Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Hogyan csökkentik a geotermikus hőszivattyúk az üzemeltetési költségeket

2023.01.09 No Comments 13 perc olvasási idő
Hogyan csökkentik a geotermikus hőszivattyúk az üzemeltetési költségeket

Amikor új épületekről vagy lakáskorszerűsítésről van szó, az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre inkább előtérbe kerül. A hőszivattyúk a levegőből vagy a talajból származó ingyen hőt használják fel a fűtéshez és/vagy a melegvíz előállításához. A számos típus közül azonban nem mindegy, melyiket választjuk. A legkorszerűbb levegő-víz hőszivattyúkkal vagy a geotermikus talajszondás hőszivattyúkkal hosszú távon sok pénz takarítható meg.

Önszabályozó hőszivattyú

Melanie Wingerter leolvassa a ház hőmérsékletét a hőszivattyú kijelzőjén.

Melanie Wingerter leolvassa a ház hőmérsékletét a hőszivattyú kijelzőjén.

Melanie és David Wingerter csak valamilyen házimunka miatt megy le napfényes családi házuk alagsorába. Talán épp itt az ideje, hogy bepakoljanak a mosógépbe, hiszen egy két kisgyermeket nevelő háztartásban a szennyeskosár a piszkos ruhák soha véget nem érő forrása. Időnként a szerszámosládájukban kutatnak megfelelő csavarok és tiplik után, vagy a hátsó sarokban álló létrára van szükségük. Soha nem kell azonban aggódniuk az itt található Bosch Compress 7800i LW geotermikus talajszondás hőszivattyú miatt – annak ellenére, hogy a fényes fehér eszköz és elegáns, 5 hüvelykes érintőpanelje nagyon hívogatóan néz ki.

A csend hangja

„Az a legjobb ebben az eszközben, hogy gyakorlatilag soha semmit nem kell módosítanunk” – mondja Melanie Wingerter. Férje hozzáteszi: „A hőszivattyú kiválóan szabályozza magát. Még nyaraláskor sincs dolgunk, hiszen automatikusan lekapcsol, és sokkal kevesebb energiát fogyaszt.” Aztán ott van a zaj – pontosabban annak szembetűnő hiánya. A berendezés alig ad ki hangot. Még akkor is épphogy csak hallható, amikor közvetlenül mellette állunk. „Néha úgy tűnik, hogy a hőszivattyú leállt” – mondja mosolyogva David Wingerter.

Az a legjobb ebben a készülékben, hogy gyakorlatilag soha semmit nem kell a beállításon módosítanunk.

– Melanie Wingerter

Egyszerű alkalmazásalapú kezelés

David Wingerter egy kis elektronikai céget irányít, így jól ismeri a technikai eszközöket. Amikor a család 2020-ban új ház tervezésébe kezdett, energiatakarékos fűtési megoldást kerestek. Azt tervezték, hogy napelemeket helyeznek el a tetőjükön, így „észszerű volt olyan rendszert választani, amely elektromossággal fűt” – mondja Melanie Wingerter. Olyan készüléket szerettek volna választani, amely energiatakarékos és kevés karbantartást igényel. „Amikor minden szempontot átbeszéltünk, hamar a geotermikus hőszivattyú mellett döntöttünk.”

Minden benne van a névben: a geotermikus hőszivattyúk – más néven föld- és folyadék-víz hőszivattyúk – olyan berendezések, amelyek hőt vonnak ki a földből. Ez a geotermikus energia épületek és víz fűtésére szolgálhat. Általában először egy lyukat kell fúrni a földbe, például a ház kertjében, mielőtt egy folyékony hőhordozó közeg felhasználhatja a földet energiaforrásként. A geotermikus talajszondákkal felszerelt hőszivattyúk rendkívül energiatakarékosak, mivel tíz méteres mélységtől a hőmérséklet egész évben állandó.

A talaj hőforrásként való felhasználása megfelelő módja annak, hogy egész évben alacsonyan tartsuk az energiafogyasztást.

Marcel Schubert, a Bosch talajszondás hőszivattyúk termékmenedzsere

Nullás fűtés- és áramköltség nyáron

„Az ügyfél élvezi a természetes geotermikus hő és a rendkívül alacsony üzemeltetési költségek előnyeit.” Még kemény télben sem kell annyi energia egy ház fűtéséhez. A nyári hónapokban pedig a Wingerter családnak gyakorlatilag nincs áramköltsége, mivel a fotovoltaikus rendszer fedezi a család áramszükségletét.

Melanie Wingerter folyamatosan figyelemmel kísérheti a talajszondás hőszivattyú beállításait.

Melanie Wingerter folyamatosan figyelemmel kísérheti a talajszondás hőszivattyú beállításait.

A szivattyú környezetbarát víz-glikol keveréket keringet, hogy a hőt a föld belsejéből elvonja. A talajból érkező energia ezután a hőszivattyú elpárologtatójának hűtőkörébe kerül. Az elpárologtató összesűríti a hűtőközeget, így a hőmérséklete megemelkedik. A kondenzátornál egy hőcserélő adja át a hőenergiát a fűtőkörnek, amely felmelegíti a sugárzó felületeket és a használati meleg vizet.

Ugyanúgy alkalmas lakáskorszerűsítési projektekhez is

David Wingerternek nem kell az alagsorba mennie, amikor a hőszivattyú beállításait akarja ellenőrizni, ehelyett egyszerűen rápillanthat a nyitott konyhában felszerelt táblagépre.

David Wingerternek nem kell az alagsorba mennie, amikor a hőszivattyú beállításait akarja ellenőrizni, ehelyett egyszerűen rápillanthat a nyitott konyhában felszerelt táblagépre.

Az eszköz nagy előnye, hogy képes a helyzetnek megfelelően, önállóan szabályoznia magát. „Hőszivattyúnk 2 és 8 kilowatt közötti teljesítményű. Ha nincs szükségünk sok hőre, az energiafogyasztás alacsony marad” – mondja David Wingerter. A Compress 7800i LW még szélesebb szabályozási tartományt tud lefedni, 2 és 16 kilowatt között az egység beállításától függően. Ez azt jelenti, hogy a Wingerter családéhoz hasonló új épület nem az egyetlen felhasználási esete ennek a talajszondás hőszivattyúnak. „Ugyanúgy működik a fűtési rendszerek korszerűsítése esetében, családi házaknál és más kisebb ingatlanoknál is” – mondja Schubert.

Az okos fűtési és hűtési megoldásokról még többet megtudhat a Bosch Magyarország Podcast legújabb epizódjában:

Iratkozz fel hírlevelünkre!