Skip to main content
 
Életmód

Távolról irányított biztonság, fűtés és bevásárlás

2018.06.06 No Comments 8 perc olvasási idő

Egy egyszerű távirányításos klímától kezdve az intelligens háztartási eszközökön át, a telefonról vezérelhető és megfigyelhető berendezések láncolatáig nagyon széles a paletta, ha meg akarjuk határozni, hogy milyen részei is vannak egy okos otthonnak.

Már 20 éve foglalkoznak olyan KNX rendszerek (nemzetközi szabvány az épületfelügyeletben) építésével, amelyek automatizálják az épületek különböző rendszereit, ezzel energiatakarékosabbá és biztonságosabbá téve azokat. Ahhoz, hogy az irányítási adatok eljussanak az összes épületfelügyeleti komponenshez, egy olyan rendszerre van szükség, amely az egymástól elszigetelt eszközök kommunikációs problémáját feloldja. Ez a rendszer biztosítja az összes eszköz egy közös nyelven történő kommunikációját. Ezt az ún. busztechnológiát az a cél hívta életre, hogy az épületekben található egyes rendszereket – biztonsági-, elektromos-, fűtéshálózat –, ne kelljen külön-külön installálni, hanem az érzékelőkön és aktuátorokon keresztül váljanak irányíthatóvá a megfelelő folyamatok. A busztechnológiával egyetlen eszközön keresztül történik a világítás-, a fűtésvezérlés, a háztartási eszközök irányítása, a nyílászárók kezelése. A KNX- rendszer egyaránt kiépíthető lakásokban, házakban, köz- és kereskedelmi épületekben. Segítségével a komfortérzet feláldozása nélkül csökkenthetők az energiaköltségek. A KNX rendszer számos kihívásra ad választ: napsütéskor az árnyékolók leereszkednek, a külső hőmérséklet emelkedésekor a fűtés lekapcsol, a reggeli konyhába lépéskor a kávéfőző lefőzi a kávét, majd amikor üresen marad a lakás, a nem használt elektronikus eszközök kikapcsolnak, így többet nem kell azon aggódni, hogy bedugva maradt a vasaló.

Ez nem egy sci-fi mozi reggeli jelenete

Miután a bioritmusunk alapján egy okosóra applikáció a telefonunkon keresztül megállapítja, hogy az alvás közbeni agytevékenységeink az ébrenléti állapothoz közelítenek, jelzést küld a Bosch Smart Home rendszerére, ami aztán beindítja a körülöttünk lévő világot: percek leforgása alatt nappali világosság, lágy zene és friss levegő vesz körül minket. A fürdőszobai okostükörben fogmosás vagy sminkelés közben tájékozódhatunk a napi információkról: tőzsde, időjárás, menetrendek, teendők és listák jelennek meg. Ha szükségét érezzük, akár a WC-nk is képes adatokat gyűjteni a kiválasztódott anyagokból, amiket egy számítógépes szoftver analizál, és azonnal megállapítja, hogy milyen ásványok, vitaminok, nyomelemek hiányoznak pillanatnyilag a szervezetünkből. A láncolat még itt sem ér véget, hiszen ezeket az információkat az okoshűtőnk bevásárló listájára is elküldhetjük, hogy a számunkra szükséges tápanyagokat beszerezze. Arra is figyelmeztetést kapunk, ha gyulladást vagy egyéb jelentős eltérő értékeket mér, és ideje felkeresnünk az orvosunkat. A digitalizáció, az IoT optimalizálja az életünket és az új generációk számára ez az életmód lesz a norma.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem ….milyen idő lesz ma?

