Skip to main content
 
Életmód

Igazi konyhatündér

2019.04.16 No Comments 3 perc olvasási idő

A konyhában mindig elkél a segítség. Ön is érezte már, hogy az ősi indiai vallást képviselő sokkarú istennő, Shiva, sem lenne elég ahhoz, hogy kiürüljön a mosogatóból a piszkos edény? Hogy kifogyott a receptötletekből, de rosszul érezné magát, ha a héten már harmadszor kérdezné a szomszédban Erzsikét, mi legyen a vacsora? A megoldás egy mosolygós személyi asszisztens robot „személyében” jöhet el hamarosan az Ön okoskonyhájába is.

Úgy hívják, Mykie

Az először 2017-ben a világ egyik legnagyobb technológiai eseményén, a Las Vegas-i CES-en bemutatott Mykie neve szó szerint konyhatündért jelent, elnevezése az angol My kitchen elf” kifejezés első betűinek összeolvasása. A kedves, hangvezérelt, interaktív személyi asszisztenst arra tervezték, hogy igény szerint kommunikáljon az épp konyhai feladatokat végző felhasználókkal, például recept-információkat vetítsen ki számukra vagy hatékonyan kösse össze a világ konyháiban sürgölődő vacsorakészítőket.

Mykie azonban nem csupán arra képes, hogy különféle arckifejezésekkel, mozgással és kimondott szavakkal kommunikáljon, hanem arra is, hogy lehetőséget teremtsen egymástól távol élők számára konyhai élményeik megosztására. Online főzőtanfolyamra iratkozna be vagy más országban élő barátaival borozna egy jó paella felett? A Bosch által megalkotott robot társaságában ez is megoldható.

Több, mint két lábon járó szakácskönyv

A kis Mykie két lábon járó szakácskönyvként bármilyen alapanyaghoz pillanatokon belül társítja a megfelelő receptet, ez azonban csupán egyik legegyszerűbb szolgáltatása. Sokkal figyelemre méltóbb, hogy a spájz polcainak tartalma alapján is képes recepteket ajánlani és a felhasználókat saját sebességükhöz igazítva kíséri végig a főzési vagy sütési procedúrán.

Mykie nem csupán az őt használó amatőr szakácsokkal, hanem a Bosch okoseszközeinek távoli irányítását és összekapcsolását lehetővé tévő Home Connect alkalmazással is állandó kapcsolatban áll.

A felhasználó kérésére tanácsokkal látja el az okosotthon „gazdáját” akkor is, ha olyan kérdésekről van szó, mit tegyen, ha bizonyos háztartási készülékei meghibásodtak, de olyankor is segít, ha gyorsan meg kell rendelni egy hiányzó alapanyagot valamelyik szupermarketből.

A kis megbízható és mosolygós robotra azonban várni kell még egy kicsit, Mykie ugyanis belátható időn belül nem kerül a boltokba. A Bosch egyelőre teszteli a koncepciót – például a CES-hez hasonló elektronikai kiállításokon és vásárokon. Reméljük azonban, hogy Mykie már a nem túl távoli jövőben minden okoskonyha pótolhatatlan jótündére lesz.

Konyhai asszisztens, beszélgetőtárs és életvezetési tanácsadó? Hihetetlennek tűnhet, de így van. Kattintson!

Iratkozz fel hírlevelünkre!