Skip to main content
 
Okoseszköz

A slusszkulcs a telefonba költözik

2019.05.22 No Comments 9 perc olvasási idő

Elsőre talán nagyképűnek is tűnik a kérdés, hogy ugyan minek kulcs (vagy akár kulcskártya) egy autóhoz, hiszen régen sem volt. A jövőben viszont valóban szükségtelenné válik bármilyen indítást segítő eszköz, ami csakis az autóhoz tartozik. Elég lesz a telefonunk.

Az indítókulcs is egy amolyan vissza a jövőbe típusú téma, mint például a villanyautó, amely bő száz évvel ezelőtt már megkezdte hódító terjeszkedését, mielőtt a belsőégésű motorral hajtott autók lekörözték volna. Hasonlóképpen az első automobilok is indítókulcs nélkül készültek az 1900-as évek legelején, bár használatuk és beindításuk éppen emiatt sem bizonyult egyszerűnek. Soklépéses folyamat eredményeként tudták sikeresen működésbe hozni az első automobilokat az arra képzettek, így – bár komoly értéket képviseltek – ellopásuktól aligha kellett tartaniuk tulajdonosaiknak. Az autóban tárolt értékek ellopása ellen sem használtak zárható ajtókat, főleg mert a legtöbb autón ajtó sem volt még, tető meg egyiken sem, legfeljebb vászonból készült kivitelben.

Az autózás hőskorában egyáltalán nem volt indítókulcs, később aztán szükségessé vált

Az önindító, a gyújtáskapcsoló és további kényelmet fokozó kiegészítők megjelenésével persze egyre könnyebbé vált az automobilok beindítása, ami ellopásukat is megkönnyítette. A Bosch 1911-ben mutatta be kulcsos gyújtáskapcsolóját, amely egyúttal az első biztonsági rendszernek is tekinthető. Az 1920-as években aztán megjelentek a zárt karosszériás járművek, így már az ajtókat is érdemes volt zárni, és óvni az autóban hagyott értékeket. Az 1960-as évekig külön kulcs tartozott a karosszéria nyitás-zárásához és egy másik a gyújtáskapcsolóhoz, a jármű indításához. Az évtized végére megjelent egykulcsos rendszerekkel aztán tovább egyszerűsödött a biztonságos autóhasználat. Manapság pedig a kulcsot helyettesítő műanyag kártyát elég csak magunknál tartani a nyitáshoz és az indításhoz, ám ez sem tart már sokáig.

A kor előrehaladtával egyre praktikusabbak lettek a kulcsok, a járművek eltulajdonítását azonban egyre kevésbé gátolták meg

Cégünk 2019-ben végzett felmérése szerint ugyanis a kulcsos és a műanyag kártyás megoldásokat is szívesen elfelejtené az autósok többsége. A PULS piackutató intézet közreműködésével végzett felmérés alapján a megkérdezettek 76 százalékának gyűlt már meg a baja autója kulcsával vagy kártyájával. Hiszen bármelyiket is használjuk, azt magunknál kell tartani, akkor is, ha például a strandra megyünk. A német autósok 44 százaléka kereste már hosszasan autója kulcsát és 38 százalékuk veszítette el azt úgy, hogy meg sem találta. Státuszszimbólumnak pedig már csak a válaszolók hat százaléka tartotta egy drága személyautó mutatós indítókulcsát vagy kártyáját, így e célra is feleslegesnek tűnik a „slusszkulcs”.

A digitális kulcsot egyre többen el tudják képzelni napi használathoz

A felmérés alapján sok autós – a válaszadók mintegy negyven százaléka – örülne egy kulcsot és kártyát is nélkülöző megoldásnak, ha csupán mobiltelefonjuk segítségével használhatnák autójukat. Harald Kröger, a Bosch Automotive Electronics részlegének elnöke ezzel tökéletesen egyetért, hiszen – mint fogalmaz – „a digitális indítókulcs előnyei egyértelműek: kényelmes, biztonságos és mindig, mindenhol kéznél van”. Éppen ezért fejlesztettünk ki egy ilyen rendszert, amely tökéletesen és kompromisszummentesen képes helyettesíteni az ismert járművédelmi megoldásokat. Mindennek az alapja a manapság már minden zsebben ott lapuló okostelefon.

