Skip to main content
 

Ismét egy érdekes témával jelentkezett a Bosch Magyarország Podcast. A csatorna második diskurzusa az okoseszközökről szól. Szóba kerül az egészségmegőrzés és az is, mitől lesz valójában okos az otthonunk. Tarts velünk!

A beszélgetés moderátora, Tóth Edit ezúttal is két szakembert látott vendégül a stúdióban. Duda Ernő vállalkozó, üzleti angyal, Magyarország legnagyobb független biotechnológiai cégének társalapítója, elnöke, vezérigazgatója elismert szaktekintély. Csakúgy, mint kollégánk, Bednárik Róbert, aki szoftverdizájnerként és fejlesztőmérnökként dolgozik a Robert Bosch Kft.-nél 2015 óta. Robi a Budapesti Fejlesztési központ egyik vezető mérnöke, nem mellékesen saját okosotthonának megálmodója is egyben.

A beszélgetés résztvevői, Tóth Edit, Duda Ernő és Bednárik Róbert

A beszélgetés résztvevői, Tóth Edit, Duda Ernő és Bednárik Róbert

Rögtön a beszélgetés elején felmerül egy lényeges kérdés: mitől lesz egy eszköz okos? A válasz természetesen nem is várat sokat magára, Bednárik Róbert kollégánk gyorsan tisztába teszi, hogy bizonyos funkciók megléte – példaként hozza az okostelevíziókat – nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott eszköz okos. Mérnök kollégánk a következőképpen határozza meg azt a funkcionalitást, amit már okosnak titulálhatunk: az a bizonyos eszköz érzékeli a környezetében végbemenő változásokat és reagálni is képes azokra. Duda Ernő csatlakozik Robi gondolatmenetéhez, azzal kiegészítve, hogy tulajdonképpen egyfajta marketingfogás a hálózatba kapcsolt eszközöket, kivétel nélkül okosnak titulálni. A szakember azt már mosolyogva teszi hozzá, hogy még a terület szakértőinél, így például nála is működik ez a módszer, hiszen az újdonságokat könnyen el lehet adni ezzel a hívószóval.

Duda Ernő vállalkozó, üzleti angyal
Bednárik Róbert, aki szoftverdizájner és fejlesztőmérnök

Egy másik, sokakban megfogalmazódó kérdés is gyorsan felmerül: érdemes-e az elsők között megvenni a különböző eszközöket, vagy jobb várni a kiforrottabb, következő generációra? A szakértők itt egyetértenek abban, hogy nincs erre egyértelmű válasz. Mert bár a fejlődés kiemelkedő ezen a területen, de egyáltalán deklarálható, hogy mennyit kell várni, ha biztosra akarunk menni. Ezen a ponton kerül elő a stúdióban az első okoseszköz. Az egészségügyi diagnosztikára használható tárgy hasonlít a Star Trek sorozat egyik ikonikus eszközére, a különlegessége pedig abban rejlik, hogy kiegészítők nélkül is nagy pontossággal mér vérnyomást is.
Mellette több más egészségügyi fejlesztés is szóba kerül. A fizikális állapot megőrzése mellett a beszélgetés résztvevői kitérnek az élsportra, vagyis a teljesítményfokozást támogató kiegészítőkre is.
És ha már erről a témáról esik szó, előkerül egy újabb okoseszköz, egy apró ám annál érdekesebb EKG-berendezés. A kis kütyü egészen másra képes, mint egy klasszikus 24 órás orvosi eszköz. Ez ugyanis akár hetekig is az emberi testen lehet és a rögzített adatokat nemcsak tárolja, hanem ki is elemzi. Ennél a pontnál érkezik a következő erős megállapítás: „…nem az a csoda, hogy rajtam ilyen van, hanem az, hogy nem hord mindenki ilyet.” Duda Ernő érvelése abszolút érthető, hisz kiderül, hogy a különböző betegségek jó eséllyel előzhetők meg az ilyen eszközök használatával.

Akár egy sci-fi kelléke

Akár egy sci-fi kelléke

Ezen a ponton érkezünk el a címben is szereplő okosWC-hez. Vendégszakértőnk szerint ugyanis akkor, amikor űrutazásban gondolkodunk, nagyon furcsa, hogy például az emberi vizeletet, és székletet nem elemezzük rendszeresen a különböző betegségeket kutatva. Ez tipikusan egy olyan eszköz, ami, ha kereskedelmi forgalomban elérhető lenne, akkor helyet követelne magának egy okosotthonban. Erre hívja fel a figyelmet Bednárik Róbert is, aki saját otthonát tervezte és építette meg okoskiegészítőkkel. Robi példaként a fűtésrendszert emelte ki, ami minden helyiség hőmérsékletét automatikusan szabályozza, annak fényében, hogy hol tartózkodnak éppen az otthonlévők. Nem kell azonban újra tervezni az otthonunkat ahhoz, hogy okos legyen a háztartásunk. A mosógép, a tűzhely, vagy sütő is lehet okos és ezekre is több példa is elhangzik a beszélgetés során.

Az okosWC ma még csak álom, de a jövőben fontos szerepe lehet az egészségmegőrzésben

Az okosWC ma még csak álom, de a jövőben fontos szerepe lehet az egészségmegőrzésben

Szóba kerül a köznyelvben csak elektroszmognak nevezett jelenség is, illetve az, hogy tartanunk kell-e attól. Szakértőink véleménye szerint az okoseszközök kapcsán a tudomány jelenlegi állása szerint nincs félnivalónk, már csak azért sem, mert városi környezetben szinte minden nap több jelkibocsátással találkozunk, mint amit ezen eszközök összessége képes összehozni. Természetesen az érdekes megállapítások sora ezzel még nem ér véget. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattints és hallgasd meg a Bosch Magyarország Podcast második epizódját!

Iratkozz fel hírlevelünkre!