Skip to main content
 

Együttműködési megállapodást írt alá a Bosch és az X Shore svéd vállalat, így mostantól még hatékonyabbá válik a hajók elektromos hajtásrendszerének fejlesztése és gyártása.

Az egyezségnek köszönhetően jelentős lépést tehetünk a vízi közlekedésben a fenntarthatóság, a szennyezések csökkentése és a környezetvédelem terén.

Nem csak hajókban utazunk

Vállalatunk már eddig is vezető szerepet töltött be az elektromos mobilitás terén, hiszen egyetlen másik cég sem kínál ilyen széles portfóliót. A Bosch az elektromos kerékpároktól, az autókon és motorkerékpárokon, haszonjárműveken át akár az egészen nagy munkagépekig fejleszt villanymotorokat és hajtásrendszereket. A hajók elektromos hajtásrendszerének megbízhatóságára ezért éppen az a garancia, hogy fejlesztése azokon a jól bevált technológiai megoldásokon alapulnak, amelyeket a Bosch évek óta sikeresen alkalmaz például a személygépkocsik és haszonjárművek esetében.

A Bosch komplett hajtásrendszert fejlesztett a vízi járművekhez is

A Bosch komplett hajtásrendszert fejlesztett a vízi járművekhez is

Egységben a hatékonyság

A jövő mobilitásának megvalósításához szükséges tudásunkra alapozva, valamint a szoftveres- és hardveres tapasztalatainknak köszönhetően, cégünk tovább bővíti kínálatát ezen a területen is és kiterjeszti azt a hajózási szektorra. Ráadásul az elektromos hajók gyártásában piacvezető X Shore vállalattal összefogva ez a tudás most megsokszorozódik. A közös munka ezért azt is jelenti, hogy az eddigieknél is hatékonyabban és gyorsabban kerülhetnek piacra az új és innovatív fejlesztések.

A hajók villamosítása nemcsak az energiafelhasználás terén jár előnyökkel, hanem növeli a teljesítményt, a kényelmet és a hatékonyságot. Mindezzel a Bosch hozzájárul a fenntarthatóbb és környezetbarát hajózáshoz, vizeink védelméhez is.

A svéd vállalat elkötelezett a környezetbarát vízijárművek iránt

A svéd vállalat elkötelezett a környezetbarát vízijárművek iránt

Régi és új hajókba is jó az X Shore 1

Az együttműködés a gyakorlatban az X Shore 1 elektromos hajtásrendszer fejlesztését jelenti. Ezt a kifejezetten hajókhoz tervezett eszközt Bosch villanymotorral, inverterrel és sebességváltóval szerelik fel, amelyek kiemelkedő teljesítményt, csendet, megbízhatóságot és kompakt felépítést kínálnak.

A hajtásrendszer kialakításának köszönhetően biztosítja a teljesítményt és növeli a hatékonyságot, ráadásul a már üzemelő, akár régebbi járművekbe is egyszerűen lehet integrálni – többek között a helytakarékos kialakítás miatt. Az eszköz ráadásul nagy rugalmasságot kínál, mivel az ügyfelek a teljes hajtásrendszert testre szabott, komplett csomagként használhatják, de rendelhetnek akár csak egyes alkatrészeket és saját rendszerükbe is integrálhatják.

Az eszköz iránti keresletet növeli, hogy egyre több országban szigorodnak a hajózásra vonatkozó környezetvédelmi előírások, és persze sok hajótulajdonos is igényli akár ettől függetlenül is a környezetbarát és alacsony zajszintű megoldásokat. Ezek az okok együttesen nagymértékben segítik az alternatív hajtásláncok elterjedését.

A rendszert úgy alkották meg mérnökeink, hogy akár utólag is beilleszthető legyen egy meglévő hajótestbe

A rendszert úgy alkották meg mérnökeink, hogy akár utólag is beilleszthető legyen egy meglévő hajótestbe

Kétféle motor, testre szabható rendszer

A Bosch éppen ezért kezdett környezetbarát hajómotorok fejlesztésébe: jelenleg a 24 méternél rövidebb járművekhez érhető el az elektromos hajtáslánc. A hajóvillamosítási készlet három kulcselemből áll: vezérlőegységből, 400 V-os villanymotorból és inverterből integrált DC/DC átalakítóval (INVCON), mindez kiegészíthető az opcionális sebességváltóval. A készlet ezenkívül magában foglalja szoftverplatformot is, amely lehetővé teszi a rendszer testreszabását, az adott alkalmazás követelményeihez igazítását.

Villanymotor…
… és inverter terén is komoly tapasztalatokkal rendelkezik a Bosch

A „felvillanyozás” fontos eszköze természetesen a Bosch 400 Voltos állandó mágneses szinkronmotorja is, amely nagy hatékonyságot biztosít és kétféle változatban készül. Az egyik 90 kW-os csúcsteljesítményű és 30 kilogramm tömegű, a másik 140 kW-os maximális teljesítményre képes és 63 kilogrammot a tömege. Az integrált DC/DC konverterrel ellátott, maximum 140 kW teljesítményű inverter az akkumulátor egyenáramából (háromfázisú) váltóáramot állít elő, képes azonban generátorként is működni. A kompakt méretek lehetővé teszik mindkét változat beépítését szűk motorterekbe, legyen szó akár új, akár régebbi hajótestekről. A Bosch elektromos rendszerével így könnyen kiválthatóak a hajózásban jelenleg elterjedt dízelmotorok.

A X Shore 1 hivatalos videója

Iratkozz fel hírlevelünkre!