Skip to main content
 

Ki emlékszik még arra a Vissza a jövőbe 2-ből, amikor Marty McFly felkapja az önmagát bekötő cipőjét? A csupán néhány másodperces, mégis ikonikus jelenet abba is remek betekintést engedett, hogy a film készítésekor hogyan képzelték el a világot harminc évvel később, 2015-ben. Egyébként elég sok dologban fején találták a szöget: a videótelefonok, a tabletek, az okosotthonok, a 3D-s filmek már életünk részei, sőt repülő autók és robotpincérek is léteznek, még ha nem is olyan elterjedtek.

Sci-fiből valóság

Habár kifejlesztésére még több tízezer aláírás is összegyűlt egy online petíción, érdekes módon az önbekötő cipőre mégis elég sokat kellett várni. A Nike csak 2011-ben dobta piacra a Vissza a jövőbe ihlette cipőket, de bevallottan azt is inkább díszként, mint viseletre, ráadásul limitált darabszámban, így természetesen megfizethetetlenül drágán.

Ennek 2016-ban lett egy második, már valóban önbekötős kiadása is, melynek legelső párját a Marty McFly-t alakító Michael J. Fox próbálhatta fel.

Jól jelzi az óriási érdeklődést, hogy az eredeti cipőt, melyet a színész viselt a forgatáson, több mint 92 ezer dollártért (akkori árfolyamon csaknem 26 millió forintért) árverezték el 2018-ban, annak ellenére, hogy már meglehetősen rossz állapotban volt. És persze ez sem volt még önbekötős: a készítők azóta elárulták a kulisszatitkot, miszerint a fűzőket a padló alá bújt technikusok rántották meg.

Sci-fiből valóság

Forrás: www.nike.com

A sci-fi-ből végül 2016-ban lett valóság, ekkor került nagykereskedelmi forgalomba a Nike HyperAdapt modellje. A szó szoros értelmében ez sem köti be magát, hanem súly hatására egy beépített elektromos motor húzza össze. A szorosság aztán két nyomógomb segítségével fokozható, illetve enyhíthető. A fentiekből következik, hogy a cipőbe akkumulátor is van építve, amely külön töltést igényel. Az újabb modellekben a kötés háromféleképpen szabályozható:

  • 1. Legutóbbi beállításait megőrzi, és a következő viseletkor automatikusan használja.
  • 2. A talp oldalán elhelyezett gombokkal manuálisan állítjuk be a szorosságot.
  • 3. Telefonos alkalmazás segítségével, akár oldalanként kontrolláljuk, 1-től 25-ig terjedő skálán.

Az applikációban lehetőség van arra is, hogy a jól bevált beállításokat előre elmentsünk, például egy lazábbat gyaloglásra és egy szorosabbat futásra. Ezen kívül kiválaszthatjuk a gombok világításának színét is. Továbbá követhetjük az akkumulátor töltöttségének állapotát. A parancsokat pedig akár telefonos asszisztensünknek is kioszthatjuk.

Sci-fiből valóság

Okoscipők, nem csak önbekötésre

Igaz, a funkció elsősorban kényelmi – legfeljebb némi hajolgatást spórolunk meg vele. Vagy az iskolakezdéskor kevesebbet kellene aggódni amiatt, hogy gyermekünk jól köti-e be cipőjét, cserébe rághatjuk a körmünket azért, hogy ne ugráljon bele minden tócsába.

Okoscipők, nem csak önbekötésre

Hasonló modellekkel viszont korántsem csak a Nike kísérletezett, és az önbekötésnél azért léteznek sokkal okosabb és hasznosabb megoldások is. Hiszen alapvetően az okoscipők – illetve talpbetétek és zoknik – szinte minden olyan berendezéssel és szenzorral felszerelhetők, melyekkel más okoseszközök is.

Mindenekelőtt segíthetnek abban, hogy pontosabban nyomon követhessük aktivitásunkat.

Ezekről az aprócska szenzorokról sok érdekességet megtudhatunk Csikósné dr. Pap Andreától, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karának dékánhelyettesétől, aki a Bosch Magyarország Podcastjában elmondta, hogy többek között számolhatják a lépéseinket, monitorozhatják sebességünket, megbecsülhetik az elégetett kalóriát és súlyunkat, vagy éppen GPS segítségével követhetik mozgásunkat. Szemmel tarthatják környezetünket: a napszakot, a fényeket és a hőmérsékletet, a páratartalmat, a magasságot. Ami pedig igazán fontos, hogy a telefonos alkalmazásokkal az apró részletekig elemezhetők is ezek az adatok.

Okoscipők, nem csak önbekötésre

A fentiekből is kitűnik, hogy az okoscipők két fő alkalmazási területe a sport és az egészségügy. Bár például olyan hétköznapi célra is használhatók, mint a cipő fűtése, vagy kőműveseknek is fejlesztettek már ki megcsúszást vagy fáradást észlelő típust.

Gondoljunk csak bele, micsoda aranybánya egy edzőnek, hogy az okoscipőt viselő futónak nyomon követhető tempója mellett akár lépteinek hosszúságáról és szögéről, a becsapódás erejéről, vagy épp fáradásáról is adatokat szerezhet!

Okoscipők, nem csak önbekötésre

Robban a piac

Habár az okoscipők talán sportolóknak vagy orvosoknak a leghasznosabbak, és a bennük rejlő csúcstechnológia miatt jellemzően az áruk is borsos, ez korántsem jelenti azt, hogy csak a kevesek kiváltsága lenne.

345.5
Ellenkezőleg, az előrejelzések szerint az okoscipők piaca 2030-ig évi 13,6 százalékkal növekedhet, és elérheti a 345,5 milliárd dollárt.
Robban a piac

A technológia ugyan még nem túl elterjedt, és meglehetős luxusnak számít, de egyre többen látnak benne fantáziát, az okoscipők fejlesztése ugyanis gőzerővel zajlik. Könnyen lehet, hogy néhány év múlva ugyanolyan megszokottak lesznek, mint az okosórák.

Iratkozz fel hírlevelünkre!