Skip to main content
 
Mobilitás

Amit a zöld rendszámról tudni kell 2020-ban

2020.07.27 No Comments 12 perc olvasási idő
Amit a zöld rendszámról tudni kell 2020-ban

Parkolási díj-, adó- és illetékmentesség, akár ingyenes töltés: többek között ilyen előnyöket élveznek a zöld rendszámos, vagyis részlegesen, vagy teljesen elektromos járművek. De pontosan milyen autók tulajdonosai vehetik igénybe mindezeket? Bejegyzésünkből minden kiderül!

Közel öt évvel ezelőtt vezették be Magyarországon a zöld rendszámot és azóta is számos előnyt élvezhetnek az ilyen elvileg (és a legtöbb esetben ténylegesen is) környezetbarát járművek tulajdonosai, üzembentartói. A zöld rendszámot és az ezzel járó előnyöket ugyanakkor szigorú feltételekhez kötik, ezért a hibrid autóknak csak egy része tud megfelelni a követelményeknek.

Amit a zöld rendszámról tudni kell 2020-ban

Az elektromos autók mindegyike megfelel a zöld rendszám követelményeinek, a hibrideknél azonban csak a hálózatról tölthetőek jöhetnek szóba

A jogszabályok szerint Magyarországon a tisztán elektromos hajtású autók mellett a plug-in hibridek (ezek közül is csak azok, amelyek legalább 25 kilométert tudnak megtenni helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, vagyis elektromos hajtással) és a hatótávnövelő belső égésű motorral felszerelt hibrid autók (amelyek minimum 50 kilométert képesek elektromos hajtással megtenni) kaphatnak zöld rendszámot. Jelenleg már több mint 11 ezer ilyen jármű használja az utakat hazánkban, de ezeknek csak mintegy negyede villanyautó, a nagy többség tehát többi hibrid hajtású.

Amit a zöld rendszámról tudni kell 2020-ban
Magyarországon közel 11 000 jármű kapott már zöld rendszámot, ezeknek azonban csak körülbelül a negyede villanyautó.

A zöld rendszám feltételei

A hatályos kormányrendelet szerint az alábbi járművek kaphatnak zöld rendszámot:

A tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);

A külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);

A növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amelynek hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

A zöld rendszám előnyei

  1. Ingyen lehet parkolni zöld rendszámmal. Persze az a helyi szabályozástól függ, hol adják meg ezt a kedvezményt az autósoknak, a nagyobb magyarországi városok közül lényegében csak Szegeden nem élveznek semmilyen parkolási kedvezményt a zöld rendszámosok. Budapesten és szinte minden vidéki nagyvárosban, így Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Pécsett például viszont jár kedvezmény a zöld rendszámos parkolásra a közterületen.
  1. Nem kell közterheket fizetni. Mibe kerül a zöld rendszám? A plakettre jogosult járművek esetében az állam elengedi a teljesítményadót, az átírási illetéket, vállalatok esetében a cégautók utáni adót. Ráadásul nincs regisztrációs adófizetési kötelezettség sem a zöld rendszámra jogosult járművek esetében. 
  1. Állami támogatás is járhat zöld rendszámos jármű vásárlása esetén! Persze a támogatás is szigorúan szabályozott feltételek mentén vehető igénybe: kizárólag új, tisztán elektromos hajtású autó megvételekor jár mindez, a támogatás mértéke pedig a beszerzés időpontjában legfeljebb 2,5 millió forint Már persze akkor, ha a kiszemelt autó ára nem haladja meg a 11 millió forintot. E fölött egy következő lépcsőben félmillióra csökken a támogatás, a nagy méretű, luxusautókra pedig már egyáltalán nem jár állami dotáció. A fenti feltételeknek megfelelő jármű vásárlói viszont attól függetlenül kaphatnak állami támogatást, hogy természetes személyek, gazdasági társaságok, vagy akár egyéni vállalkozók.
Töltési lehetőség

Ugyan egyre kevesebb helyen, de még mindig találni ingyenes töltési lehetőséget

Akár ingyenes töltéssel is számolhatnak a részben vagy teljesen villanyautósok. Folyamatosan frissülő térkép az ingyenes töltőpontokról:

Azt azért nem árt tudni, mielőtt valaki beleéli magát, hogy folyamatosan nulla forintért „tankolhat” áramot autójába, hogy az utóbbi években egyre több szolgáltató szüntette meg az ingyenességet, idén májustól pedig szinte minden köztéri töltőoszlop fizetős lett. Egyre szűkül tehát a díjmentes töltőhelyek száma. Ugyanakkor, ha otthon töltjük autónkat, éjszakai árammal a normál tarifához képest olcsóbban vehetünk villamos energiát. Cégek esetében pedig az árakat tovább csökkenti, hogy az ÁFA-t a villanyszámlából a töltés után vissza lehet igényelni.

A Bosch segít eligazodni a tarifákban

Mivel elektromos töltéskor a tarifák egyre bonyolultabbak és szolgáltatókként jelentősen eltérnek, nehéz kiigazodni és eldönteni, melyik töltőpont a legkedvezőbb számunkra. Van ugyanis, ahol megkezdett töltésenként egységes az ár, van, ahol a „tankolt” áram mennyiségétől, máshol az eltelt időtől függ a tarifa, és akad, ahol vegyítik ezeket a paramétereket. Ráadásul a szolgáltatások igénybevételéhez is más és más megoldásokat alkalmaznak: van, ahol csak telefonos alkalmazáson keresztül érhető el a töltés, máshol előzetes regisztrációhoz kötik, akad olyan is, ahol bankkártyával fizethetünk. A töltők elhelyezkedéséről sincs teljes Európát lefedő, egységes adatbázis, azok a nagyobb szereplők saját térképein kereshetők. Ebben a virtuális dzsungelben segít eligazodni vállalatunk új fejlesztése, a virtuális ügynök, amely tárgyalni és alkudozni is képes lesz a szolgáltatókkal.

Változás jöhet a hibrideknél

A zöld rendszám elvileg azoknak a járműveknek jár, amelyek károsanyag-kibocsátás nélkül is képesek közlekedni, vagyis környezetkímélőek. Sokaknak szemet szúrhat, hogy a jelenlegi szabályozásnak néhány luxusjármű is haszonélvezője, amelyek környezetbarátnak nehezen nevezhetők. Ez persze már sokaknak feltűnt, így vélhetően hamarosan változni fog a szabályozás, hogy a nagy méretű és tömegű, nagy károsanyag-kibocsátású hibrid személygépjárművek ne kaphassanak a továbbiakban zöld rendszámot. Ennek a körnek a megállapítása azonban még a jogalkotókra vár. Ha ez megvalósul, akkor a zöld rendszám valóban az elektromos autózás előremozdítását segítheti, valamint az olyan elektromos kisautók elszaporodását, amelyek élhetőbbé tehetik a nagyvárosokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!