint 300 ezer eurót bocsát rendelkezésre mentőintézkedésekre. A vállalat ausztráliai részlege a hétvégén jótékonysági aukciót is rendezett a bozóttüzek utáni helyreállítás támogatására, önkénteseik pedig már egy leégett bölcsőde újjáépítéséhez is nekifogtak.

Érdekesség, hogy az aukció során többek között a Bosch ikonikus 1910-es „vörös ördögös” reklámplakátja is kalapács alá került. A plakát a történészek szerint a különös tűzben égő szemű, hegyes vörös szakállt viselő Camille Jenatzy-t ábrázolja, aki ellentmondást nem tűrő vezetési stílusával érdemelte ki a Vörös Ördög becenevet. A Bosch az 1910-es évektől egy ördögien vigyorgó, rőt Mefisztóval reklámozta magát, egészen pontosan a mágneses gyújtásrendszerét.

Habár az olyan természeti katasztrófák, mint az ausztrál vagy brazil tüzek, az egész világon megkongatják a vészharangokat, valójában már régen elindult a gondolkodás: legközelebb hogyan lehetne megelőzni, de legalábbis hatékonyabban harcolni a tragédiák ellen? Legyen szó tüzekről, árvizekről, vagy olyan elkerülhetetlen eseményekről, mint egy földrengés.

Egy természeti katasztrófa esetén minden másodperc számít, életeket menthet, ezért az egyik legfontosabb feladat minél előbb jelezni a bajt. Ebben pedig kapóra jönnek az okos megoldások, a dolgok internete.

A tűz korai észlelése rendkívül sürgető, hogy időben megfékezzük terjedését. Zárt terekben, vagy városokban, településekhez közeli területeken akár a hagyományos tűzriasztók is jó szolgálatot tehetnek.

Az AVIOTEC rendszere például a kamera képét valós időben elemezve már a legkisebb megjelenésekor felismeri a lángot vagy a füstöt, amelyet szabad szemmel talán nem is látunk.

De mi a helyzet például a végtelen ausztrál bozótosokkal? Erre is lehet megoldás! Akár a vadonba is telepíthetők például olyan akkumulátoros szenzorok, melyek figyelik a hőmérséklet-változásokat, a levegő szén-dioxid-tartalmát, a páratartalmat, a szél irányát és sebességét. Ezekkel nem csupán a lángok fellobbanása észlelhető, de terjedésük iránya is megjósolható.

És a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Éppen Ausztráliában álmodtak most meg például olyan okos eszközöket, melyekkel távolról szabályozhatjuk a kerti vízszivattyúkat. Fenyegető tüzek esetén egy SMS-sel is elindíthatjuk a locsolást, de csatlakoztatható az eszközhöz akár hőérzékelő is, amely automatizálja a folyamatot. Az eszközre szükség esetén akár a tűzoltók is rácsatlakozhatnak.

Hasonló módon a Bosch a ludwigsburgi Neckar-folyónál már kísérletezett olyan technológiával, ami ultrahangos érzékelőkkel és kamerákkal valós időben figyeli a víztömeg mozgását. A folyó sebességét, a sodrás erősségét, továbbá a vízszint magasságát monitorozva az adatokat feltölti egy központba, amely speciális algoritmusok alapján elvégzi az elemzést.

Ha a rendszer kritikus értékeket kap, azaz árvízhelyzet fenyeget, az automatikusan üzenetben értesíti az illetékes hatóságokat, önkormányzatokat, vízparton élő lakókat és üzleteket, akik így azonnal reagálni tudnak.

Korai figyelmeztető rendszereket még a nehezen megjósolható és elkerülhetetlen – éppen ezért leginkább veszélyes – földrengésekre is próbálnak megalkotni. Ennek egyik módja, hogy ha a szenzorok érzékelik az első jeleket, például a még az ártalmatlan előrezgéseket, az adatokat a központba küldve azonnal figyelmeztetést adnak ki. A reakció felgyorsításában és hatékonyságában katasztrófák esetén egyébként szinte minden okos megoldás segít, hiszen értékes időt nyer.

Iratkozz fel hírlevelünkre!