Skip to main content
 
Életmód

Futurisztikus, mesés és hagyományőrző: igazi 21. századi kincs a felújított Operaház

2023.04.03 No Comments 11 perc olvasási idő
Futurisztikus, mesés és hagyományőrző: igazi 21. századi kincs a felújított Operaház

Már egy éve, hogy nem kell tovább nélkülözniük az Operaház patinás, neoreneszánsz épületét a zenekedvelőknek. A 2022 márciusában újranyitott az Andrássy úti Ybl-palota immár a 21. század technológiai és akusztikai megoldásaival kápráztatja el a hagyományos köntösbe bújtatott operák és polgárpukkasztó balettek közönségét egyaránt. Múlt, jelen és jövő cikázik a futurisztikus színpadtechnikai megoldások, a barokkos függönyök és az operaénekesek csigásra bodorított hajkölteményei között – a látogatók legnagyobb örömére és megelégedésére.

Futurisztikus, mesés és hagyományőrző: igazi 21. századi kincs a felújított Operaház

Forrás: https://www.opera.hu/

Ybl is elégedetten csettintene

A Magyar Állami Operaház Ybl Miklós tervei alapján készült, és a XIX. századi kivitelezési munkálatoknál kikötötték, hogy a felhasznált anyagok kizárólag Magyarország területéről származhatnak. Ybl teljesítette ezt a kérést, öt kivétellel: a márványburkolatok Carrarából, a gránitoszlopok Ausztriából, a tölgy- és cédrusburkolatok Olaszországból, a színpadtechnika Bécsből, a csillár pedig Mainzból érkezett. Végül kilenc év után, 1884-ben nyitotta meg kapuit az Operaház, a díszelőadáson pedig – amelyen I. Ferenc József császár is részt vett – a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel Ferenc, illetve fia, Erkel Sándor vezényletével.

Ybl is elégedetten csettintene

Forrás: https://www.opera.hu/

Az impozáns épületnek azóta is a csodájára járnak a világ minden tájáról, az operák és a balettelőadások szerelmesein kívül évente több ezer turista keresi fel, hogy önmagáért megcsodálja a pazar műemléket. Az épületet eddig mindössze néhányszor kellett felújítás miatt ideiglenesen elzárni a nagyközönség elől: 1912-ben a Medgyaszay István irányításával végzett átalakítás után a következőre 1984-ig kellett várni. Bár 1945 után ugyancsak végeztek helyreállítási munkákat a viszonylag csekély világháborús sérülés kijavítására, az 1980-tól 1984-ig tartó felújítást követően a 2017-ben kezdődött rekonstrukció számít a harmadik legnagyobb átépítésnek. Az eredmény láttán azonban talán még Ybl is elégedetten dőlne hátra páholyában, hogy megcsodálja az Opera újranyitása alkalmából műsorra tűzött Mayerling balettet, olyan elegánsan ötvözték az építtetők a múlt értékeit a jövő technológiájával.

Barokk függönyök és csúcstechnológia

Az OPERA társulata a 2016/17-es évad végén búcsúzott el az épülettől, hogy a felújítás időszakára a próba- és színháztermi funkciókkal is rendelkező Eiffel Műhelyházba, valamint az Erkel Színházba költözzön, az épületben pedig megkezdődhessenek a munkálatok. A projektben nagy szerepet kapott a teljeskörű gépészeti és elektromos felújítás, a teljes üzemi terület, a közönségforgalmi mosdók megújítása, továbbá a tetőhéjazat komplett cseréje. Megújult a teljes homlokzat is, valamint a tetőszerkezet természetes palafedése is megvalósult. A belső részeken a színpadtechnika kialakítását a Bosch Rexroth Kft., a Színpad- és Emelőgéptechnikai Kft. és a Hidromatic Kft. színpadtechnikai konzorcium kivitelezte.

Barokk függönyök és csúcstechnológia
Barokk függönyök és csúcstechnológia

A kivitelezők az akadálymentesítést is komolyan vették. A karzaton a nem látó helyeken a látássérülteket audionarráció segíti, míg a hozzáértők számára partitúraolvasó helyeket alakítottak ki. A hallássérülteknek pedig indukciós hurkot építettek be a zsöllye (régiesen: párnázott, ruganyos, kényelmes karosszék) egyik széksorában, hogy a hallókészülékkel rendelkezőkhöz tisztább, a háttérzajtól megszűrt hangok juthassanak el. Szintén az akadálymentesítés jegyében az épület Dalszínház és Hajós utcai karzatlépcsőházába közönségforgalmi lifteket építettek be.

Nem az Operaház az első, amire a Bosch Rexroth büszke lehet

Számos rangos nemzetközi példa van más területen is a Bosch Rexroth megoldásainak alkalmazására, elég csak a London Eye óriáskerék hajtására, a Tower Bridge hidraulikus nyitására, vagy épp a Panama-csatorna zsiliprendszerének mozgatására gondolni.

Ha viszont maradunk a kultúránál, ott is csillogóbbnál csillogóbb eredményeket mutathat fel a Bosch Rexroth: az oslói Operaház, a moszkvai Bolsoj, valamint a Zeneakadémia színpadi mozgásainak vezérlését is a vállalat oldotta meg. Ez utóbbi felújításában konzorciumi partnerével, a Színpad- és Emelőgéptechnika Kft.-vel közösen vettek részt, és az Operaházhoz hasonló, bravúros megoldásokkal segítik a háttérből a művészet értékeinek méltó megjelenítését. A Magyar Állami Operaház grandiózus színpadtechnikai rekonstrukciójáról bővebben a Bosch Rexroth 7:51 blogján olvashatnak.

Nem az Operaház az első, amire a Bosch Rexroth büszke lehet

Iratkozz fel hírlevelünkre!