Skip to main content
 
Okoseszköz

A kanál, a villa, sőt a tányér is okosabb már nálunk?

2019.06.04 No Comments 5 perc olvasási idő

Okoskávéfőző, okostűzhely, és még annál is okosabb hűtőszekrény. Szinte már nincs olyan használati tárgy a konyhánkban, amely ne aknázná ki a legmodernebb technológia előnyeit. A sótartó, a lisztes bödön és a sodrófa még tartja magát, de a tányért, a kanalat és a villát már bekebelezte a Tárgyak Internete – természetesen mindezt a jólétünk és az egészségünk fokozása érdekében.

Hogyan élvezzünk ki minden falatot?

A megosztott naptárban éktelenkedő felkiáltójelek, pirossal írt, fontos találkozók és határidők útvesztőjében rendkívül nehéz időt szakítani az étkezésre. Gyakran csupán az íróasztalnál gyorsan bekapott néhány falat marad, majd este a konyhában a mosogató fölött elfogyasztott tegnapi maradék. Ez nem is állhatna távolabb az egészségestől, és ezt a szervezetünk már a hirtelen a gyomorba küldött táplálékot követő néhány percben megmutatja – rosszullét, puffadás, gyomorfeszülés.

Ez mind amiatt történik, hogy nem vesszük figyelembe szervezetünk igényeit és sebességét. Mivel a gyomrunknak az evés kezdetét követően körülbelül 15-20 percre van szüksége ahhoz, hogy az agyunknak közvetítse a teltség érzetét, ha túl gyorsan eszünk, kevésbé érzékeljük, hogy tele vagyunk-e. A következmény? Túl sokat eszünk túl rövid idő alatt, lőttek a fogyókúrának és még rosszul is lehetünk tőle.

Ezt a problémát igyekszik orvosolni a Hapifork névre keresztelt intelligens villa, amely azt ígéri, hogy használatával lelassítja az étkezést, segít megváltoztatni a rossz szokásokat, és még a fogyókúrában is a hasznunkra lehet. Az okosvilla jelzi, ha túl gyorsan próbálnánk a szánkba tenni a falatot, és igyekszik mindenkit a megfelelő sebességre szoktatni.

Kézremegés ellen is okosan

Egy másik amerikai cég azt tűzte ki célul, hogy a kézremegéssel küszködők számára könnyítse meg az étkezéseket. Az idősek, a Parkinson-kórban, Huntington-kórban szenvedők vagy az agyvérzés következményeivel küzdők számára tortúrává válhat az evés, hiszen a leves kilötyög, a sült krumpli leugrik a villáról, a gyümölcsdarabok beterítik az asztalt, és a végén még éhesek is maradnak. A Liftware egy egész evőeszközcsaládot állított össze, hogy segítsen rajtuk és újra élvezetessé tegye az étkezéseket. Az okosvilla és okoskanál formájában is használható evőeszköz stabilizálja és 70 százalékkal csökkenti a kézremegést.

Sőt, a Liftware piacra dobott egy olyan evőeszköz-családot is, amely nem csupán a kézremegést szünteti meg, hanem abban segíti használóját, hogy a hirtelen vagy kontrollálhatatlan mozdulatoknál megtartsa a kanál vagy villa pozícióját és így a benne lévő falatot.

Okostányér segíti a cukorbetegeket

Sokan küzdenek azzal, hogy ne lépjék túl a napi kalóriakeretet vagy szénhidrát-limitet és végigcsináljanak egy adott diétát. A cukorbetegségben szenvedők számára a megfelelő ételek kiválasztása mindennapi problémát jelent. Az ugyancsak amerikai Fitly egy olyan „SmartPlate”, vagyis okostányér kifejlesztésébe kezdett, amely szenzorok, beépített kamerák és Bluetooth-kapcsolat segítségével igyekszik megkönnyíteni a diétázók életét.

Az okostányér képes beazonosítani és lemérni a ráhelyezett ételeket, az adatokat pedig továbbküldeni a hozzá tartozó telefonos alkalmazásra, hogy a felhasználónak ne kelljen manuálisan vezetett étkezési naplóba lejegyezgetnie az ételek tulajdonságait. A tányér az ételekben található szénhidrátokról, fehérjékről, zsírokról és nátriumról is képes információkat tárolni.

A céget teljes mellszélességgel támogatja az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége (American Diabetes Association), akik felismerték, milyen hasznos lehet egy összekapcsolt eszköz a cukorbetegek számára. Ugyanis, ha az okostányér észleli, hogy a rajta elhelyezett étel átlépte a felhasználó által beállított szénhidrát-limitet, akkor azt azonnal jelzi. Sőt, a hasznos konyhai kütyü mesterséges intelligencia-alapú algoritmust használ, vagyis minél több adattal látja el a felhasználó, annál kifinomultabb jelzéseket küld a diétázónak. Igazi kincs lehet a konyhában!

Iratkozz fel hírlevelünkre!