Skip to main content
 

Több mint száz évvel ezelőtt a legtöbb otthon vezetékes víz, villany vagy fűtés híján élte mindennapjait, manapság már okostelefonon keresztül is állíthatjuk a fény erősségét a nappaliban. El kell ismernünk, hogy nem csak a mobiltelefonunk vagy az autónk, hanem az otthonunk is napról napra okosodik.

Reggelente ébredés után az ember felkapcsolja a lámpát, a villanytűzhelyen megfőzi a kávéját, a hűtőből finomságokat pakol a konyhaasztalra, és ha melege van, lejjebb csavarja a radiátoron a fűtést. A mosogatógéptől a mikrohullámú sütőn keresztül a morzsaporszívóig elektromos eszközök hada várja használatra készen, hogyan teheti könnyebbé a reggelt. Ismerős életkép?

Kicsit több mint száz évvel ezelőtt egyáltalán nem így festett volna ez a konyhai jelenet. Petróleumlámpa, kemence, elsősorban füstölt és szárított ételek, hűsölés a verandán. Gondolta volna, hogy a radiátor kevesebb mint kétszáz éves? Az orosz Franz San Galli találta fel 1855-ben, óriási lépést téve ezzel a modern központi fűtés kialakítása felé. A modern toalett vagy éppen a hűtőszekrény még fiatalabb találmány. Az első háztartási hűtőgépet 1913-ban dobták piacra az Egyesült Államokban, míg a maihoz hasonlító vízöblítéses vécét a 19. század végén tevékenykedő angol bádogosnak, Thomas Cuppernek köszönhetjük.

forrás:https://blog.bosch.com/history/2016/09/30/1135/

A Bosch Junkers kombitherm kazán minőségellenőrzése, 1968, Németország

Tehát ha jobban megnézzük, otthonaink forradalmi változásokon mentek keresztül az elmúlt évtizedekben – és úgy tűnik, lakótereink egyre kényelmesebbé, szabályozhatóbbá és az évszakoktól függetlenebbé válásának folyamata egyáltalán nem lassult. Sőt, az okoseszközök színre lépésével a trend új értelmet nyert.

Manapság már nem az az elsődleges cél, hogy az otthonunkban éjjel fél háromkor is fényt tudjunk gyújtani vagy magasabbra állíthassuk a fűtést, hanem az, hogy a fényerő vagy a hő szabályozása a személyre szabott igényeknek megfelelően, ugyanakkor a lehető legkevesebb emberi beavatkozással történjen. Például a mozgást érzékelő eszközök által továbbított információk alapján meghozott, automatizált döntések segítségével.

Az okosotthon koncepciója ugyanakkor túlmutat az egymással kommunikálni képes háztartási eszközök és automatizált szabályozói funkciók halmazán.
A jövő okosotthona egy olyan komplex rendszer felé halad, amelyben a fűtést, világítást, vizet vagy egyéb energiaforrást biztosító folyamatok összekapcsolódnak, és optimális használatot biztosítva gondoskodnak a lakók kényelméről és biztonságáról.

Például az okostermosztátokkal vagy az okos világító testekkel manapság már nem csupán a napi rutinhoz lehet igazítani egy adott lakótér hőmérsékletét, majd ezt okostelefonon keresztül szabályozni. Ezek a kütyük már képesek érzékelni a mozgást, és képesek lekövetni a változásokat – például ha korán érünk haza a munkából, automatikusan bekapcsolják a fűtést és feloltják a villanyt. A jövőben azonban a különféle, otthonainkba beépített világító, fűtésszabályozó és egyéb eszközök nem csupán a mozgást érzékelik majd, hanem az ujjlenyomat, a testhőmérséklet vagy éppen a szívritmus alapján fogják kiszolgálni igényeinket. Elképzelhetetlen lenne, hogy a szívritmus diktálja a jövőben otthonunk fényeit? Több mint száz évvel ezelőtt még a radiátor is annak tűnt. Az okosotthon azonban nem csupán a fűtést vagy a világítást jelenti.

A gazdaságos élelmiszerfelhasználás jegyében például a jövő okoskonyháiba olyan hűtőket álmodtak meg a futurisztikus tervezők, amelyek meg tudják állapítani a bennük tárolt élelmiszerek szavatossági idejét és időben értesítik a felhasználókat arról, mikor is kellene elfogyasztani a felbontott tejet vagy a múlt héten vett salátát. Emellett az okos tűzhelyekkel a jövőben még jobb szakácsokká válhatnak a háziasszonyok. Ezek a kamerákkal és digitális termosztátokkal felszerelt szerkezetek ugyanis képesek lesznek figyelmeztetni arra, ha az ételt nem a megfelelő hőfokon készülnénk átsütni vagy éppen túlforrósodna a sütő és tűzveszélyes helyzet keletkezne.

A jövő fürdőszobájában is a technológia lesz a meghatározó

A jövő fürdőszobáiban mindenkinek saját wellness-központja lehet okostelefonról irányított aromaterápiás zuhannyal és a testhőmérsékletre automatikusan reagáló vízsugárral. Ezen felül a reggelente a ruhaválasztással küszködő nőknek okostükör segítene kitalálni az aznapi szettet a képernyőn bemutatva a különféle opciókat, miközben bőrünk elemzése alapján figyelmeztetne arra, hogy több folyadékot igyunk a megfelelő hidratáltság érdekében.

Úgy gondolja, ez már túlzottan is a jövő zenéje? Emlékszik még, mit is mondtunk a radiátorról?

Iratkozz fel hírlevelünkre!