Skip to main content
 
Életmód

Milyen ma a világ legokosabb fürdőszobája?

2019.08.27 No Comments 5 perc olvasási idő

A jövőben okostükrök segíthetik reggelente a tanácstalanokat a ruhaválasztásban, bőrszkennerek választhatják ki a leghatékonyabb szépészeti termékeket, az okosvécék pedig feleslegessé tehetik a vizeletteszteket. Az összekapcsolt technológiák és a legújabb fejlesztések teljesen átalakíthatják a modern higiénia szentélyét. Körülnéztünk, milyen innovációk költözhetnek be az átlagember fürdőszobájába a jövőben.

Kiterjesztett valóság és okostermosztátok

A jövő fürdőszobája egészen biztosan nagy hasznát veszi majd a big data elemzésnek és az okos algoritmusoknak, amelyek a teljesen személyre szabott megoldások alapköveivé válhatnak. Azon felül, hogy a különféle szenzorok a súlytól kezdve a testhőmérsékleten át a bőrproblémákig testünk minden pontjáról gyűjthetnek be adatot, majd ezeket elemzésre továbbítják a különféle mesterséges intelligencia-alapú programoknak, a kiterjesztett valóság is nagy befolyással lesz fürdőszobai tartózkodásunkra és öltözködési szokásainkra.

Azonban nem csupán a személyi higiéniát, hanem a fürdőszobai közeget is átalakítják az összekapcsolt eszközök. A tisztálkodásra kialakított terek az okosotthonok részeként egy fenntartható, energiatakarékos rendszer alkotóelemeivé válnak, ahol szenzorok figyelik a ház lakóinak mozgását, gondoskodva a megfelelő világításról, fűtésről vagy éppen a megfelelő vízhőmérsékletről. Az olyan okoseszközök, mint például a Google Nest vagy a Bosch digitális termosztátjai ügyelhetnek a fürdőszoba megfelelő hőmérsékletére vagy éppen arra, hogy pont addigra melegítsék fel a vizet, mire a frissítő zuhanyra vágyók beindítják a csapot. Az okoszuhanyrózsák, pezsgőfürdős kádak az összekapcsolt rendszerek részeiként szinte már a termálfürdők élményét ígérik.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem

Ma már nem csak varázslattal érhetné el Hófehérke gonosz mostohája, hogy a szépségére vonatkozó válaszokat csalogasson ki a tükréből, sőt. Az okostükrök a jövő fürdőszobájának szerves részeivé válhatnak. Ezek az intelligens eszközök értékes általános, egészségügyi vagy szépségre vonatkozó információkkal szolgálhatnak a felhasználóknak és hasznos tanácsokkal láthatják el őket.

Szakértők szerint az okostükrök a következő egy-két éven belül már megjelenhetnek a luxusszállodák összekapcsolt fürdőszobáiban. Olyan, kiterjesztett valósággal ellátott tükrökről van szó, mint a francia kozmetikai óriáscéggel, a L’Oreallal partnerségben álló ModiFace és MemoMi start-upok megoldásai. Az előbbi cég okostükre lehetővé teszi a magát nézegetőnek, hogy az általa viselt szetthez színben passzoló sminket „tegyen fel”, míg a MemoMi tükrében próba nélkül váltogathatóak a ruhák, a hajviselet vagy éppen a smink. Így nem kell hetekig szenvedni egy elrontott hajszíntől vagy frizurától, hiszen még a megvalósítás előtt kiderül, jól állhat-e a szőke szín vagy éppen az ezüstös csillogás. A New Kinpo Group által 2016-ban elindított HiMirrorral az Amazon Alexa hangvezérlésével kiegészülve naponta készíthető adatalapú arcbőrelemzés, amelyet virtuális sminkpróbával és személyre szabott szépészeti tanácsokkal egészít ki az okostükör.

Személyre szabott szépészet és okosvécék

A személyre szabott megoldások azonban nem állnak meg az okostükröknél. A SkinCeuticals technológiája például lehetővé teszi, hogy egy bőrgyógyász által elvégzett bőrdiagnosztika után személyre szabott bőrápolási termékek kerülhessenek a fürdőszoba polcaira.

A jövőben akár az is elképzelhetővé válhat, hogy ezeket a termékeket a megfelelő alapanyagok beszerzését követően egy 3D nyomtatószerű készülék segítségével otthon állítsák elő. A Lancome nemrég indította el személyre szabott alapozót kínáló szolgáltatását. Először a cég munkatársai felmérik a bőr pontos tónusát, színét, és egyéb tulajdonságait, majd az üzletben, egy 3D nyomtatóra hasonlító „mixerben” azonnal elő is állítják a különleges alapozót.

Ha már a fürdőszobánál tartunk, otthonaink okosodásából természetesen a vécék sem maradhatnak ki. Japánban már számos fajtáját alkalmazzák: melegített ülőkével, gombnyomásra állítható magassággal, és számos bizarr extrával. Habár egyelőre csak a koncepció létezik, elképzelhető, hogy a jövőben az MC10 microchipjeihez hasonló szenzorok kerüljenek a vécékagylók belső falára, és ezek egészségügyi információkat küldjenek tovább egy ezzel összekapcsolt eszközre. Viszlát, kínos vizeletminta-vétel, éljen az okosvécé!

Iratkozz fel hírlevelünkre!