Skip to main content
 
Életmód

Szenzoros tetoválás és virtuális növénygyűjtemény

2021.02.15 No Comments 12 perc olvasási idő
Szenzoros tetoválás és virtuális növénygyűjtemény

Mindennapi okos vízfogyasztásunkat add meg nekünk…

Mi a közös a zöldborsóban, a cseresznyében és az emberi szervezetben? Nem is gondolnánk, de mindegyik körülbelül 80 százalékban tartalmaz vizet, és ha hisszük, ha nem: a testünk víztartalma is közel áll ehhez az értékhez. Ezért egyensúlyban tartása érdekében elengedhetetlen a folyamatos vízutánpótlás. Habár ezt zsúfolt, elintéznivalókkal teli napjainkban hajlamosak vagyunk elfelejteni, szerencsére az összekapcsolt technológia már ebben is segítségünkre siet. A napi megfelelő folyadékbevitelt hidratálást jelző, bőrre ragasztható szenzor, játékosan segítő alkalmazások, sőt okos vizespalackok is támogatják.

Az éltető víz

Az éltető víz

Gondolta volna, hogy az emberi szervezet majdnem háromnegyede víz? Minden egyes szervünk, szövetünk és sejtünk akkor működik megfelelően, ha elegendő folyadékkal látjuk el naponta. Szakértők szerint a testünk tíz pohár vizet veszít el a nap 24 órájában a tüdőnk működésén, az izzadáson, a könnyeken és a vizeleten keresztül, sőt forróságban vagy megterhelő edzés során ezt a mennyiséget akár egy órán belül is leadhatjuk. Ha nem viszünk be elegendő mennyiségű folyadékot, amely télen körülbelül másfél liter, nyáron mintegy 2-3 liter naponta, akkor azonnal különféle problémák léphetnek fel.

Ha kevés vizet iszunk: fejfájás, szájszárazság, száraz bőr, állandó fáradtság, rosszabb esetben székrekedés és súlygyarapodás figyelmeztet a vízhiányra. Az sem megoldás viszont, hogy ennek ellensúlyozására, literszámra vedeljük a folyadékot, mert ha valaki a kelleténél többet iszik, akkor vízmérgezés alakulhat ki. Hogyan találhatnánk mégis egyensúlyt a kettő között? Mutatjuk!

Vízemlékeztetők és virtuális erdők

Egy ideje tudjuk, hogy mindenre van egy alkalmazás. Szeretne úgy tenni, mintha épp borotválkozna a telefonjával? Szeretne végtelen mennyiségű cipzárt felhúzni és lehúzni? Vagy egyáltalán semmit sem szeretne csinálni? Ezek bármelyikét megteheti, és utóbbira tényleg készítettek már egy Nothing elnevezésű appot, ahol tényleg nem történik egyáltalán semmi. Szerencsére azért az értelmes alkalmazások továbbra is többségben vannak, és a fejlesztők számos hasznos programmal gondoltak azokra is, akiknek a vízfogyasztásbeli egyensúly megtalálásával vannak problémáik.

Vízriasztó, Víz Emlékeztető, Water Buddy, Drink Water – csak néhány név a választható appok közül, amelyek mindegyike arra szolgál, hogy a felhasználó nyomon követhesse napi vízfogyasztását. Ezen felül az alkalmazások emlékeztetőket küldenek, nehogy elfelejtődjön a megfelelő folyadékbevitel, és különféle játékos kihívásokkal tartják fenn az érdeklődést. A műfaj nyertese a Plant Nanny nevű program, amely arról szól, hogy ha használója megiszik egy pohár vizet, akkor ennek az alkalmazásban történő feljegyzésével gyakorlatilag megöntöz egy virtuális növénykét. Ha pedig folyamatosan, megfelelő mennyiségű „vízzel” öntözzük, szép nagyra nő és folyamatosan újabbakat választhatunk mellé, amíg egész virtuális növénygyűjteményünk nem lesz.

Vízemlékeztetők és virtuális erdők

Okos vizespalackok és a jövő szenzoros tetkója

A Gatorade amerikai italgyártó, az amerikai légierő és a Northwestern University közös projektje, amely közvetlenül a bőrre ragasztható, tetoválásszerű szenzorral igyekszik megállapítani a szervezet hidratáltságának mértékét. Az aprócska, szinte alig látható eszköz, edzés közben az izzadsággal reakcióba lépve színelváltozással jelzi viselőjének, ha leesne a szervezetében lévő folyadék mennyisége. A diszkrét, könnyedén feltapasztható és eltávolítható szenzor sokak szerint a jövő útja az intelligens és kiegyensúlyozott vízfogyasztás felé.

Az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások segítségével, az összekapcsolható eszközök és a miniatűr viselhető bioszenzorok gyors fejlődésével a személyre szabott egészségmegőrzés új távlatai nyílnak meg mindenki számára. Az intelligens vízfogyasztás területén ez nem csupán a virtuális növényöntözést jelenti, hanem az okos vizespalackok megjelenését is.

Okos vizespalackok és a jövő szenzoros tetkója

Ezek számtalan fajtája létezik, viszont mindegyikük azon a technológián alapul, amely okostelefonnal kapcsol össze egy, a vízfogyasztást érzékelő szenzorral ellátott vizespalackot. Vagyis a felhasználó reggel feltölti egész napra elegendő ivóvízzel a palackját, a szenzor pedig folyamatosan méri, mennyi fogyott el ebből. Ha vészesen kis mennyiség fogyna, akkor pedig az okostelefonra küldött figyelmeztetővel emlékeztet, hogy itt az ideje inni néhány kortyot.

Jut eszünkbe: hányadik deciliter folyadéknál is tartasz ma?

Iratkozz fel hírlevelünkre!