Skip to main content
 
Életmód

Az IoMT nyomában: digitális forradalom az egészségügyben

2024.02.12 No Comments 21 perc olvasási idő
Az IoMT nyomában: digitális forradalom az egészségügyben

Az IoMT, azaz az Internet of Medical Things kifejezés az egészségügyi rendszerekben alkalmazott, összekapcsolt orvostechnikai eszközök és berendezések területét foglalja magában. A fő cél itt is a hatékonyságnövelés, azaz az egészségügyi ellátás javítása, emellett az egészségügyi rendszerek automatizálásának és digitalizálásának előmozdítása. Az előbbi pedig potenciálisan csökkentheti a diagnózis és a kezelés idejét, valamint javíthatja a betegellátás minőségét. Ahogyan az IoT-vel kapcsolatos minden területen, az IoMT is felvet azonban néhány kihívást, például biztonsági aggályokat és adatvédelmi kérdéseket.

Az IoMT nyomában: digitális forradalom az egészségügyben
144
A Grand View Research elemzői az IoMT globális piacának méretét 2022-ben 144,23 milliárd dollárra becsülték. A 2023 és a 2030 közötti időszakra pedig várhatóan 20,4 százalékos éves növekedési ütemet (CAGR) prognosztizáltak.

A szenzortechnológia, a miniatürizálás és a csatlakoztatott megoldások fejlődése lehetővé teszi a kifinomultabb és megfizethetőbb orvosi eszközök kifejlesztését, így az IoMT nem csupán az egészségügyi szolgáltatók, de a betegek számára is elérhetőbbé válik. Továbbá az idősödő népesség világszintű növekedése és a krónikus betegségek növekvő előfordulása nagyobb keresletet teremt a távfelügyeleti és egészségügyi menedzsment megoldások iránt, ami az előrejelzés szerint várhatóan szintén a piac növekedését fogja ösztönözni.

Az IoMT nyomában: digitális forradalom az egészségügyben
Az IoMT nyomában: digitális forradalom az egészségügyben

Intelligens egészségügyi eszközök

Az egészségügyi szektorra kifejlesztett szenzortechnológia már lehetővé teszi, hogy az intelligens egészségügyi eszközök és berendezések segítségével az orvosok nemcsak a betegek állapotát kövessék nyomon távolról, hanem az adott készülék beállításait is finomítsák. Ráadásul a technológián keresztül arra is lehetőség van, hogy a kórházi folyosók tisztaságát monitorozzák vagy a fertőzésveszélyt hamarabb felfedezzék, ezáltal elkerüljék vagy elterjedését megakadályozzák. Az adatok alapján pedig akár a kórházak vagy más egészségügyi intézmények működése is optimalizálható.

Vércukormérők

Az okos vércukormérők segítségével a cukorbetegek okostelefonjukon keresztül megfigyelhetik vércukorszintjüket. Ezek az eszközök az adatokat azonnal továbbítják az egészségügyi rendszerbe vagy az orvos számára, akik így akár azonnal reagálhatnak a változó vércukorszintre.

Inzulintollak

Szintén a diabéteszes betegek számára olyan intelligens inzulintollak kerültek forgalomba, melyekkel az inzulinadagok egyszerűen beállíthatók és nyomon követhetők. Az eszköz az adatokat felhőalapú platformokra küldi, amelyek segítik az orvosokat a kezelés hatékonyságának értékelésében és javításában.

Mérlegek és vérnyomásmérők

Az okosmérlegek és -vérnyomásmérők már képesek az egészségügyi adatok gyűjtésére és azok az egészségügyi rendszerbe történő továbbítására. Ezek a készülékek segíthetnek a súlycsökkentés vagy a magas vérnyomás kezelésének nyomonkövetésében.

EKG-készülékek

Az okos EKG-készülékek a többi intelligens egészségügyi eszközhöz hasonlóan folyamatosan monitorozzák a szívritmust és az EKG-adatokat, majd ezeket online továbbítják az egészségügyi rendszerbe. Az orvosok távolról figyelhetik a betegek szívaktivitását, és azonnal reagálni tudnak a lehetséges szívproblémákra.

Pacemakerek és beültethető készülékek

Az okos pacemakerek és a különböző beültethető készülékek internetkapcsolatot biztosítanak, így teszik az orvosok számára lehetővé, hogy a készülékek beállításait a páciens egyedi igényeire szabják: távolról ellenőrizzék és amennyiben szükséges, módosítsák.

Intelligens egészségügyi eszközök

Digitális bizalom = zéró bizalom

Az egészségügyi rendszerek számtalan szenzitív és kritikus biztonságú adatot kezelnek. A betegek és az adatok védelmében az IoMT piacának növekedése ezért szorosan összefügg a szigorúbb adatbiztonsági intézkedések bevezetésével és az egészségügyi szabályozások változásaival.

Mivel a biztonsági hiányosságok az egészségügyi szektorban súlyos következményekkel járhatnak, ezért a digitális bizalom itt egyúttal zéró bizalmat jelent, azaz erős, egyedi hitelesítő mechanizmusokra van szükség. Emellett rendkívül fontos az adatátvitel titkosítása és a rendszerek folyamatos biztonsági frissítése. Jól tudjuk, hogy az internethez csatlakozó eszközök nagy mértékben sebezhetőek a külső támadásokkal szemben, ezért az összekapcsolt egészségügyi eszközök, rendszerek és a hálózatok védelme érdekében szükség van erős tűzfalakra, vírusirtó szoftverekre és más védelmi mechanizmusokra is. Sőt a gyártóknak már az IoMT eszközök tervezési szakaszában figyelniük kell a szoftverek és hardverek sebezhetőségére, hogy például a pacemakerek és más beültethető készülékek esetében fel se merülhessen a távoli hackelés lehetősége.

Digitális bizalom = zéró bizalom

A digitális biztonságnak garantálnia kell tehát az adatok integritását, bizalmasságát és hozzáférhetőségét, hogy megvédje a betegek személyes információit. Az adatok megfelelő védelme és jogi szabályozása pedig kulcsfontosságú az etikai és jogi aggályok elkerülése érdekében.

Digitális bizalom = zéró bizalom

Jóllehet az adatvédelmi és -biztonsági aggályok folyamatos kihívások elé állítják az iparágat, az IoMT eszközök és berendezések a jövőben nagy segítséget jelenthetnek a betegek számára, alkalmazásukkal a páciensek aktív résztvevőkké válhatnak egészségük monitorozásában és kezelésében.

Iratkozz fel hírlevelünkre!