Skip to main content
 
Okoseszköz

Anyuka, kövesse okosan a bébit!

2024.05.06 No Comments 19 perc olvasási idő
Anyuka, kövesse okosan a bébit!

A női lét egyik legizgalmasabb állomása az a kilenc hónap, amikor egy kis petesejtből rengeteg fejlődésen át egy új kisember pottyan bele a nagyvilágba. Ez az időszak tele van várakozással, de nyugtalansággal is, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Ezt az aggodalmat igyekeznek csökkenteni az olyan okoseszközök, amelyek a babát és a mamát folyamatosan monitorozzák. Szerencsére ebből egyre több elérhető, például a Bosch Vivatmo me készüléke az asztmás terhes nőket segíti, míg egy magyar fejlesztés, a PregnaScan egy komplett telemedicinális monitorozó rendszerrel őrködik a babák és a mamák egészségén.

Anyuka, kövesse okosan a bébit!

Megnyugtató jelenlét várandósoknak

Egy új élet kihordása óriási felelősség és hatalmas terhet ró a nők vállára: mit ehet, mit nem ehet, lehet-e sportolni, árt-e a magzatnak a villamos vagy a jóga, mennyire fejlődik a baba, mik a normális egészségügyi paraméterek. Megannyi kérdés, amire választ várnak.

Szerencsére mára az összekapcsolt eszközök és okoskészülékek rengeteg kérdésre megadják a választ és megnyugtató jelenlétükkel biztonságot adnak a kismamáknak. Ezek az eszközök az áldott állapotban lévő nőknek és az orvosoknak is segíthetnek követni a terhesség alatt az olyan fontos paramétereket, mint például a pulzus, a vérnyomás, vagy épp a magzat mozgása. Sőt, anélkül teszik lehetővé a rendszeres nyomon követést, hogy a kismamáknak folyamatosan az orvosi rendelőbe kellene járniuk, így csökkentve a stresszt és a terhelést.

Ezen kívül az IoT-eszközök az egészségesebb életmód fenntartásában is segíthetnek a terhesség alatt. Olyan okoskészülékek, mint például a fitneszkarkötők vagy az okosmérlegek lehetővé teszik az állapotos nőknek, hogy kövessék az aktivitásukat és az egészséges súlygyarapodást. Ráadásul ha a megfelelő alkalmazással össze is vannak ezek kapcsolva, tényleg abban a pillanatban elérhetővé válnak az adatok, amikor az ember csak akarja. Ezek az adatok pedig segíthetnek az egészségesebb táplálkozás és testmozgás kialakításában, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek mind a kismama, mind a magzat egészségére nézve.

Megnyugtató jelenlét várandósoknak

A Bosch is figyel a leendő anyukákra

A várandós nőkre is tekintettel fejlesztette ki a Bosch Vivatmo me egészségügyi monitorozó készülékét, amellyel időben előre lehet jelezni és ezáltal elkerülhetővé lehet tenni egy lehetséges asztmás rohamot, amely a magzatra is káros hatással lehet. A Vivatmo me segítségével akár a nappalinkban vagy a konyhánkban is megmérhetjük az alsó légutakban érzékelhető gyulladás mértékét és megtehetjük a megfelelő óvintézkedéseket anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulnunk, időpontot kellene kérnünk és a rengeteg más beteggel együtt a váróban kellene elütni az időnket, amíg sorra nem kerülünk.

A Bosch is figyel a leendő anyukákra

Ezzel rengeteg kényelmetlenséget spórolhat meg a Bosch az asztmás kismamáknak. Az eszköz az úgynevezett FeNO értéket, vagyis a kilélegzett nitrogén-monoxid frakció mennyiségét méri néhány másodperc alatt.

Magyar fejlesztéssel a kismamákért

A babák és a mamák egészsége kiemelten fontos a Bosch számára is, ahogy más nagy technológiai cégek és kis startupok is igyekeznek lefedni a várandósok egészségének és a magzat monitorozására, valamint az egyéb felmerülő problémáikra nyújtható megoldásokat.

Magyar fejlesztéssel a kismamákért

Rengeteg amerikai példát hozhatnánk, de létezik egy magyar fejlesztés is, amelyik megkönnyíti a terhes nők mindennapjait. Ez a PregnaScan, egy magyar orvoscsapat által fejlesztett telemedicinális egészségmonitorozó rendszer, amely a kismamák otthonának melegéből teszi lehetővé paramétereik figyelését. Méri például a pulzusszámot, a vér-oxigén telítettségét, pulzushullám és szív-frekvencia variabilitást analizál, ezen kívül pedig vérnyomásnapló, testsúlynapló és eseménynapló vezethető a segítségével. A méréseket automatikusan menti a rendszer a felhőbe, onnan pedig bármikor elérhető az orvos és a kismama számára is. Sőt, a kiugró értékek esetén a rendszer figyelmezteti a kezelőorvost arra, hogy vizsgálja meg a magzatot és az anyukát, így biztosítva azt, hogy egy kockázatos egészségügyi helyzet se maradjon rejtve.

Magyar fejlesztéssel a kismamákért

Iratkozz fel hírlevelünkre!