Skip to main content
 
Mobilitás

Okosszemüveg: új szint a mobilitásban

2021.08.23 No Comments 11 perc olvasási idő
Okosszemüveg: új szint a mobilitásban

Sportoláshoz nagyon hasznos, de autóvezetés, pontosabban közlekedés közben, az egyszerű hétköznapok során is praktikus viselet a Bosch Sensortec által fejlesztett Light Drive okosszemüveg. Az eszköz minden fontos információt képes megjeleníteni úgy, hogy nem kell a telefonunkat vagy egy kijelzőt nézni, végig a tevékenységünkre figyelhetünk.

Ma már szinte nincs olyan eszköz, ami ne „okosodott” volna meg a közelmúltban, hiszen nemcsak a telefonunk, a háztartási gépeink vagy éppen motorkerékpárunk lehet „okos”, hanem egy jármű napellenzője, sőt akár egy rákfarm is. Immár a szemüvegek sem képeznek kivételt. Bár okoszemüvegek már léteznek néhány éve, a Bosch Sensortec Light Drive máris alaposan megváltoztatta azt, amit eddig gondoltunk az ilyen eszközökről. Nemcsak okos, hanem nagyon kicsi és könnyű is! Gyakorlatilag észrevehetetlen, ezért viselése nem zavaró a hétköznapokban, de még extrém sportokhoz vagy autóvezetéshez is tökéletes társ.

Bírja a strapát

Bírja a strapát

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az okosszemüveg* megoldás minden körülmények között állja a sarat, a Bosch felkért egy extrém sportolót, hogy tesztelje az eszközt. A negyvenéves Till Schenk segítségével vetettük alá egy nem mindennapi próbának a szemüveget. A sportoló egészen extrém körülmények között, a spanyolországi Girona közelében található meredek emelkedőkön és persze városi forgalomban is használta az okosszemüveget, de még terepfutásra is magával vitte. Eközben minden lehetséges funkciót kipróbált, többek között az edzéshez szükséges adatokat figyelte, mint például a pulzust, pedálfordulatszámot, vagy épp a domborzati viszonyokat. A városban pedig a közlekedési információkat nézte szemüvegén. Véleménye alapján a Bosch Sensortec Light Drive mindenhol jelesre vizsgázott!

* Fontos megjegyezni, hogy a Bosch nem gyárt szemüvegkeretet, csupán magát a rendszert szállítja a szemüveggyártóknak.

Mindig fókuszban

A Bosch Sensortec által fejlesztett Light Drive optikai rendszer egy MEMS-alapú (mikro-elektromechanikai) tükörből, optikai elemekből, érzékelőkből és egy fedélzeti feldolgozóegységből áll. A mikro-elektromechanikai rendszerre (MEMS) épülő fényszkenner letapogatja az okosszemüvegbe ágyazott holografikus optikai elemet (HOE), amely a fénysugarat az emberi retina felületére irányítja, így kialakítva a képet, amely mindig fókuszban van. A kivetített kép nagy felbontású, éles, világos és csak a viselő számára látszik. Az adaptív fényerőnek köszönhetően még közvetlen napsütésben is tökéletesen látható.

A láthatósággal közvetlen napsütésben sincs gond

A láthatósággal közvetlen napsütésben sincs gond

Mindenféle szemüvegbe integrálható

A rendszer méretei mindössze 45-75 milliméter hosszúságot, 5-10 milliméter magasságot és 8 milliméter szélességet igényelnek a gyártóktól, ráadásul nincs kívülről látható képernyő vagy kamera. Emellett a technológia kompatibilis az ívelt és korrekciós lencsékkel is, így a gyógyszemüveget viselők számára is használható, vagy akár sport- és napszemüvegekbe is beépíthető. Modulrendszerű felépítésének köszönhetően könnyedén kiegészíthető további okosszenzorokkal, például légköri nyomásérzékelővel, vagy akár magnetométerrel is. A vezérlés kapcsán pedig az intuitív, többszörös koppintás jelent hatalmas előnyt a sportolóknak, vagy épp az autósoknak.

Miért nézegetnéd a telefonodat?

Képes minden információt megjeleníteni, amire használójának szüksége van, ugyanis Bluetooth kapcsolaton keresztül az okosszemüveg kapcsolódik a felhasználó telefonjához vagy órájához, így viselése közben többé nem lesz arra szükség, hogy más készülékeket nézegessünk. Akár sportolás, autóvezetés vagy túrázás közben is hasznos adatok jelennek meg a szemünk előtt, úgy, hogy végig az útra koncentrálhatunk. Használata többek között ezért is növeli nagymértékben a biztonságot.

Első ránézésre szinte észrevehetetlen

Első ránézésre szinte észrevehetetlen

Sportolóknak (is)

Akár keményen edzünk, akár csak lazán túrázunk, elég egy pillanatnyi kihagyás és könnyen bajunk eshet, például, ha az óránkat vagy telefonunkat, esetleg a kerékpáros komputerünket nézegetjük és nem az utat figyeljük. Ezért is jelenthet sokat a sportolóknak az új Light Drive okosszemüveg, hiszen minden, számunkra éppen fontos adatot képes megjeleníteni, legyen szó az edzéstervről, az útvonalról, a közlekedési információkról, a pulzusszámról, vagy akár az időközben érkező személyes üzenetekről. Ráadásul a kezelése is egyszerű, a különböző nézetek és funkciók eléréséhez elég megérinteni a szemüveg szárát.

Közlekedés vagy sport, szinte egyre megy, minden területen hasznos funkciókkal bír

Közlekedés vagy sport, szinte egyre megy, minden területen hasznos funkciókkal bír

Sokáig bírja

Figyelemre méltó az okosszemüveg akkumulátorának kapacitása: a teljes optikai rendszer olyan hatékony, hogy átlagosan 14 órán át képes működni, mielőtt újra tölteni kellene. Amellett pedig, hogy egész nap szolgáltatja az adatokat, még a fényerőt is automatikusan beállítja változó fényviszonyok esetében, így a feliratok erős napsütésben is jól láthatóak maradnak, mindenféle manuális állítgatás nélkül.

Egy hosszú napot is képes társként teljesíteni ha arról van szó

Egy hosszú napot is képes társként teljesíteni ha arról van szó

Az okosszemüvegek egy új szintet teremthetnek a mobilitásban. Gondoljunk csak bele, az autómegosztó szolgáltatásokat használók számára mindig kéznél lesz a navigáció. A kerékpárral közlekedők valós időben követhetik nyomon tevékenységüket. A csomagkézbesítők pedig akár a felvételtől a leadásig navigálhatnak a segítségével, függetlenül attól, hogy járművel, vagy gyalogosan kell megközelíteni a végpontot. A Bosch által kidolgozott rendszer iránt már több szemüveggyártó is élénken érdeklődik, így hamarosan akár az üzletekben is találkozhatunk vele.

Így működik a gyakolatban

Iratkozz fel hírlevelünkre!