Skip to main content
 

A karácsonyról sokunknak a zsúfolt bevásárlóközpontok, a kétségbeesett ajándékvadászat, a végeláthatatlan sütés-főzés, a karácsonyfa talponmaradásáért vagy a lakás portalanításáért vívott közelharc jut eszébe. Szerencsére az utóbbi időben már az összekapcsolt eszközök is elkezdtek beszállni a küzdelembe azért, hogy a karácsonyi készülődés, az ajándékok kiválasztása és maga az ünnep egyre kevesebb fejfájást és gyomorgörcsöt, sokkal inkább kellemes adventi várakozást és a szeretteink körében eltöltött minőségi időt jelentsen.

Nagybevásárlás: parkolóapp, okoshűtő és drón

A napi teendők mellett sokaknak nem jut ideje elintézni az ajándékok és a karácsonyi lakomák alapanyagainak beszerzését, így a zsúfolt bevásárlóközpontok valamelyikébe kényszerülnek néhány nappal az ünnepek előtt. A problémák általában már a parkolással kezdődnek, majd azzal folytatódnak, hogy az üzletekben alig van egy talpalatnyi hely vagy már régen kifogytak az áhított áruból. A parkolás nehézségeire a fővárosban megoldást jelenthet a magyar fejlesztésű, Parkl nevű alkalmazás, amely arra specializálódott, hogy a belvárosi épületek kihasználatlan parkolóhelyeit elérhetővé tegye az autósok számára, ami így kevesebb kipufogógázt és egyszerűbb parkolást eredményez.
A Bosch okoshűtői ugyancsak segíthetnek a bevásárlásban. A fridzsider belsejében elhelyezett kamerákkal láthatóvá válik, milyen élelmiszerek hiányoznak még a karácsonyi vacsorához, amiről a rendszer listát készíthet és elküldheti az éppen a szupermarketben nézelődő családfőnek. Így megspórolhatóvá válnak az elfelejtett csokornyi petrezselyemért vagy élesztőért december 24-én megtett többletutak.
Sokan a tömeg elkerülése érdekében már internetes oldalakról rendelik meg az ajándékokat, amelyek útját sok esetben az okostelefonra letöltött applikáció segítségével is követhetjük. Mindenesetre néhány országban már a drónok is besegítenek az ajándékok időben történő szállításában. Az Amazon Prime 2017 óta teszi lehetővé a csomagok drónnal történő szállítását, és azóta már több mint ötmilliárd alkalommal vetettek be pilóta nélküli, apró légisegítőket. A kereskedelmi drónok kb. 2,3 kilogramm súlynál kisebb csomagokat képesek mintegy 160 km/óra sebességgel a kívánt helyszínre szállítani. És hogy mi is kerüljön a fa alá?

Okos ajándékok kedves családtagoknak

Ha a technológia iránt fogékony apukáknak gondot okozna, mivel lepjék meg kamaszodó, esetleg már felnőtt gyermekeiket, egyszerre két remek ötlettel is szolgálhatunk. Habár az ujjongási faktor talán nagyobb lenne egy Imagine Dragons koncertjegy láttán, hasznosságban egy vezeték nélküli telefontöltő verhetetlen lehet. Ki ne bosszankodott volna már amiatt, hogy a vonaton nincs hova bedugnia telefonját vagy a kanapé közelében, ahol kényelmesen elhelyezkedett egy kis netezéshez, nincs konnektor. Ezt a problémát küszöbölik ki a vezeték nélküli töltőállomások. Ugyanilyen hasznosnak bizonyulhatnak a külső akkumulátorok és vésztöltők, amelyek között már akadnak olyanok is, amelyek kulcstartóra szerelhetőek, illatosítottak, kóla vagy csokoládé alakúak, netalántán kozmetikai tükörként is funkcionálnak egyben.
A család technológia iránt fogékony tagjainak jó ajándék lehet a Myo nevű szenzor, amellyel lehetővé válik távolban lévő számítógépek irányítása. Ha a felhasználó az eszközt a karjára erősíti, és megtanulja az irányításhoz használandó gesztusokat, egyszerű kézmozdulatokkal is képes lesz különféle parancsokat kiadni a laptopjának. Prezentációk tartásakor például igazi istennek érezheti magát az előadó, amikor kattintások helyett egy kézmozdulattal lecserélődnek a diák. Ezen kívül jó pontok szerezhetőek techguru barátoknál vagy családtagoknál, ha a virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) használatát lehetővé tévő eszközök kerülnek a fa alá, amelyeken keresztül háromdimenzióssá válhat a videójáték-élmény.

