Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Egy aprócska szenzorral megelőzhetők az erdőtüzek

2023.04.17 No Comments 16 perc olvasási idő
Egy aprócska szenzorral megelőzhetők az erdőtüzek

Így segíthet a mesterséges intelligencia a klímaváltozás hatásainak enyhítésében

Egy erdőtűznél minden perc számít. Ezt a leckét a tapasztalat mondatja Ricky Staley tűzoltóval. Egy aprócska szikrából rövid időn belül megfékezhetetlen tűzvész kerekedhet, amely évszázados fákat emészthet el, pótolhatatlan élőhelyeket tehet tönkre és emberek életébe kerülhet. A Bosch kifejlesztett egy aprócska szenzort, amellyel gátat lehet vetni a lángoknak. Még nagyon kis mennyiségű füstöt is képes „kiszagolni”, és azelőtt jelez, hogy a tűz elterjedhetne. Ezzel a Ricky-hez hasonló tűzoltók értékes időt nyerhetnek, így hamarabb tudnak reagálni és idejében megkezdhetik a tűz oltását.

Minden az időzítésen múlik. Az emberek, az állatok és a természet megmentése is.

RICKY STALEY, KALIFORNIAI TŰZOLTÓ

Óriások védelmében

20

Az éves globális szén-dioxid-kibocsátás közel 20 százalékát erdőtüzek okozzák. Ez a világ útjain közlekedő, összes jármű által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének felel meg.

A tüzek megelőzésével küzdünk a klímakatasztrófa ellen

Az erdőtüzek nem pusztán az emberek és az állatok számára jelentenek veszélyt, a klímára nézve is károsak. Például elképesztő mennyiségű szén-dioxidot szabadítanak fel. Az erdőtüzek a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 20 százalékát teszik ki. A Dryad nevű startup ezért fejlesztette ki a Silvanet korai erdőtűz-jelző rendszert. A Föld klímája pedig jól jár az erdőtüzek megelőzésének hosszú távú hatásaival. „Mindössze egyetlen nagy erdőtűz megakadályozásával többszáz millió tonnányi szén-dioxid kibocsátását előzhetjük meg” – mondta Carsten Brinkschulte, a Dryad alapítója és ügyvezető igazgatója.

A tüzek megelőzésével küzdünk a klímakatasztrófa ellen

A fák igazi szén-dioxid tározók

A fák értéke abban rejlik, hogy megkötik a szén-dioxidot és nagyon fontos szerepet játszanak a klíma stabilizálásában. A tűzvész által sújtott térségekben évtizedekbe telik az újraerdősítés. Az ilyen területek nagyon hosszú ideig parlagon hevernek, ez szintén megviseli a környezetet.

A fák igazi szén-dioxid tározók A fák igazi szén-dioxid tározók

Évente akár

10

erdő is elpusztulhat a tűzvészek miatt az Egyesült Államokban.

A tüzek észlelése mesterséges intelligencia segítségével

A tüzek észlelése mesterséges intelligencia segítségével

A Dryad korai erdőtűz-jelző rendszerével az évente elpusztuló erdőségek nagy hányadát lehetne megmenteni. Az aprócska, de nagyon is intelligens beépített Bosch BME688 szenzor észleli a szén-monoxidot, a hidrogént és a korai erdőtűz miatt felszabaduló más gázokat. De ez még nem minden. Mesterséges intelligencián alapuló szoftver segítségével a szenzor elemzi az adott területen összegyűjtött adatokat. Ha tüzet észlel, azonnal beindul a riasztás: jelet küld a felhőbe és értesíti a készenléti szolgálatokat.

Mindez pedig néhány percen vagy legfeljebb egy órán belül történik. Az időzítés rendkívül fontos, tűz esetén minden perc számít. A gyorsabb válasz azt jelenti, hogy több tűzfészket lehet kioltani, mielőtt továbbterjednének és még több kárt okoznának. „A Dryad azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig 1,4 millió hektárnyi erdőt védjen meg, ezzel megelőzve 600 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátását” – mondja Carsten Brinkschulte. Az erdők mélyén nincsenek mobiltelefon-hálózatok, így a Dryad saját infrastruktúrát épít, méghozzá egy olyan IoT-alapú hálózatot. Ahogy a korai erdőtűz-előrejelző rendszer szenzorai, az erre felszerelt portálok is napenergiát használnak és akár 15 évig is működnek karbantartás nélkül. 

Ám a Dryad rendszer még ennél is többre képes. Hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást is képes mérni, így megrajzolja az erdő klímatérképét. Ez a térkép egy olyan eszközt jelent, amellyel fel lehet mérni a tűzveszély mértékét. Sőt, megfigyelhetővé válik az erdő minősége, megelőzhetők lesznek bizonyos betegségek és az aszályos időszakok.

Saját „szaglását” tökéletesítő Bosch szenzor

Az az aprócska „orr”, amelyik kiszagolja az erdőtüzeket, mindössze háromszor három milliméter nagyságú. Az erdőtűz-előrejelző rendszerben elhelyezett, Bosch gyártmányú környezeti érzékelő a világ első olyan füstérzékelője, amelyik mesterséges intelligencián alapuló algoritmust használ és amelyiket erdőben vetnek be korai tűzriasztó eszközként. Képes a tűzben felszabaduló gázokat, például a hidrogént, a szén-monoxidot és a legtöbb szénhidrogént észlelni. A rendszer pedig folyamatosan tanul és fejlődik. A felszerelt összes szenzorból összegyűjtött adathalmaz arra szolgál, hogy folyamatosan fejlessze a mesterséges intelligenciát használó környezeti érzékelőket, hogy még pontosabban detektálhassák és elemezhessék a hatósugarukba kerülő gázokat. A BME AI-Studio Server szoftvert pontosan erre a célra fejlesztették ki.

Saját „szaglását” tökéletesítő Bosch szenzor

A klímakatasztrófa fokozza a tűzvészek kockázatát

A klímakatasztrófa fokozza a tűzvészek kockázatát

A szakértők a következő évekre az erdőtüzek elszaporodását prognosztizálják. Ennek az egyik oka a klímaváltozás, amely felhajtja a hőmérsékleti értékeket, és ezzel egyidejűleg világszerte kiszárítja a talajt. „Ez az erdő tűzjelzője vagy valami nagyon hasonló. Egyszerűen zseniális és óriási segítség nekünk” – mondja Ricky, a tűzoltó. Ráadásul a globális klímakatasztrófa elkerülésére tett, hatékony és fontos erőfeszítések egyike.

Mindeközben itthon

Magyarország erdővel borított területének nagysága folyamatosan nő. Az erdei fás és cserjés területek arányát a nemzeti erdőleltár jelenleg 25,4 százalékra becsüli, s szerencsére a számos ösztönző programnak köszönhetően ez a szám a jövőben még magasabb lesz. A csodás magyar erdők sűrűjét hazánk leghosszabb, jelzett túraútvonalán is megtapasztalhatjuk, az Országos Kéktúra ugyanis 2584 kilométeren keresztül kanyarog. Kirándulásaink, erdeinkben tett látogatásaink során fokozottan ügyeljünk arra, hogy kizárólag az arra kijelölt területen és az engedélyezett időszakokban gyújtsunk tüzet!

Egy aprócska szenzorral megelőzhetők az erdőtüzek

Iratkozz fel hírlevelünkre!