Skip to main content
 

A világ egy piszkos hely. Talán nem is gondolnánk mennyire: egy bútorápolással foglalkozó cég kiszámolta, hogy egy átlagos háztartás évente tekintélyes mennyiségű port gyűjt össze. Van ötlete mennyit? Szavazzon, cikkünk végén eláruljuk, jól tippelt-e!

Egy átlagos háztartásban mennyi por gyűlik össze egy évben?
468 votes

És hogy mi is az a por, amely olyan gigászi porcicákká tud összeállni a kanapé alatt? Túlnyomó többsége kívülről jön. Olyan kosz és lebegő részecskék, mint például a pollen vagy a korom, vagy a föld és a szállópor, melyeket behordunk a cipőnk talpán vagy a ruhánkon. Ha kinyitjuk az ablakot, hogy szellőztessünk, a friss levegővel együtt ugyanezek a hívatlan vendégek is megérkeznek. Némelyikük nem is veszélytelen, súlyosan mérgező ólmot és arzént is beengedhetünk, persze csak kis mennyiségben. Sőt, tudósok már azt is kimutatták, hogy évente 60 tonna kozmikus por száll a Földre, így bármilyen furcsa is, jó eséllyel némi meteorit vagy üstökös is lerakódik padlónkon.

A maradék már a falakon belül keletkezik. A textíliákról lefoszló apró szálak, a szőnyeg lekopó bolyhai, a púder szétszálló szemcséi, a kenyérről felszálló liszt, az állatok elhullajtott szőre, saját bőrünk lehámló darabkái, de még a poratka megszáradt mikroszkopikus ürüléke is ott örvénylenek körülöttünk. Megannyi apró, szemmel alig vagy nem is látható szemcse, melyek milligrammról milligrammra állnak össze, rakódnak le, férkőznek oda a legeldugottabb sarkokba és résekbe is.

Védekezni ezért aztán nehéz ellene. A por olyan, mint a horrorfilmekben a szörny: mindig megjelenik, mindig utolér, nem bújhatunk el előle. Még akkor sem, ha életünket egy bezárt, ablaktalan szobában töltenénk, melyet soha nem hagynánk el.

Ennél azért vannak egyszerűbb módszerek is. Kezdve az olyan praktikákkal, mint hogy hazaérkezéskor már az ajtó előtt levesszük a cipőt, az egyetlen igazán hathatós eszközig, a rendszeres takarításig. No, azért nem kell olyan megszállott rend – és tisztaság mániásnak lenni, mint például a Jóbarátok című sorozat Mónikája. Elég néha egy alapos portörlés és porszívózás.

A gond csak az, hogy ezeknél sziszifuszibb munka kevés létezik. A Bosch statisztikái szerint egy átlagos német évente 40 órát tölt porszívózással. Gondoljunk csak bele, a porcica-vadászatnál mennyivel hasznosabban is el lehetne tölteni az időt!

Ezért aztán akár időt szeretnénk megspórolni, utálunk takarítani, mozgásunkban vagyunk korlátozottak, vagy csak szimplán rajongunk az okos kütyükért, a Bosch legújabb robot porszívóját, a Roxxtert nekünk találták ki.

A gép

  • felfedező: az első „bevetés” alatt feltérképezi és megismeri lakásunkat, magától kikerüli az akadályokat, végigtapogatja a sarkokat, de még az ágy alját is. De ha attól félünk, hogy a gyerek szétszórva hagyott legókockáit is felszippantja véletlenül, akár saját útvonalakat vagy érinthetetlen területeket is megadhatunk neki.
  • önálló: semmi gond, ha idegesíti a porszívó zúgása! A Roxxter gazdája távollétében is kiválóan elvégzi munkáját, hogy hazatértünkkor már a csillogó-villogó padló fogadjon. Természetesen telefonos alkalmazáson, vagy az Amazon Alexán keresztül is vezérelhető.
  • fáradhatatlan: állítsunk be napi vagy heti rutint, a robot porszívó mindig addig dolgozik, amíg szenzoraival bárhol koszt érzékel. Akár 90 perces üzemidőre is képes, ám ha akkumulátorai lemerülőben vannak, magától visszatér a töltőállomásra, hogy ha még szükség van rá, újult erővel térhessen vissza a csatába. Ezzel egyben annak az esélye is nullára csökken, hogy orra essünk a porszívó mindig útban fekvő zsinórjában.
  • több mint porszívó: létezik verziója, melyben beépített kamerájával élőben is követhetjük, mit „lát”. Beküldhetjük például a hálószobába, hogy leellenőrizzük, becsuktuk-e az ablakot, kihúztuk-e a vasalót, vagy van-e szörny az ágy alatt?

Oh, és el ne felejtsük a szavazást!

A kutatók mérései alapján a helyes válasz a B, azaz egy átlagos háztartásban évente 18 kilogramm por gyűlik össze. A kísérlet megismétlését otthoni körülmények között semmiképp nem ajánljuk!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!