Skip to main content
 

Talán hihetetlen, de már az autók lábtörlői, a raklapok és a téglák is elkezdtek okosodni. Ahogy a kutatók egyre több anyagot, használati tárgyat és munkaeszközt próbálnak bevonni az összekapcsolható rendszerek világába, szinte alig marad olyan szeglete az életünknek, ahol ne jelennének meg az IoT-alapú, környezeti szempontból fenntarthatóbb és kényelmesebb megoldások. Az alábbiakban ezek közül szemezgetünk, és azt is megmutatjuk, milyen intelligens anyagokkal kísérletezik a Bosch.

Környezetvédő raklapok nyomkövetővel

Nem csupán a ruhadarabok, a cipők vagy éppen a zoknik váltak a legújabb, szenzorokat és egyéb összekapcsolható eszközöket használó fejlesztések alapanyagaivá, hanem az olyan hétköznapi, a fejlődés minden jelét nélkülöző, háttérben meghúzódó eszközök is, mint a raklapok.

Környezetvédő raklapok nyomkövetővel

Raklapok átlagos felhasználási ideje

Hagyományos: 3–5 alkalom – Okos: 100 alkalom

Az elmúlt időszakban ugyanis az ipari méretű gyártás és szállítás területére is a hatékonyságot és a fenntarthatóságot növelő, okos anyagokat igyekeznek bevonni. Az egyik innovatív amerikai cég, az RM2 olyan raklapokkal kísérletezik, amelyek tartós, kompozit műanyagokból és beépített szenzorokból épülnek fel. Ezek a szenzorok hálózatot alkotnak, amely lehetővé teszi a vállalat és az ügyfelei számára, hogy nyomon követhessék a raklapok útját. Az ellátási lánc nagyfokú transzparenciája pedig hozzásegít a műveleti hatékonyság fokozásához, sőt még a környezeti fenntarthatósághoz is. Ezek a raklapok ugyanis 25 százalékkal könnyebbek a hagyományosnál, így csökkennek a szállítási költségek és a szén-dioxid-kibocsátás is. Mivel a szokásos 3–5 alkalom helyett közel százszor újrafelhasználhatók, a környezetterhelésük is alacsonyabb.

Környezetvédő raklapok nyomkövetővel
Környezetvédő raklapok nyomkövetővel
Környezetvédő raklapok nyomkövetővel

Okos járműborításokban gondolkodik a Bosch

Az okos felületek és tárgyak a Bosch-t is megihlették. A Bosch Research jelenleg olyan interaktív interfészeken dolgozik, amelyek különféle textíliákba illeszthetők be. Ezek előnyei, hogy nyújthatók, rugalmasak és különféle háromdimenziós struktúrákhoz adaptálhatók, mint amilyenek az autók karfái vagy ülései. Ráadásul nem csupán könnyebben mozgathatók, hanem költséghatékonyabbak is lehetnek az érintőképernyőknél. Különösen, ha ipari méretű alkalmazásokról van szó.

Emiatt a Bosch Research autók lábtörlőivel és ülések borításával is kísérletezik, hogy ez utóbbi például megjegyezhesse a sofőr testalkatát és testtartását, majd a jövőben ahhoz illeszkedhessen. Sőt, néhány év múlva a jármű belső borításában elhelyezett szenzorok akár a szennyeződéseket és az autóban felejtett tárgyak pontos helyzetét is jelezhetik majd, így segítve, hogy senki ne felejtse az anyósülésen a lakáskulcsát.

Okos járműborításokban gondolkodik a Bosch

Okos anyagokkal okos házakat

Az intelligens alapanyagok azonban nem csupán az autógyártásban, hanem már az építészetben is megvetették a lábukat. Itt már nem csak összekapcsolt világítási, fűtési vagy biztonsági rendszerekről van szó, hanem arról, hogy az épületek anyaga is képes reagálni a környezet változásaira és akár élő rendszerként működik a jövőben. Ez a külső fizikai behatásokra az energia hatékonyabb és fenntarthatóbb felhasználását jelentheti.

Az absztrakt eszmefuttatás helyett álljon itt egy példa a jövő építészeti alapanyagaira: a BioMASON nevű biotechnológiai startup baktériumok segítségével épít téglákat. A vállalkozás egy több millió éves folyamatot használ fel erre: mikroorganizmusokat injekcióznak a homokba, amivel gyakorlatilag a korallzátonyok többezer éves növekedési folyamatát imitálják – csak évezredek helyett napokra redukálják a növekedés időtartamát.

Okos anyagokkal okos házakat

A „lélegző” téglák működése Forrás: www.regandyer.com

A kaliforniai Cal Poly egyetem építészeti karának kutatóinak pedig olyan téglákat sikerült megalkotniuk, amelyek képesek megszűrni a szennyezett levegőt. Ezek az építőelemek képesek szétválasztani a szennyező anyagokat és egyéb részecskéket is, mint a port, és ezáltal egészségesebbé teszik az épületben lévő levegőt, s úgy érezhetjük magunkat, mintha egy erdőben sétálnánk.

Okos anyagokkal okos házakat

Iratkozz fel hírlevelünkre!