A sportos vagy éppen életmódváltáson gondolkodó barátoknál, nagynéniknél vagy unokatestvéreknél esetleg az okos aktivitásmérők jöhetnek szóba, amelyek folyamatos monitorozással és adatokkal motiválhatják az edzésterv megvalósítását. Kisgyermekeik biztonságáért aggódó szülőknek az iSwimband nevű okoskarkötőt ajánlunk, amelynek viselésével megelőzhető, hogy nyaraláskor észrevétlenül elmerüljön a gyermek a mélyvízben. A karkötő ugyanis baj esetén három másodperc múlva értesítést küld a szülő okostelefonjára és így elkerülhetővé válnak a balesetek.
Idős rokonoknak, nagymamának és nagypapának pedig hasznos lehet a Click ’N Dig nevű találmány, amely segítségével könnyebben lokalizálhatóak a nem talált tárgyak. Ha a nagybácsi gyakran elfelejti, hova is tette az autókulcsot vagy a kalapját, ez lehet a tökéletes ajándék.

3D-nyomtatott süteményszaggató és telefonról szabályozható világítás

Túl a nagybevásárláson és az ajándékok gondos csomagolásán elérkezik az otthoni készülődés időszaka. Ennek egyik sarokpontja a lakótér és a karácsonyfa feldíszítése. Előkerülnek a dobozokból a karácsonyi díszek, a fenyőtalp és természetesen a karácsonyi világítás. A világítás okostelefonnal történő irányításához hasonlóan különféle internetes barkácsprojektek már részletesen leírták, hogyan varázsolhatjuk okossá a karácsonyfát néhány LED-lámpa, okostelefon, vezeték és az Arduino-rendszer segítségével. Egy felhasználó például egy Amazon Alexa-eszköz segítségével hangvezérléssel tudja irányítani karácsonyfája világítást. A Twinkly okosvilágítással pedig bármit kirajzolhatunk a fényekből.

A világítás szabályozása mellett már lehetőség van arra is, hogy a megfelelő karácsonyi zenével hangoljuk össze a fényeket, még meghittebbé téve az ünnepet. A kisgyermekek számára is élvezetesebbé válhat a szenteste, ahol maguktól váltanak, esetleg rénszarvast mintáznak a fények, időzítéssel „magától” szólal meg a zene, így erősítve a karácsony varázsát.
Mielőtt a konyhában sürgölődő családtagok azt gondolnák, hogy számukra semmit nem tartogat a 21. századi technológia, íme egy kis ízelítő az okossütők és a 3D printelt süteményszaggatók világából. Az igazán személyre szabott mézeskalács-figurák elkészítése például egyszerűbbé válhat a 3D nyomtatás segítségével műanyagból készített, hajszálpontosan ugyanolyanra nyomtatott süteményformákkal. Ezen felül az érintőképernyővel felszerelt okos sütők receptötletekkel, videós segédlettel és természetesen folyamatosan nyomon követhető sütési folyamattal biztosíthatják azt, hogy még véletlenül se süssük túl a zserbót vagy száradjon ki a sült pulyka.

Kész a karácsonyi vacsora, fényárban úszik a lakás, szól a karácsonyi zene és a szépen feldíszített fa alatt sorakoznak az okosabbnál okosabb ajándékok. Már csak a családtagokat kell összetrombitálni és kezdődhet is az ünneplés! Okos hódítások ide vagy oda, a gyertyafényről, egy jó könyv elolvasásáról, a beszélgetésekről és a meghittségről azért ne feledkezzünk meg!

Iratkozz fel hírlevelünkre!