Skip to main content
 
Okoseszköz

Okos jótündérek a babaszobában

2019.11.19 No Comments 6 perc olvasási idő

Ha már okos kávéfőző kotyog a konyhában, intelligens világítás szórja a fényt a hálószobában, és mindenre figyelő biztonsági rendszer óvja a ház lakóit, miért éppen a babaszoba maradna ki az összekapcsolt eszközök világából? A Bosch nemrég jelentette be, hogy jövő évtől már elérhető lesz a jövő babakocsija, a svéd Emmaljunga céggel közösen fejlesztett, elektromos meghajtású eszköz a szülők és a gyermekek nagyobb kényelme és biztonsága érdekében. Mi pedig körülnéztünk az okoseszközök piacán, mi minden igyekszik még gondoskodni a kicsik zavartalan fejlődéséről.

A gyermek, különösen az elsőszülött születését követő időszak tele van kétségekkel: vajon eleget alszik? Jól eszik? Miért sír? Melege van? Álmos? Mit kellene vagy lehetne másképp csinálni? Mivel a babák még csupán sírással tudják kifejezni érzelmeiket, fájdalmaikat, szükségleteiket, és ez az első időszakban nem mindig egyértelmű a szülők számára, kifejezetten jól jöhetnek az olyan eszközök, amelyek adatokat szolgáltatnak a gyermekek éppen aktuális fizikai hogylétéről.

A frissen szülővé avanzsált anyukáknak és apukáknak legtöbbször többet segít az olyan típusú segítség, amely nem kéretlen tanácsokat osztogat, hanem csupán megfigyel és figyelmeztet.

Okos bébiőrök és plüssállatok

Szerencsére az utóbbi időben ezt már egyre több digitális eszköz fejlesztője ismerte fel, így az okos zokniktól az intelligens pelenkákon át a kicsik számára optimalizált hőmérőkig számtalan innovatív megoldás jelenik meg a piacon – ezekből csemegéztünk.

A fejlesztések egyik legnagyobb csokrát képezik az okos bébiőrök, amelyek a babák zavartalan álmát és a szülők nyugalmát igyekeznek biztosítani. Például a szingapúri iBabyGuard alvásmérő a kicsik alvás közbeni levegővételét figyeli és figyelmeztetést küld az anyuka vagy apuka okostelefonjára, ha a gyermek 15 másodpercnél hosszabb ideig nem lélegzett.

Egy ilyen eszközzel elejét lehet venni a tragikus bölcsőhalál hirtelen bekövetkeztének és még idejében értesíteni lehet az orvost vagy a védőnőt.

A már nagyobb csecsemők számára fejlesztettek ki a Sproutling nevű eszközt, amely a baba bokájára helyezve pulzusszámot, testhőt, mozgást és hangokat rögzít, sőt különféle statisztikai modellek használatával előre jelzi, mikor hagyja majd el a kis pufók legközelebb az álmok mezejét, vagy mik az ideális körülmények zavartalan alvásához.

Ez az eszköz arra is figyelmeztetni tudja a szülőket, ha a gyermek felébredt.

Nem csupán a babák álmait képesek őrizni az ilyen típusú összekapcsolt eszközök. A Teddy and the Guardian Animals nevű plüssállat-családot, amely a hagyományos Teddy mackóból, a hosszúnyakú zsiráfból és a bátor oroszlánból áll, különféle bioszenzorokkal szerelték fel. Ha a pici hozzáér az állatkák mancsához, a szenzorok közvetítik a gyermek különféle biológiai adatait a játszópajtásokkal összekapcsolt eszközhöz, így a szülőknek nem kell felfüggeszteniük a babák játékát ahhoz, hogy megmérjék a testhőmérsékletüket, a véroxigénszintjüket vagy éppen a pulzusszámukat. Mennyivel kényelmesebbnek hangzik ez így, mint egy síró vagy izgő-mozgó gyermek lázmérése!

Lehet, hogy a gyermekorvosi rendelőkben is elkelne ebből az eszközből.

Okos zoknik és még annál is okosabb pelenkák

Nem csupán a trükkös plüssállatok segíthetik azonban a gyermekek fizikai hogylétének monitorozását, hanem például ruhadarabok is. A végtelenül cuki Owlet Care okoszokni például a babák pulzusszámát, oxigénszintjét és véroxigénszintjét méri, miközben alszanak. A zokni a szülők okostelefonjára küldi a klinikai pontosságú pulzoximéter és a többi szenzor aktuális értékeit, így biztosítva azt, hogy anya és apa is nyugodtan aludjon, és ne kelljen attól tartaniuk, hogy nem veszik észre, ha a babának valami baja van.

Szülőként mindannyiunknak ismerős lehet ez az állapot, néha-néha jó szolgálatot tehet egy, a baba lábfejére tépőzárazható érzékelő zoknicska.

Ha a zokni nem lenne elég, már itt is van az okos pelenka. A Pampers idén nyáron jelentette be, hogy piacra dobja az alvást és a vizeletben lévő értékeket monitorozó pelust. A többször használható szenzorokkal felszerelt pelenkák a szülők okostelefonjára küldik az aktuális értékeket, amelyek abban segíthetnek, hogy a felnőttek jobban megértsék a csecsemők fejlődését. Egyesek azonban úgy vélik, ez már túllő azon a határon, ameddig a biológiai folyamatokról való adatgyűjtés terjedhet, míg mások szerint hasznos lehet a kicsik egészségesebb növekedése szempontjából.

Ön mit gondol, választaná babája számára az okospelenkát?

Iratkozz fel hírlevelünkre!