Skip to main content
 

Egy holland szakembernek hála úgy láthatjuk az Apollo-program évtizedes felvételeit, mint még soha.

Mesterséges intelligencia kelti új életre a holdra szállást Mesterséges intelligencia kelti új életre a holdra szállást

Amíg a Holdra szállásról készült több mint ötven éves képek a technológia hiányában igencsak homályosra sikerültek, addig a Mars-program felvételei már szemet kápráztatóan élesek. A Perseverance (Kitartás), avagy becenevén Percy marsjárót ugyanis 23 kamerával szerelték fel. Ezek a rover szemei, melyek segítségével tájékozódik, a tudományos vizsgálatokat végzi, vagy amivel éppen biztonságosan landolt. Ezeknek köszönhető az is, hogy február 18-a óta az egész világ nagy felbontású, színes fotókon és videókon gyönyörködhet a mintegy 60 millió kilométerre keringő vörös bolygóban.

Varázslatos képkockák

Hosszú út vezetett azonban idáig. Persze már a ’60-as években, az Apollo-program űrhajói is több kamerát vittek magukkal, hogy dokumentálják történelmi utazásaikat. Ezek azonban még jobbára 1, 6 és 12 képkocka per másodperccel (FPS) dolgoztak, miközben például akár a mozikban is 24 képkockát látunk másodpercenként. A NASA felvételeinek jelentős része nyilvánosan elérhető, azonban ezek sokszor meglehetősen szemcsések, homályosak.

Varázslatos képkockák

Ezért aztán egy régi képek és videók restaurálásával foglalkozó holland youtuber, a magát csak Nielsként bemutató Dutchsteammachine a fejébe vette, hogy a mesterséges intelligenciát hívja segítségül, hogy orvosolja a problémát. Egy nyílt forrású, folyamatosan tanuló videóátalakítót, a DAIN-t eresztette rá az archív felvételekre, hogy új életet leheljen beléjük.

Az emberek már régóta használnak mesterséges intelligenciát arra, hogy magas felbontásban és színesben életre keltsék az 1900-as években készült képeket. Jó ötletnek tűnt, hogy ugyanezt a technológiát sokkal újabb filmeken is alkalmazzam.

– mesélte egy interjúban az ötlet születését. Mint mondta, a javítás általában kimerült abban, hogy eltüntették a képhibákat, stabilizálták a remegést, esetleg színeket adtak hozzá. A mesterséges intelligencia azonban arra is képes, hogy két egymást követő valódi képkocka adatainak felhasználásával teljesen új képkockákat varázsoljon. Ezek valójában hamisak, sosem rögzítették őket, de sokkal folyékonyabb, élesebb hatást kölcsönöznek a felvételeknek. A mesterséges intelligencia munkájához azért még Niels gondos válogatása és éles szeme is kell, no meg egy valóságos erőmű! Még a szakember csúcskategóriás számítógépének is 6-20 óráig tart, mire egy 5 perces, 1-12 FPS-es videót 24-essé, vagy 60-assá alakít.

Mindenesetre az eredmény magáért beszél. Dutchsteammachine YouTube-csatornáján felújítva csodálhatjuk meg például Neil Armstrong Holdra lépését, a holdjárókat és megannyi izgalmas Apollo-küldetést. A holland szakember mottója, hogy „Megőrizze a múltat a jövőnek”, de az űrutazásokon kívül más témákkal, például a II. világháború korszakával is foglalkozik.

Életre kelt történelem

Más művésznek pedig még fényképekre sincs szüksége ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia segítségével életre keltse a történelmet. Egy Bas Uterwijk nevű holland fotós a GAN szoftver használatával festmények, szobrok vagy akár domborművek elemzésével – és saját képzelőerejével – elevenít meg történelmi személyeket. Hogyan festhetett a több mint háromezer éve uralkodó Ehnaton egyiptomi fáraó? Valóban csodájára jártak felesége, Nofertiti szépségének? Milyen lehetett Vincent van Gogh átható kék szeme? Felismerné a Doom számítógépes játék férfias arcélű katonáját?

Életre kelt történelem

Ilyenek voltak: Ehnaton és Nofertiti – Forrás: https://www.instagram.com/ganbrood/

Számomra ez egy módja annak, hogy lefotózzam a történelmet.

– magyarázta a kreatív fotós, miért nyúlt a mesterséges intelligenciához. A művész Instagram oldalán megannyi portré tekint vissza ránk, furcsán ismerős arcok, akik akár az utcán is szembe jöhetnének velünk.

Ön melyik magyar történelmi személyt elevenítené meg?

Iratkozz fel hírlevelünkre!