A rendszer akár a kényelmi funkciókat is beállítja a jogosult paramétereinek megfelelően

Nézd meg, hogyan működik

Természetesen egy tökéletesen felhasználóbarát megoldás megvalósítása volt a cél, hogy a vezető – de csak ő – a telefon használata nélkül, mégis biztonságosan nyithassa és indíthassa autóját. Ehhez szenzorokat helyezünk el a járműben, amelyek Bluetooth segítségével érzékelik a vezető közeledtét és egyéb beavatkozás nélkül teszik számára hozzáférhetővé a járművet. Az autóhasználat biztonsága ezzel közel olyan szintű, mintha ujjlenyomat-leolvasóval látnánk el a járműveket. A telefon elvesztése esetén egyszerűen hatástalanítható a rendszer, míg szervizben a vezető akár időkorlátozást beállítva lehetővé teheti, hogy mások is használják autóját.

A korábbi megoldások mindegyike újszerű volt a maga idejében, de manapság más igényei vannak a felhasználóknak

A mobiltelefon használata autónk slusszkulcsaként ma már teljesen magától értetődő gondolat, annyira hozzánk nőtt okostelefonunk. Legtöbbünk számára például már sikeresen kiváltotta a fényképezőgépet, és a terveink szerint ugyanez történik autónk indítókulcsával is. Az említett felmérésben részt vevők 74 százaléka használja fotózásra, 70 százaléka internetezésre és 55 százaléka e-mailek írására mobiltelefonját. Nagyjából a megkérdezettek harmada kifejezetten várja a mobiltelefonos járműaktiváló rendszert, amely csupán egyetlen applikáció lesz a sok közül készülékünkön. Harald Kröger szerint eljött az ideje a megannyi lehetőséget tartogató digitális indítókulcsnak.

A rendszer előnye, hogy a jogosultságok kezelése gyorsan és könnyen módosítható

„A Tökéletesen Kulcsmentes névre keresztelt új megoldásunk forradalmasítja a kulcsnélküli rendszereket, egyúttal kulcsszerepet játszik a járműlopások megszüntetésében” – mondta Harald Kröger. Hiszen kompromisszummentesen élvezhető a kulcs nélküli rendszerek minden előnye, kényelme, minden eddiginél magasabb szintű biztonság mellett. A kulcskártyától az autónak küldött jelek lopásával eddig számos járművet tulajdonítottak el, új rendszerünk viszont ezt is megakadályozza, sőt az autó blokkolja a más eszközöktől érkező jeleket. Ráadásul nem úgy, ahogy az autómegosztó flották üzemeltetőinél tapasztalhatjuk, ahol csak pár centiméteres távolságon működik az adatátvitel, ugyanis emiatt a vezetőnek mindenképpen elő kell vennie mobiltelefonját.

A rendszer több jármű kezelésére is alkalmas, éppen ezért flottaüzemeltetők és akár fuvarozó vállalkozások is hasznosíthatják a tudását

A magas szintű biztonságot kínáló Perfectly Keyless rendszerünk tehát minden eddiginél nagyobb szabadságot enged, így a vezetőnek elég magánál tartania okostelefonját, ahogy már megszokta. Ráadásul a flottakezelők számára is hatalmas megkönnyebbülést jelent, hogy az adott jármű indításához szükséges jogosultságot csupán szoftveresen adja át a vezetőnek. Családon belül is egyszerűbbé válik az élet, hiszen szülők könnyedén adhatnak különböző jogosultságokat családtagoknak, de akár az is megoldható, hogy a futárnak csupán a csomagtérajtóhoz adjunk hozzáférést, így ő oda kézbesítse a csomagot lakásunk helyett.

Tökéletes biztonság

A megoldás lelke az úgynevezett passzív NFC technológia. Ez biztosítja, hogy akár lemerült mobiltelefon esetén is nyitható legyen a jármű. Az azonosításhoz a készülék egyedi azonosítóit használja a rendszer, minden eddiginél több részletet figyelembe véve. Ez biztosítja a lophatatlanságot és a feltörhetetlenséget. A mobiltelefon ellopása ugyan okozhat problémákat, de ez ugyanúgy igaz a kulcs ellopására is. Fontos különbség azonban, hogy a készülékek engedélyei bármikor megvonhatók a megfelelő jogosultsággal. Ennek köszönhetően, a rossz kézbe került „kulcs” azonnal letiltható.

Iratkozz fel hírlevelünkre!