Home shopping

A bevásárláshoz hamarosan nem lesz másra szükség, mint egy csillogó kis dobozra. Majdnem az összes tech óriás – beleértve az Amazont, a Google-t, az Apple-t és a Facebook-ot – fejleszt már olyan digitális otthoni asszisztenst, ami hangutasításokra tud reagálni. Csak beolvassuk a vásárlólistánkat az Echo digitális asszisztensnek, ami aztán egy Alexa nevű applikáción (hangvezérelt asszisztens) keresztül el is intézi a bevásárlást: termékek összegyűjtése a virtuális kosárba, fizetés, és ennyi. Mindeközben el sem kell mozdulnunk az otthonunk legkényelmesebb foteljéből. Idővel ezek az asszisztensek azt is megtanulják, hogy mikor, mit és mennyit szoktunk vásárolni, így arra sem kell utasítást adni nekik, hogy beszerezzék a heti tejadagot, a havi mosószer adagot, vagy épp a tisztálkodó szereket. Nemsokára eljön az idő, amikor az olyan okos eszközök, mint a hűtők, kávéfőzők, printerek, már automatikusan fel is tudják tölteni magukat, anélkül, hogy interakcióba lépnének a tulajdonosukkal.

Kommunikáció a házi hangasszisztenssel

Nyomtassunk ételt!

Megkínálhatjuk egy friss, lédús körtével a 3D nyomtatóból?

Az étel az élet alapvető építőköve, ha közvetve is, mindenben benne van, amit csinálunk. Azokból az anyagokból építkezünk, amit megeszünk. Két lángelme, Marcello Coelho és Amit Zoran, a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) 3D ételprintert fejlesztettek és ezzel megalkották a nyomtatóból érkező új generációs ételt. A három fő részből álló digitális eszközsor a Virtuoso Mixer, a Robotic Chef és a Digital Fabricator. A Virtuoso Mixer egy háromrétegű forgó karusszel, ami abban támogatja a digitális szakácsokat, hogy minél hatékonyabb módon mixeljék a hozzávalókat valamint bátran kísérletezzenek az ízek és kompozíciók finom különbségeivel. A Robotic Chef egy a fizikai és kémiai átalakításokra tervezett mechanikus kar, a Digital Fabricator pedig maga a nyomtató. Ez egy olyan háromdimenziós, ételek nyomtatására készült eszköz, ami nem csak tárolja az összes hozzávalót, hanem össze is keveri azokat, hogy aztán végül megfőzze.  Ez a gyártási folyamat nemcsak olyan ízek és textúrák létrehozását teszi lehetővé, amelyek más főzési technikákkal teljesen elképzelhetetlenek lennének, de az érintőképernyős felületen és az internetes összeköttetésen keresztül lehetővé teszik a felhasználók számára az alapanyagok származási helyének, a tápanyagértéknek valamint az ízeknek ellenőrzését is.

Gépek közötti kommunikáció

A különböző eszközök felokosítása még nem adja meg azt a lehetőséget, hogy minden – az okos otthonban található – eszköz kommunikáljon egymással. . Nincsenek még szabványok, protokollok, ezért több olyan K+F projekt is elindult az elmúlt években, melyeknek célja, hogy nemzetközi, nyílt protokollú okosotthon-szoftvert fejlesszenek. 3 éve a Robert Bosch, az ABB és a Cisco System Inc. Mozaiq Operations GmbH névvel nemzetközi közös vállalatot hozott létre okos otthonhoz szükséges nyílt forráskódú szoftverplatform fejlesztésére és üzemeltetésére. Ez a platform egyesíti a lakásautomatizálás terén ma használatos különálló alkalmazásokat, illetve kölcsönös kompatibilitást kínál az alkalmazott eszközök között.  A platform a tárgyak, szolgáltatások és emberek internetét bevezeti a felhasználók otthonába, melynek köszönhetően a készülékek széles köre könnyedén és biztonságosan kommunikálhat egymással. A fogyasztók készülékeiket és az eszközeiket – függetlenül attól, hogy azok milyen gyártmányúak – zökkenőmentesen és intuitívan tudják saját igényeikhez igazítani, és ez minden eddiginél magasabb szintű kényelmi funkciót, irányítási lehetőséget és energiahatékonyságot biztosíthat számukra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!