Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Üljünk fel az e-bringahullámra!

2021.09.13 No Comments 14 perc olvasási idő
Üljünk fel az e-bringahullámra!

Az elmúlt években, különösen a járvány hatására exponenciálisan megnőtt az érdeklődés a biciklizés, különösen az elektromos bringázás iránt. Az e-bike-ok összekapcsolt változatai, például a Bosch eBike Systems által kínált rendszerek igazi élménnyé varázsolják a kerékpározást. Olyannyira, hogy nemsokára megszokott látványt nyújtanak majd azok is, akik még a nagybevásárlást, vagy éppen a gyerekek iskolába fuvarozását is teherszállító elektromos bringákkal intézik.

Üljünk fel az e-bringahullámra!

A járvány kihozta a kerékpárost az európaiakból

A koronavírus egyik nem várt, viszont annál pozitívabb hatásaként rendkívül megnőtt az érdeklődés a kerékpározás, különösen az elektromos bringák iránt. Tavaly márciusban és áprilisban akkora volt az igény egész Európában, hogy a kerékpárboltok kifogytak az eladható darabokból.

Az e-bike-ok várható térhódítása Európában

2019

3.7

2030

17

Az ipart jól ismerő három brüsszeli szervezet tavaly december elején arról számolt be, hogy a következő években ez a tendencia folytatódni fog, a bringahullám élén pedig a különféle e-bike-ok állnak majd. Előrejelzéseik szerint 2030-ig az európaiak az eddigieknél évente mintegy 10 millió biciklivel vásárolhatnak többet. Ez 47 százalékos növekedés 2019-hez képest. Az elektromos bringák még dinamikusabban hódítják majd meg az európai utakat. Miközben két éve még 3,7 millió e-bike hasított Európa-szerte, számuk a várakozások szerint 2030-ra már 17 millióra sokasodik.

A járvány kihozta a kerékpárost az európaiakból

Suhanni biciklivel, de csodás

Ezek a kerekes szerkezetek néhány éven belül a modern mobilitás megkerülhetetlen részeivé válnak, és ez nagyrészt azoknak az intelligens IoT-megoldásoknak köszönhető, amelyek kombinálják a fizikai és digitális kerékpározás lehetőségét és nagyban gazdagítják az e-bike-ozás élményét. A Bosch eBike Systems, az összekapcsolt kerékpározás egyik zászlóshajójaként folyamatosan igyekszik kitolni a bringahasználatban rejlő lehetőségek határait, hogy még kényelmesebb és biztonságosabb lehessen a biciklin suhanás élménye.

Az egyik ilyen fejlesztés a Kiox fedélzeti számítógép, mely biztosítja, hogy a sportos bringázóknak mindig a szemük előtt legyenek a legfontosabb edzési paraméterek, köztük teljesítményadataik vagy egészségügyi jelzőszámaik. A biciklitúra végeztével megtett útjuk adatait az eBike Connect alkalmazásban vagy az online portálon értékelhetik, sőt eredményeiket másokkal is megoszthatják. Az új SmartphoneHub okostelefonon és a COBI.Bike alkalmazáson keresztül kapcsolja össze az elektromos bringázókat útjaikon. Számos hasznos funkciót kínál a navigációtól kezdve különféle szolgáltatásokon át egészen az olyan appokkal való összekapcsolódásig, mint az Apple Health, a Google Fit vagy a Strava.

Suhanni biciklivel, de csodás

A navigáció hegymenetben sem akadály

A 2021-es CES „Járműintelligencia és közlekedés” kategóriában Innováció Díjas Nyon fedélzeti számítógép

A 2021-es CES „Járműintelligencia és közlekedés” kategóriában Innováció Díjas Nyon fedélzeti számítógép

Az online portállal és az okostelefonos alkalmazással karöltve a Bosch eBike Systems 2014-ben a Nyon fedélzeti számítógép bemutatásával az egész kerékpáriparban elsőként vezette be a teljesen összekapcsolt ökoszisztémát. A Nyon azóta továbbfejlesztett, az idei évben CES Innovációs Díjjal elismert változata összekapcsolja az elektromos kerékpárok vezérlését és navigációs rendszerét, valamint egyfajta fitneszedzőként egyengeti a bringás tekeréseit.

a Nyon a különböző útvonalprofilok között is választást kínál

Mindegy, hogy kényelmes túráról vagy sportos menetről van szó: a Nyon a különböző útvonalprofilok között is választást kínál. A beépített GNSS navigációs modul és az offline térképnek köszönhetően a Nyon egységnek az utazás alatt sincs szüksége internetkapcsolatra. Így attól sem kell félnünk, hogy hegymenetben elvesznénk az erdő közepén.

a Nyon a különböző útvonalprofilok között is választást kínál

Zöldebben, sportosabban – az iskolába is!

Az e-bike-ok ráadásul megkönnyíthetik az iskolai ingázásokat is. A holland vagy dán városokban az emberek többsége már mindenhova bringával jár és nem furcsa a teherszállító bringák látványa sem, amelyekben néha két-három gyerek is utazik. Habár mi még kicsit távol állunk ettől, az e-bike-ok segítségével hamarosan ez a korszak is beköszönthet Magyarországon.

A Bosch szakértői szerint az e-bike-ok gyors, kényelmes és környezetkímélő alternatíváját adják az autóknak – 10 kilométer alatti távokra a leggyorsabb közlekedési eszközt jelentik. Míg a nagyobb gyerekekkel már hagyományos vagy elektromos bringákkal is kimerészkedhetünk a kevésbé forgalmas mellékutcákba, a kisebbek szállítására tökéletesek lehetnek a cargo e-bike-ok. Ezeknek már olyan típusa is létezik, amelyikbe hat gyerkőc fér be egyszerre. Habár borsos ára miatt jelenleg kevéssé valószínű, hogy minden második utcában ez fuvarozza majd a gyerekeket, viszont könnyen lehet, hogy a jövőben igazi versenytársai lehetnek majd az iskolabuszoknak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!