Skip to main content
 

Az őszi erdő még novemberben is roskadozik a szebbnél szebb és finomabbnál finomabb gombáktól, így sokan indulnak el ilyenkor gombavadászatra. Szerencsére már ebben is segítséget nyújthat a technológia, sőt még abban is, ha valaki inkább kényelmes otthonában próbálkozna a gombatermesztéssel vagy ha ipari méretű gombafarmmal rendelkezne.

Alkalmazás beizzítva, gombavadászatra fel!

Őzláb, róka, galamb – gomba gomba hátán

Színes levelek, gyümölcsök kavalkádja és egy-egy kiadós eső után gombafajták garmadája: az őszi szezon a betakarítás és a gyűjtögetés időszaka. Ekkor bontakozhatnak csak ki igazán a gombagyűjtők, akik az erdőket és a mezőket járva a legkülönfélébb színű, formájú és mintázatú gombákkal tömhetik meg zsebeiket vagy kosaraikat. Vannak, akiknek már a látvány és a begyűjtés is maradéktalan örömet okoz, megint mások fel is dolgozzák a kis kalaposokat, és gasztronómiai élményt varázsolnak belőlük az egész családnak.

Mutatós, de mérgező: a mesékből jól ismert légyölő galóca

Mutatós, de mérgező: a mesékből jól ismert légyölő galóca

Érdemes azonban azután belevágni a gombászásba, hogy tanulmányoztuk a gombafajtákat, a begyűjtött gombákat pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel – csak azután fogyasszuk el! Ráadásul jó tudni azt is, hogy a gombagyűjtés törvényi szabályozása szerint naponta személyenként maximum két kilogrammnyi gyűjthető állami tulajdonú, nem védett erdőkben és mezőkön.

Gombaszedés alkalmazásokkal

Már a fentiekből is észrevehetjük, hogy a gombászás bizony nem vehető félvállról, felkészülést és szaktudást igényel. Ehhez nyújthatnak segítséget a különféle gombahatározó online képeskönyvek vagy az olyan alkalmazások, amelyek a gombáról készített fotó alapján felismerik a kis kalapos fajtáját. Ilyen például magyar nyelven a Terra gombaapp vagy a Gombaazonosítás nevű alkalmazás, de angolul is számos programot találunk, amelyek segítségünkre lehetnek őszi kirándulásainkon.

Gombaszedés alkalmazásokkal

Azt azonban még a technológia birtokában sem ajánljuk, hogy amatőrként a leszedett gombát gombaszakértői vizsgálat nélkül fogyasszuk el, mert akár drámai vége is lehet a történetnek. Mivel Magyarországon kiterjedt szakellenőri hálózat működik, nem is nagy macera bevizsgáltatni a leszedett gombákat.

Gombatermesztés otthon – összekapcsolt eszközökkel

Gombatermesztés otthon – összekapcsolt eszközökkel

A gombászás és a technológia-használat következő szintje már az, amikor mi magunk próbálkozunk a gombatermesztéssel. Ehhez általában nyirkos, sötét és hűvös (13-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletű) környezet szükséges, ugyanis az ehető gombák többsége ezt a cudar környezetet szereti. Az ideális hely a pince vagy egy hideg lépcsőház lehet.

Akkor sem kell azonban elkeserednünk, ha olyan helyen élünk, ahol nincs a gombáknak megfelelőkörnyezet, ugyanis már több olyan startup született, amelyik arra specializálódott, hogy a technológia segítségével orvosolja ezt a problémát. A Shrooly nevű cég, amelynek egyik társalapítója egy magyar fiatal, egy olyan „gombainkubátort” fejlesztett, amelyen belül szenzorok gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről, fényviszonyokról és mindezt az adott gombafajtához is igazítják. Az akváriumszerű doboz egy telefonos alkalmazáshoz csatlakozik, ennek segítségével pedig folyamatosan nyomon követhetjük, mi történik kis gombáinkkal.

Profi gombaszedés robotokkal

A technológia pedig már azoknak is segítséget nyújthat, akik nem amatőr szinten foglalkoznak a gombatermesztéssel. Mivel a gomba a sötét, nyirkos helyeket kedveli, ráadásul nagyon gyorsan nő és ugyanolyan gyorsan tönkre is megy, a gombaipar állandó munkaerőhiánnyal küzd. Ezt oldhatják meg a gombaszedő robotok, amelyek akár 24 órán keresztül is képesek az emberek számára kényelmetlen pozíciókban és egészségre ártalmas helyeken dolgozni.

A TechBrew például egy teljesen autonóm, kamerákkal felszerelt és algoritmikus irányítású robotot fejlesztett ki, amelyik az eddigi teszteken 95 százalékos pontossággal szedte le az eladásra érett gombákat. Az algoritmusok pedig abban segítik a robotokat, hogy bevetésük során egyre jobb döntéseket hozzanak arról, melyik gombát szedjék le, melyiket hagyják még növekedni, és melyik a selejtes.

Profi gombaszedés robotokkal

Iratkozz fel hírlevelünkre!