Skip to main content
 
Okoseszköz

2021-ben már a szenzor a divat

2021.03.01 No Comments 10 perc olvasási idő

Okosingek és pulzusmérő blúzok a kifutókon

Az utóbbi időben szinte az összes divatház elkezdett elektronikával kísérletezni. A zokniktól kezdve az ingeken át egészen a sportcipőkig: nincs olyan ruhadarab, amelybe ne csempésztek volna valamilyen érzékelőt. Ezek a beépített szenzorok viselőjük egészségi állapotáról gyűjtenek adatokat, majd egy összekapcsolt eszközre továbbítják ezeket. Esetleg hatodik érzékszervként segítenek jobban észlelni a környezetet vagy épp egyszerűbb feladatokat oldanak meg: bejövő hívásokat fogadnak, vagy váltanak a zeneszámok között. Utánajártunk, hogyan okosodnak hétköznapi viseleteink.

Okosingek és pulzusmérő blúzok a kifutókon

Okos alapdarabok

Az okos ruhadarab olyan szenzorokkal ellátott viselet, amely adatokat gyűjt viselőjéről és ezeket egy összekapcsolt eszközre, többnyire okostelefonra továbbítja. Az elemzett adatok alapján akár apróbb döntéseket is meghoz – például értesítéseket küld. Ezek egyik legnépszerűbb fajtái az egészségügyi paramétereket mérő érzékelőkkel ellátott ingek, pólók, cipők vagy sapkák, amelyek EKG-t, pulzus- és légzésszámot, esetlegesen lépésszámot mérnek, majd az adatokat továbbítják a hozzájuk kapcsolt okostelefonra. Az adatok elemzésével segítik viselőiket egészségük megőrzésében vagy támogatják a sportolókat teljesítményük fokozásában.

Sportos outfitek az egészség szolgálatában

Az ausztrál Wearable X jóganadrágjai a beépített mozgásszenzoroknak köszönhetően finoman pulzálnak a csípőnél, térdnél vagy bokánál azért, hogy a jógázót a megfelelő érzettel buzdítsák az adott pozíció megtartására, vagy a testrész helyes pozícióba történő elmozdítására.

Ralph Lauren már 2014-ben piacra dobta a pulzus- és légzésszámot mérő okosingjét. Az amerikai Athos okos tréningruhái az izmok aktivitását mérő szenzorokat, pulzus- és légzésszámmérőt rejtenek magukban, és egyfajta virtuális trénerként követik a sportolók teljesítményét.

Egy francia technológiai és divatcég, a Spinali úszódressz-és bikinikollekcióját olyan vízálló szenzorral szerelte fel, amely jelez, ha valaki túl sokáig tartózkodna a napon és ezzel káros UV-sugárzás érné a bőrét. Sőt, már egy magyar startup is kísérletezik összekapcsolt ruhadarabbal: az Alpha Femtech nevű csapat olyan szenzoros body-t igyekszik fejleszteni, amelyik képes csökkenteni a menstruációs fájdalmakat.

Füstben navigáló kesztyű és szelfiző dzseki

Nincs többé buszon felejtett tornazsák és esernyő

Az összekapcsolt ruhadarabokkal egy olyan problémát is megoldhatunk, mely azóta sújtja az emberiséget, mióta különféle szövetdarabokat terítünk magunkra a környezeti hatások kivédése ellen. Hányszor fordul elő, hogy elvesztettük szeretett pulcsinkat, zokninkat, cipőnket és bármit megadnánk a becses holmik megtalálójának? Úgy tűnik, hogy az összekapcsolt eszközök világa egy csapásra megoldhatja ezt a gondot.

Nincs többé buszon felejtett tornazsák és esernyő

Számos gyártó és dizájner kezdett el ugyanis helyadatokat nyomon követő szenzorokat építeni ruhadarabjaiba, hogy a tulajdonosuk okostelefonon keresztül mindig követni tudja az útjukat. A Tommy Hilfiger számos olyan öltözetet mutatott be az elmúlt években, melyekbe Bluetooth-alapú chipet varrtak. Ezek nyomon követik az egyes darabok mozgását, sőt a felhasználók még apróbb jutalmakat is kapnak, ha viselik ezeket.

Amilyen gyorsan fejlődik a technológia, lehet, hogy nemsokára már oda is eljutunk, hogy a cipő rendelje a pizzát? Habár egyelőre a Pizza Hut még csak kísérletezett egy efféle okoscipővel, ki tudja, mit hoz a holnap.

Iratkozz fel hírlevelünkre!