Skip to main content
 

Ha apa okosórát használ a lefutott kilométerei rögzítéséhez, anya a Fitbitre esküszik az edzés hatékonyságának méréséhez, a gyerek pedig el sem tudja képzelni a kirándulást anélkül, hogy aktivitásmérő karkötője ne jelezze neki egy-egy kaland teljesítését, miért éppen Blöki vagy Cicó maradna ki a jóból? Az összekapcsolt eszközök forradalma már a kutyaházakat és a macskaalmokat is elérte, megmutatjuk, milyen eszközök segítik a négylábú kedvenceket és gazdáikat a még zökkenőmentesebb együttélésben.

Mindegy, hogy egészségmegőrzésről, keresésről vagy szórakoztatásról van szó, a technológia már abban is segíti a gazdikat, hogy családtagként tartott kisállataikról akkor is megnyugtató információkat kaphassanak, amikor kénytelenek magukra hagyni őket.

Ahogy a Fitbit, az Apple Watch vagy más viselhető eszközök képesek biometrikus adatokat, egészségügyi paramétereket és aktivitási információkat rögzíteni viselőikről, az okos nyakörvek vagy pántok is figyelemmel követhetik a kiskedvencek egészségét és mozgását. Az utóbbi években ez a piaci szegmens annyira népszerűvé vált, hogy a becslések szerint 2019-ben elérte az 1,6 milliárd dollárt.

Okos ABC házi kedvencekhez

Okosnyakörv vigyáz Blökire és Cicóra

A kutyák nem tudják elcsaholni a macskák pedig elnyávogni, ha fáj valamijük, ezért a betegséget leginkább a mozgásukban, a testtartásukban, és az alvási mintázataikban bekövetkezett változások jelzik.

Az összekapcsolt, viselhető eszközök, például az okosnyakörvek az emberekhez hasonlóan már a kutyáknál és macskáknál is képesek azonosítani a potenciális egészségi rizikókat. Mindezeket az étkezési szokásaik, a légzési ritmusuk, a testhőmérsékletük, az alvási paramétereik vagy a mozgásuk alapján. Ennek köszönhetően már azelőtt megvizsgálhatja őket egy állatorvos, hogy komolyabb betegség kialakulna. Ilyen a Fitbit mintájára kialakított Fitbark vagy a Waggit, amelyek mindegyike a kutya vagy macska nyakára erősítve információkat továbbít az állat paramétereiről gazdája okostelefonjára.

Okosnyakörv vigyáz Blökire és Cicóra

Az okoseszköz által rögzített adatok az állatorvosnak is továbbíthatóak, hogy adott esetben monitorozhassa a kedvencek állapotát.

Nincs több elveszett négylábú

Gyakori, hogy az okosnyakörveket GPS-rendszerrel is ellátják. Ha el is kóborol a család kedvence, elveszni nem tud, hiszen az okostelefonnal összekötött, kis készülék mindig pontosan megmutatja a négylábú hollétét. Ilyen eszköz a Whistle, amely értesíti a gazdit, ha kutyája vagy macskája elhagyta a megjelölt biztonsági zónát és hollétének adatai is visszakövethetőek az elmúlt 24 óráig. A Pip, nevű eszközt gazdája házőrzőjéről nevezték el, a Tagg pedig amellett, hogy vízálló, annyira könnyű, hogy madarak is viselhetik. Az Auburn University ezt az eszközt használja arra, hogy az egyetem kabalaállatainak számító sasok hollétét figyelemmel kísérhesse.

Nincs több elveszett négylábú
Nincs több elveszett négylábú

A gyártók kreativitása túlmutat a digitális nyakörveken és mára már azt a problémát is sikeresen orvosolni tudják, hogyan hagyjuk biztonságosan négylábú kedvencünket az autóban egy meleg nyári napon. A tragédiák megelőzésére fejlesztett PupComm egy olyan, kutyák igényeire szabott, környezetfigyelő műszer, amely értesítéseket küld a gazdinak, ha az állat számára túl meleg vagy túl hideg lenne a járműben.

Nincs több elveszett négylábú

Okosbébiszitter

A Kis kedvencek titkos élete című filmet az a sokunkat izgató kérdés ihlette, hogy mit csinálhatnak vajon a négylábúak addig, amíg mi dolgozunk, vagy az iskolapadban üldögélünk. A technológiának hála manapság bárki bizonyságot szerezhet arról, hogy tényleg Blöki eszi-e ki a kamrából a kolbászt vagy Cicó tényleg képes kinyitni a hűtőt egy kis tejért.

A PetCube olyan „virtuális bébiszittert” kínál, amely lehetővé teszi az állatoknak a gazdikkal való távoli interakciót. Hasonló elven működik a CleverPet nevű „játszótér” is, ahol a szenzorokon keresztül különféle parancsszavakat taníthatunk meg a kutyáknak, és ha ügyesen elvégezték a napi leckét, még jutalomfalatot is kapnak.

Hosszabb nyaralás vagy üzleti út? Megoldás az okosetető

Ezeknek a különféle, digitalizálatlan változata már nagyon elterjedt a gazdik körében. Az összekapcsolt verziók, például a Petnet Smartfeeder, ezeknél már sokkal többet tudnak. Az állat tulajdonságaira, aktivitási jellemzőire és az előirányzott kalóriabevitelre figyelve adagolják a megfelelő mennyiségű ételt és a gazdik az okostelefonjukról egy mozdulattal megetethetik kedvenceiket.

Öt évvel ezelőtt az okos szót minden bizonnyal nehezen kapcsoltuk volna össze a macskaalom szóval. Szóval, ha azt gondolná bárki, hogy ennél már nincs tovább, akkor nézzük, mire képesek még az összekapcsolt eszközök! Tavaly a PurrSong nevű amerikai startup a világ legnagyobb technológiai eseményén, a Las Vegas-i CES fesztiválon mutatta be öntisztító, okos macskaalmát, a LavvieBot-ot. Az újgenerációs objektum gyártására a cég közösségi finanszírozással igyekszik összekalapozni a pénzt, így, ha beszállna a macskaalom-bizniszbe, itt az idő.

Figyelem! Csak cicarajongóknak!

Iratkozz fel hírlevelünkre!