Skip to main content
 

Minden másodperc számít, ha valakit baleset ért, akár a sérült élete is múlhat azon, hogy mikor érkezik a segítség. Egy motoros kiszolgáltatottabb, mint más járművek vezetői, így sokkal többször fordulhat elő, hogy nem képes saját maga segítséget hívni. Ezekben a helyzetekben is számítani lehet a Bosch Help Connect segítségére: a program magától küld segélykérő üzenetet minden fontos információval.

Motorozni veszélyes, hiszen rengeteg közlekedési helyzet adódhat, amikor a kétkerekűek nyergében ülők komoly sérüléseket szenvednek. A Bosch viszont kiemelt figyelmet fordít a motorosok biztonságára és számos olyan eszközt fejlesztett ki a közelmúltban, amelyek segítségével sokkal biztonságosabbak lehetnek a kétkerekű járművek. Ilyen fejlesztések például

  • az adaptív sebességszabályozó (ACC)
  • az ütközésre figyelmeztető rendszer
  • a holttér figyelő radar
  • a motorkerékpár-stabilitást szabályozó rendszer (MSC)
  • a motorkerékpárok és az autók közötti kommunikációt lehetővé tevő digitális pajzs
  • és ne feledjük a motorkerékpárokra kifejlesztett ABS-t sem.
A Bosch évtizedek óta fejleszt a motorosokra vigyázó biztonsági kiegészítőket

A Bosch évtizedek óta fejleszt a motorosokra vigyázó biztonsági kiegészítőket

Annak ellenére, hogy egyre biztonságosabbak a motorkerékpárok, sajnos még mindig történhetnek balesetek. A motorosok még a friss statisztikák szerint is hússzor nagyobb gyakorisággal szenvednek halálos balesetet, mint a személygépkocsik utasai. Ráadásul a motorosok többsége egyedül ül a nyeregben. Ilyenkor pedig sokkal nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan vészhelyzet, amikor a senki sincs, aki képes lenne segítséget hívni, mert a vezető eszméletét vesztette, súlyosan megsérült, vagy a járműve alá szorult. Az ilyen helyzetekben életmentő lehet a Bosch Help Connect szolgáltatás, ami érzékeli, ha baj van és azonnal segítséget hív.

A rendszer biztosan azonosítja a baleseteket a MEMS-szenzoroknak köszönhetően

A rendszer biztosan azonosítja a baleseteket a MEMS-szenzoroknak köszönhetően

Különleges algoritmus ismeri fel, ha baj van

A Bosch által fejlesztett Help Connect egy digitális vészhelyzeti hívórendszer, amelyet más járműtípusokba, sőt akár okosotthonokba is lehet integrálni, és most már létezik kifejezetten motorosok számára fejlesztett változat. A Help Connect lényegében egy hálózatba kapcsolt digitális őrangyal. A sürgősségi hívórendszer egy intelligens algoritmust használ a jármű érzékelőinek segítségével. Ezeket a gyorsulásmérő szenzorokat használja az ABS, vagy a menetstabilizáló rendszer is. A telefonnal összekapcsolt rendszer ezek jelei alapján érzékeli, ha baj történik. Az okostelefon-alkalmazáson keresztül a Help Connect információkat továbbít a baleset helyéről a digitális felhőbe, onnan pedig az adatok a mentőszolgálatokhoz kerülnek. Az ilyen típusú automatikus üzenet akár felére csökkentheti a mentőcsapatok kiérkezésének idejét, ami sok esetben már önmagában életmentő lehet.

Különleges algoritmus ismeri fel, ha baj van
A bukás után a rendszer képes automatikusan segélyhívást kezdeményezni
Amennyiben sikerül kapcsolatot létesíteni a motorossal, akkor a kiérkező segítség is felkészültebb lesz a sérülések ellátását illetően
A helymeghatározásnak köszönhetően a kiérkező segítség pontosan azonosítani tudja a baleset helyszínét

Az MSC-ből kap adatokat

A Help Connect telepítése egyszerű, legalábbis azokba a gépekbe, amelyek rendelkeznek a Bosch motorkerékpárstabilitás-ellenőrzőrendszerével (MSC). A digitális őrangyal ugyanis az MSC vezérlőegységéből nyer információkat. Ez az integrált érzékelő másodpercenként százszor méri a gyorsulást és a szögsebességet, azaz azt, hogy a motorkerékpár pozíciója milyen gyorsan változik. Az új megoldáshoz fejlesztett különleges algoritmus képes felismerni, ha baleset történt, például abból, hogy eldőlt, vagy túl hirtelen lassult a jármű. Ilyen esetekben a szoftver csatlakozik a Bosch Vivatar segélyhívó alkalmazásához Bluetooth-kapcsolaton keresztül. A hálózatba kapcsolt rendszer felépítéséből adódóan más okostelefon-alkalmazások, például a motorkerékpár-gyártók alkalmazásai is integrálhatók a segélyhívó megoldásba. A helymeghatározáson kívül a Help Connect a motoros által előzetesen megadott minden egészségügyi adatot is továbbít a központba, így a kiérkező mentősök további időt nyernek azzal, hogy tisztában vannak a sérült esetleges gyógyszerallergiájával, alapbetegségeivel, vagy épp a vércsoportjával.

Virtuális társként vigyáznak a bajba került motorosra a vezetőtámogató rendszerek

Virtuális társként vigyáznak a bajba került motorosra a vezetőtámogató rendszerek

Iratkozz fel hírlevelünkre!