Skip to main content
 
Okoseszköz

Nagyon számít, hogy milyen picik

2023.04.14 No Comments 12 perc olvasási idő
Nagyon számít, hogy milyen picik

A magyarországi Bosch csoport legnagyobb számban gyártott termékéről, a szenzorokról szól a Bosch Magyarország Podcast legfrissebb epizódja.  Ezek a miniatűr alkatrészek biztonságosabbá teszik az autókat, pontosabbá a telefonokat, hatékonyabbá a mosógépet és okosabbá akár az alsónadrágokat is.

A műsor állandó házigazdája Tóth Edit ezúttal is két szakemberrel beszélgetett az érzékelők mindennapi életünkben betöltött szerepéről és a jövőről: Csikósné dr. Pap Andrea Edit az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karának dékánhelyettese, Mezősi Norbert gépészmérnök, közgazdász pedig a Bosch szenzorok tervezésében részt vevő csoportjának vezetője.

Mezősi Norbert gépészmérnök, közgazdász pedig a Bosch szenzorok tervezésében részt vevő csoportjának vezetője

Csikósné dr. Pap Andrea Edit az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karának dékánhelyettese

Megdöbbentő újdonságok: okosruházat és okosszemüveg

Andrea első különlegességként az okoscipőket említi, amik a legpontosabb lépésszámláló funkciót tudhatják magukénak, sőt, képesek akár a cipőfűzőt is ideálisan beállítani. E mellett szakértő vendégünk kiemeli a sebkötözésekor használt, pólyákba integrált érzékelőket, ami a kötés szorosságát és pH érzékeléssel a sebgyógyulási folyamatot is nyomon követi. Kollégánk szintén érdekességként az okosszemüvegeket említette, amik akár a telefon adatait is kivetíti a felhasználó közvetlen látóterébe. Ez hasznos lehet például főzésnél és persze vezetés közben is, de számos területen helyet követelhet magának a jövőben.

Megdöbbentő újdonságok: okosruházat és okosszemüveg

Mi a szenzor?

Erre az egyszerű kérdésre válaszolva Andrea kiemeli, hogy a szenzor és érzékelő gyakorlatilag szinonimák. Ezek az eszközök információkat adnak a körülöttük lévő világból. A külső energiát érzékelik, kölcsönhatásba lépnek velük, az így kapott információkat adatokká alakítják, ami az ipar számára jól kezelhető. Norbert kiegészítette, hogy a MEMS szenzor a microelektromechnaikai-rendszert jelöl, ezek alapja pedig a szilícium.

Mi a szenzor?

Szenzor mindenütt a biztonság és a kényelem jegyében

Andrea kiemeli, hogy ma már amint felkelünk, mindenhol szenzorokkal találkozunk. Ehhez kollégánk azonnal hozzáteszi, hogy vevői igények és kényelmi funkciók hozzák létre az újabb és újabb szenzorokat. De autóipari elvárás az például, hogy ha az autó bemegy egy 10 kilométer hosszú alagútba, mindvégig a sáv közepén haladjon. A beszélgetés ezen a ponton a nemzetközi üzleti élet irányába fordul. Vendégeink egy másik Bosch újdonság felé fordulnak, hiszen a cég Las Vegasban bemutatott egy új optikai szenzort, ami a levegőben lévő szennyező részecskéket méri. A jövőben ez akár telefonba is beépíthető lesz, ami akár az ingatlanpiac alakulásában is komoly változást hozhat, hiszen minden eddiginél pontosabban követhető lesz a levegő minősége. Szintén itt kerül szóba az Egyesült Államokban tavaly bevezetett előírás. Ennek lényege, hogy a telefonok pontosan megadják egy segélyhívás során a pontos koordináták során azt is, hogy milyen magasan van a telefonáló. Ez azért fontos, hogy ha valaki egy felhőkarcolóban lesz rosszul, akkor a mentők azonnal tudják, hányadik emeleten kell keresni a beteget.

A szenzorok ma már szinte minden pillanatban velünk vannak

A szenzorok ma már szinte minden pillanatban velünk vannak

A méret e lényeg?

Csikósné dr. Pap Andrea Edit kiemeli, hogy a szenzor akkor jó, ha rendkívül picike változást is képes érzékelni, a detektálási alsó küszöb a gázszenzornál például megközelíti a molekuláris szintet. Szakértőink abban is egyetértenek, hogy a szenzor hosszú élettartama mellett az is fontos, hogy a mérésnek mindig reprodukálhatónak kell lennie.

Norbert más aspektusokat is kiemel: fontos, hogy nagyon alacsony legyen a fogyasztása, ne merüljön le gyorsan az eszköz. A szenzorok minél kisebbek kell legyenek, megrendelői igény, hogy egy adott telefonba, fülhallgatóba, okosórába a lehető legtöbb szenzort integráljuk bele.

A hazai fejlesztők abszolút versenyképesek

Andrea kiemeli azt is, hogy az Eötvös Loránd Kutatóhálózat megállja a helyét nemzetközileg is, és ezt kollégánk is megerősíti. Ők egy közel 200 emberből álló lelkes csapattal nemcsak MEMS-szenzorokat fejlesztenek, hanem más félvezetőkkel is foglalkoznak. A képzésben is szoros az együttműködés: az egyetemi hallgatók a Boschnál úgynevezett duális kooperatív képzésekben vesznek részt, hogy rögtön az ipari területen élesben tudják magukat kipróbálni és bekapcsolódhassanak a fejlesztésekbe.

A hazai fejlesztők abszolút versenyképesek

Nehézségek azért vannak, ezek kapcsán Norbert kiemelte, hogy nemrég egy konferencián elhangzott: a következő 7 évben megháromszorozódik a piac. Legalábbis igény szinten, amit csak a gyártási kapacitás és a szakemberek hiánya tud majd megnehezíteni.

A jövő trendjei

Óhatatlanul szóba kerül a kvantumszenzor is, ami ma még sci-fi, a mostani mérési pontosság ezerszeresését tudja majd adni. Ennek komoly jelentősége lehet például az egészségügyben, hiszen egy mágneses szenzor akár az agy hullámait is tudja érzékelni, így még jobban megérthetjük annak működését. Ezzel egyébként közel nyolc éve már kiemelten foglalkozik a Bosch – árulja el Norbert.

A Bosch szenzorait felhasználva két éve egy okosalsónadrágot mutattak be, ami jó figyelemfelkeltő volt – ma viszont már ennél sokkal komplexebb együttműködések zajlanak. Magyarországon is mérnökök sokasága dolgozik kényelemért és a biztonságért a hazai felsőoktatási intézményekkel karöltve számtalan kutatásban vesznek részt a szakemberek. Andrea és Norbert is egyetértett abban, hogy a jövő magyar mérnökeinek nagyon sok keresnivalója van ezen a területen, ami nagyon ígéretes jövőképet vetít előre a fiatalok számára.

A jövő trendjei

A műsor elkészítésében a Brocasterz Podcast stúdió és az Autoteszt.com Kft. volt a partnerünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!