Skip to main content
 
Életmód

Ezek az ékszerek nem csak okosak, de még a stigmákat is lebontják

2022.02.14 No Comments 10 perc olvasási idő
Ezek az ékszerek nem csak okosak, de még a stigmákat is lebontják

Emberek milliói kénytelenek hallókészülékkel élni veleszületett vagy az évek során kialakult hallási probléma miatt. Közülük sokan teherként, stigmaként élik meg a szerkezetet, amelyik a környezetük számára is jelzi, hogy nehezítéssel élnek. Rajtuk igyekeznek segíteni azok az utóbbi években kifejlesztett okos eszközök, amelyek a praktikumon túl még esztétikusak is. A 21. század hallókészülékei elrejtik viselője egészségügyi hátterét, eltüntetik a stigmákat, sőt trendik és esztétikusak.

5.3
Hallási nehézségekkel küzdők aránya a világon
A hallásunk bánja a decibelek korát

A hallásunk bánja a decibelek korát

Az ENSZ adatai szerint a világ népességének közel 5,3 százaléka él hallási nehézségekkel, ez azonban nem egységesen oszlik meg a népességben. A felnőttek közel 15 százaléka tapasztal valamilyen szintű hallásvesztést, közülük azonban inkább a 65 év felettiek érintettek, 25 százalékuk szenved időskori nagyothallásban, esetleg siketségben vagy van más, hallással kapcsolatos problémája.

A hallásunk bánja a decibelek korát

Nem csupán az idős generáció érintett azonban. A WHO már 2015-ben arra figyelmeztetett, hogy mintegy 1,1 milliárd tinédzser és fiatal felnőtt teszi ki magát a halláskárosodás kockázatának a fejhallgatók és a rettenetesen hangos zenei fesztiválok korában. Szakértők szerint ugyanis, ha valaki 15 percnél tovább 100 decibelen – ami a legtöbb, kereskedelmi forgalomban lévő fejhallgató maximuma – hallgatja a zenét, az már károkat okoz a hallásában.

A hallásunk bánja a decibelek korát

A hallókészülék sajnos még mindig stigmatizál

Ezek a gondok azért is jelentősek, mert kizárják az egyéneket a kommunikációból, és ha az állapot folyamatosan fennáll, akkor egyre inkább elszigetelődhetnek a külvilágtól, magányosnak és frusztráltnak érezhetik magukat. Ami azonban ezen túl is összeköti a fiatal és az idős korosztályt az az, hogy a legtöbbjük kényelmetlenül érzi magát már a hallókészülék vagy bármiféle hallást segítő eszköz említésétől is. Sokan képesek akár 15 évet is várni, mire rászánják magukat a hallásvizsgálatra.

Ennek oka, hogy a hagyományos hallókészülékek nagyok és látványosak, és együtt járhat velük az az érzet, hogy az ember végérvényesen megöregszik vagy az, hogy a teste nem engedelmeskedik az akaratának, segítségre és gyámolításra van szüksége. Szerencsére a modern technológia, a dizájn és az esztétika az utóbbi években elkezdte közösen felvenni a harcot a hallás javításáért és a stigmák eltüntetéséért.

Stílusos és összekapcsolt hallókészülékek

Stílusos és összekapcsolt hallókészülékek

Néhány gyártó már azt is felismerte, hogy sokaknak nincsen szüksége hagyományos értelemben vett hallókészülékre, hanem sokkal inkább intelligens, fülbe építhető eszközökre, amelyek bizonyos, hallókészülékektől ellesett tulajdonságokkal bírnak. Például Bluetooth-kapcsolattal rendelkeznek, amelyen keresztül összekapcsolhatókká válnak a telefonnal vagy éppen a tévével. Ezek kizárólag viselőik számára felhangosíthatják a tévé hangját vagy éppen a beszélgetésekből szűrhetik ki a háttérzajokat. Sőt, mesterséges intelligencia-alapú megoldások is léteznek már, melyek segítségével az apró, fülbevalónak látszó eszközök akár a naptárba bejegyzett megbeszéléseket vagy zenét is suttoghatnak viselője fülébe.

A dizájncégek és hallókészülék-gyártók megoldásai széles skálán mozognak. A hallókészülékeket „felöltöztető” ékszerektől kezdve a stílusos fülhallgatón át egészen a teljesen ékszerszerű hallókészülékekig számtalan variáció megtalálható. Például a Paired Earwear aranyozott megoldásai mellett az EORA ékszerei és az ausztrál Facett moduláris darabjai is léteznek már, és a jövőben ezek palettája remélhetőleg csak szélesedni fog majd.

Iratkozz fel hírlevelünkre!