Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Mama Nyandori és a FreshBox

2020.01.27 No Comments 7 perc olvasási idő

A Bosch az ősrégi módszereken alapuló, modern köntösbe öltöztetett Freshbox hűtődobozt vitte el Kenyába, ahol számos eldugott faluban híján vannak az elektromosságnak, viszont a klíma megkövetelné a hatékony hűtési eljárásokat. Nagyban megkönnyítették ezzel az élelmiszerek tartósításával küzdő helyiek hétköznapjait.

Gondolta volna, hogy minden évben több mint egymilliárd tonna élelmiszer végzi a szemétben? Brutális mennyiség, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ENSZ legfrissebb becslései szerint 820 millió ember éhezik világszerte. A Svéd Élelmiszer és Biotechnológia Intézet (SIK) egyik tanulmánya 1,6 milliárd tonnára teszi a különféle okokból kidobott élelmiszerek nagyságát. Afrikában szintén nem ismeretlen a probléma: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint a megtermelt élelmiszerek fele végzi a kukában. Úgy vélik, hogy ez a mennyiség 2030-ra elérheti a 2,1 milliárd.

Ennek egyik oka a megfelelő hűtési technológiák hiánya –az adott termény learatását, a különféle gyümölcsök vagy zöldségek leszüretelését követően egyszerűen nincs hova tenni az élelmiszereket, ahol tartósabban elállhatnának. A tároláson kívül ugyancsak problémát jelent ezeknek az étkeknek a megfelelő körülmények közötti szállítása az eladótól a vevőig. Főként az olyan országokban okozhat ez súlyos gondokat, mint Kenya: az egyenlítői klíma megkövetelné az élelmiszerek állandó hűtését, ugyanakkor az ország egyes vidékein az elektromosság hiánya nehézkessé teszi a hatékony hűtési megoldások bevezetését.

Üdítően nagyszerű: Bosch FreshBox

Ezt igyekszik megoldani a Bosch leányvállalata, a BSH nevű, háztartási gépekre specializálódott cég FreshBox nevű újításával. A vállalat munkatársai ellátogattak Kenyába és Nigériába, ott pedig megkérdezték a helyi piacok árusait, mi az élelmiszerek tárolásával kapcsolatos legnagyobb problémájuk. A válaszaik alapján mintegy két év alatt fejlesztették ki a FreshBox-ot.

Ez egy olyan hűtőtáskát jelent, amely áram, jég vagy jégakku nélkül működik, és ehhez egy ősrégi elvet ültet át a 21. századba. A száraz és forró régiók lakói már évszázadokkal korábban felfedezték a víz párologtatásával járó hűtő hatást: az agyagedényeket dupla fallal látták el, és a két fal közé vizet öntöttek. Ez rövid időn belül lehűtötte a belső agyagedény hőmérsékletét.

Ugyanezt az eljárást alkalmazza a BSH FreshBox – csak agyag helyett műanyag falú dobozt alkalmaz, és a doboz két fala közé egy textilréteg került. Használójának másfél liter vizet kell beletölteni ahhoz, hogy néhány percen belül a külső hőmérséklethez képest mintegy tíz fokkal csökkenjen le a doboz belső terének levegője. Ez már elegendő ahhoz, hogy néhány élelmiszer akár öt nappal tovább is elálljon. Ha pedig az élelmiszer már csak néhány nappal is tovább eláll, ez óriási bevételgyarapodást jelenthet a kenyai zöldség- és gyümölcsárusoknak, nem is beszélve az élelmiszerhulladék jelentős mértékű csökkenéséről.

„Kék mentőöv” a zsibongó kisumui piacon

Kenya harmadik legnagyobb városában, a több mint 320,000 fős Kisumu városában például nagyon megkönnyítette a kofák dolgát a FreshBox. A forró klímájú településen az ötvenéves Mama Nyandorit, akit az árusok tekintélyének köszönhetően elnöknőjükké választottak, már régóta aggasztotta, hogy semmi nem védi meg a halmokban álló zöldséget és gyümölcsöt a hőségtől.

Az el nem adott árut gyakran kénytelenek voltak kidobni, és ez nem csupán a kárba vesző élelmiszerek mennyiségét növelte, hanem jelentős bevételkiesést is jelentett a portékáiból élő árusoknak. A gurgulázó nevetéséről ismert Mama Nyandori, akár egy jó anya, igyekezett megtalálni a megoldást.

Ez lett a FreshBox. Mama Nyandori volt az első, aki a kisumui piacon elkezdte használni a kék „mentőövet”. Azóta minden élelmiszert a hűtődobozban visz eladni. Mosolyogva meséli, hogy vége azoknak a napoknak, amikor kénytelen volt az aznap el nem adott zöldséget vagy gyümölcsöt kidobni.

Amint a többi árus is látta a FreshBox előnyeit, a kék doboz villámgyorsan elterjedt a kisumui piacon. Mama Nyandori rá is segít arra, hogy ez a briliáns megoldás minél szélesebb körben elterjedjen. Hétfőtől szombatig két órát szán arra, hogy a kofákat kiokítsa a hűtődoboz előnyeiről. Lefegyverző érveinek hála már új tiszteletbeli címet is elnyert a piacon – ő Mama FreshBox.

Okoskuka és társai – összekapcsolt megoldásokkal is csökkenthető a pazarlás

Nem csupán a FreshBox segíthet azonban az élelmiszerek okosabb tartósításában és a kidobott ételek mennyiségének csökkentésében. Ha az IoT háza táján nézünk körül, ott vannak például az okoshűtők vagy az összekapcsolt okos tárolórendszerek. Előbbire példa lehet a Bosch VitaFresh rendszerrel felvértezett hűtője, amely akár háromszor tovább tartja frissen az élelmiszereket. Utóbbira pedig példa az Ovie Smarterware tárolórendszer, amely az okostelefonnal kapcsolja össze a hűtőben tárolt edényeket és különféle színekkel jelzi, mennyi ideje van az adott ételnek a fridzsiderben.

És ha ez sem lenne elég, Daniel Lloyd, a Daniel by Design nevű startup alapítója egy olyan 3D-printelt, összekapcsolt hulladékkezelési rendszert alakított ki, amellyel otthonában bárki pontosabb képet kaphat a szemétgyűjtési- és kezelési szokásairól. A Wae nevű okoskuka elemzi a belekerülő hulladék összetételét és információkkal látja el a háztartás tagjait, hogyan csökkenthetnék a kidobott szemét mennyiségét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!