Skip to main content
 

Egyre nagyobb problémát okoz főként a nagyvárosokban a szennyezett, ezért sokszor az egészségünkre is ártalmas levegő. Vállalatunk egy sor fejlesztésével, többek között a belső égésű motorok és a fékrendszerek korszerűsítésével, vagy a forgalomszervezést támogató szoftvereivel hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a közlekedés okozta légszennyezettség.

Szmogriadó, az egészségügyi határértékeket rendre meghaladó légszennyezettség – aki járt már nagyvárosokban, megtapasztalhatta mindezt. A helyzet tehát már most is rossz, ráadásul mivel a Föld lakosságának egyre nagyobb része költözik nagyvárosokba, a következő években csak még rosszabb lesz a tovább növekvő gépjármű forgalom miatt. A Bosch azonban úgy döntött, komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy javuljon a levegő minősége és olyan kutatásokba fogott, amelyekkel hatékonyan lehet fellépni a közlekedés okozta környezetkárosítás ellen.

A nagyvárosok esetében kulcskérdés lesz a légszennyezés kezelése

Szoftverekkel a tisztább városokért

 Vállalatunk egyik ilyen fejlesztése a levegőben található szennyező anyagok pontos összetételét méri, majd a valós idejű adatokat továbbítja, hogy az önkormányzatok hatékonyabban tudják szervezni a forgalmat. Jelenleg Stuttgartban, Párizsban és Marseille-ben már tesztelik is ezt a rendszert.

Stuttgartban már komoly eredményeket értek el az eszköz és a hozzá kapcsolódó szoftveres háttér segítségével. Sikerült ugyanis úgy átszervezni a forgalmat, hogy kevesebbszer kelljen megállásra, fékezésre kényszeríteni a járműveket – hiszen a legtöbb szennyező anyag ilyenkor keletkezik. Amióta használják ezt az innovatív megoldást, azóta húsz százalékkal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. Valószínűleg hamarosan más metropoliszok lakói is megtapasztalhatják a Bosch szoftvereinek hatékonyságát, mivel Európa több mint száz önkormányzatával és régiójával folytat tárgyalásokat a Bosch csoport világszerte a levegőminőség javítása érdekében.

A levegő minőségének vizsgálata az első része a probléma kezelésének

Hagyományos erőforrások és fékrendszerek

Az iDisc ma már a gyakorlatban is bizonyít

A fentiek mellett persze fontos feladat az is, hogy a benzines és dízel motorok, vagy a fékrendszerek kevesebb szennyező anyagot juttassanak a levegőbe, ezért a Bosch által végzett fejlesztések erre is fókuszálnak. A dízelüzemű járművek esetében a vállalatunk által bevezetett új megoldásokkal jelentős lépést sikerült tenni ebbe az irányba. Az egészségre különösen ártalmas nitrogén-oxid-kibocsátást ennek köszönhetően sikerült csökkenteni és jóval a hivatalos határérték alá szorítani. Ez azért is fontos, mert a széndioxid-kibocsátás csak a dízel járművek arányának megtartásával tartható szinten. A Bosch természetesen erre törekszik a benzinmotorok esetében is, és jó úton jár: a motorok átalakítása és a hatékony kipufogógáz-kezelés a részecske-kibocsátást mintegy hetven százalékkal az Euro 6d-TEMP által szabott határérték alatti szintre tudja csökkenteni.

Cégünk arra is törekszik, hogy a belsőégésű motorok mellett minimalizálja a fékrendszerek részecskekibocsátását is. Az iDisc névre keresztelt fékrendszer esetében kilencven százalékkal sikerült csökkenteni egy hagyományos féktárcsához képest a részecske szennyezés mértékét, az elektromos hajtású járművekben használt regeneratív fékrendszer pedig több mint kilencvenöt százalékkal kevesebb fékport bocsát ki, mint egy hagyományos fék.

E-robogótól a kisbuszig

Egy másik innovatív ötlet a légszennyezettség csökkentésére az elektromos robogó megosztási szolgáltatás, a COUP elindítása volt. A Bosch leányvállalata ötezer elektromos robogóból álló flottát üzemeltet, amely környezetbarát mobilitást biztosít Berlinben, Párizsban és Madridban.

Párizsban és Berlinben már komoly piaci részesedést tudhat magáénak a Coup

Ezzel azonban még közel sincs vége: a Bosch Triffix alkalmazása – ami valós idejű testreszabott útválasztási információkat biztosít – azt a célt szolgálja, hogy hatékonyabb útvonaltervezéssel és kevesebb fékezéssel lehessen közlekedni, vagyis környezetbarátabb módon.

Ugyanezt a célt szolgálja a Bosch közösségi parkolóhely-kereső programja is. Az eszköz a jármű parkolást támogató szenzorai segítségével feltérképezi, a környéken hol és milyen méretű hely áll rendelkezésre, majd az adatokat azonnal továbbítja egy központi adatbázisba. Így minden, a programot használó autós értesül arról, ha a környékén felszabadult egy parkolóhely.

A jövő városában többen laknak majd, viszont sokkal élhetőbb lehet a fejlesztéseknek köszönhetően

A globális mellett a cégcsoport lokális megoldásokkal is próbál tenni a környezetünk védelméért. Segítjük munkatársaink közlekedését több nagyvárosban, így Stuttgartban, Isztambulban, valamint több brazíliai és kínai településen is kisbuszok üzemeltetésével. E mellett pedig egy telekocsi platformot is működtet a vállalat, ezt a Bosch dolgozói jelenleg Mexikóban és Stuttgartban tesztelhetik. Ha ezekhez hozzávesszük, hogy a vállalat célja a klímasemlegesség (2020-ig), nyugodtan kijelenthetjük, hogy vállalatunk nemcsak beszél környezetünk kíméléséről, hanem tesz is azért.

Iratkozz fel hírlevelünkre!