Skip to main content
 
Életmód

Hogyan segít az IoT a látássérülteknek?

2024.10.07 No Comments 21 perc olvasási idő
Hogyan segít az IoT a látássérülteknek?

Az egyre inkább technológiavezérelt világunkban az innováció és az IoT alapvető fontosságú az emberek életminőségének javításában. Október a látás hónapja, így ebben az időszakban még inkább előtérbe kerül, hogy olyan intelligens megoldásokat is megmutassunk, amelyek a mindennapokban megkönnyíthetik látássérült embertársaink életét.

2.2
2024-ben a világon több mint 2,2 milliárd ember (tehát a népesség egy negyede!) küzd valamilyen látásproblémával, ebből körülbelül 39 millió ember vak. Magyarországon becslések szerint pedig több tízezer látássérült ember él, beleértve a különböző mértékű látásvesztéssel élőket.

A Braille írástól az okoskesztyűig

Aki szeret olvasni, jól tudja, hogy minden könyv egy új világ. Elmerülni a sorok között pedig igazán ki tudja az embert kapcsolni, sőt szakemberek szerint a lefekvés előtti olvasás pedig egyenesen hozzájárul a mentális egészségünk megőrzéséhez. Az olvasás élménye, amely sokunknak teljesen magától értetődő és mindennapjaink szerves részét képezi, a vakok és gyengénlátók számára egészen a 19. századig szinte lehetetlen kihívásnak tűnt.

A Braille írástól az okoskesztyűig

Louis Braille, francia pedagógusnak, aki egy balesetben vesztette el látását, köszönhetjük a róla elnevezett pontírás feltalálását. Jóllehet az azóta eltelt közel 200 évben (a Braille-írás kidolgozását 1825-re datálják) számos rendkívüli találmány született, hogy segítse a vakokat és a gyengénlátókat, ezt az innovációt a mai napig használják. Rossz hír, hogy a látássérült emberek mindössze 10 százaléka tud Braille-írást olvasni, épp ezért nagyon kevés pontírással nyomtatott könyv található a piacon. Ráadásul hiába a számos felolvasó alkalmazás, az olvasás élményét a látássérült emberek nehezen tudják megtapasztalni. Ezt a problémát hidalja át a magyar egyetemisták által kifejlesztett Gloveye okoskesztyű, amelyik a Microsoft AI technológiáját veszi alapul és segítségével a nyomtatott szöveg Braille-írássá alakul. Ráadásul a kesztyűt használva, a beépített felolvasófunkciónak köszönhetően a pontírás könnyebben elsajátítható.

A Braille írástól az okoskesztyűig

Október 15. – a fehér bot napja

Az Óbudai Egyetemen egy olyan elektronikus vakvezető rendszert fejlesztettek ki, ami alkalmas arra, hogy belső terekben, közintézményekben vagy akár bevásárlóközpontokban segítse a látássérültek önálló tájékozódását. A járófelületre rögzített speciális vezetőcsík közvetlenül kommunikál a fehér okosbottal, amely rezgéssel vagy hanggal jelzi, merre van a pontos haladási irány. Az okosbot súlya és kinézete, sőt a használata is teljesen megegyezik a hagyományos fehér bottal.

Nem fehér botot, hanem vállon viselhető eszközt fejlesztett ki a biped.ai. A rendszerhez a mellkas bal oldalán széles látószögű kamerák, a jobb oldalon egy kis számítógép, a nyak mögött egy akkumulátor, valamint egy fejhallgató tartozik. Lényege, hogy a fejhallgatóban hallható hangjelzésekkel azonosítja a veszélyeket, navigációs utasításokat ad, leírja a környezetet, és segíti a nyílt terekben, az utcán vagy akár a metrón található tájékozódást úgy, hogy jelzi például hol van zebra, hány lépcsőfokon kell le- vagy felmenni, hol található az ajtó vagy az üres ülések a közlekedési eszközökön.

A Glasgow-i Egyetem kutatói iparvállalatokkal és jótékonysági szervezetekkel karöltve fejlesztették ki a RoboGuide-ot. A mesterséges intelligenciával működő négylábú kutyarobot célja hasonló az előző kettő példához, hogy a látássérült emberek segítségére legyen a múzeumokban, a bevásárlóközpontokban, a kórházakban és más beltéri nyilvános helyeken való önállóbb eligazodásban. A RoboGuide kifinomult külső érzékelőket használ a környezet pontos feltérképezéséhez, valamint egy olyan szoftvert, amely megtanulja az optimális útvonalakat, az akadályok elkerülése érdekében értelmezi az adatokat, miközben vezeti a felhasználókat. Picit azonban többet is tud, mint egy valódi vakvezető kutyus, hiszen a nyelvi technológiának köszönhetően megérti a felhasználók kérdéseit és megjegyzéseit, és válaszol is rájuk.

CES innovációk a vakokért és a gyengénlátókért

Az idei CES-en, a világ legpazarabb csúcstechnológiai kiállításán a leginnovatívabb terméknek járó Best of Innovation díjat nyerte el a Human Security for All kategóriában a berlini székhelyű .lumen által kifejlesztett eszköz. Ez egy olyan headset, amely LiDAR-érzékelőket és haptikus visszajelzést használ, hogy a látássérülteket bármilyen célponthoz elvezesse. A headset egy okostelefon-alkalmazással működik, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy beállítsa az úti célt, és a halántékon megjelenő rezgéseken keresztül útbaigazítást kapjon. Az érzékelők az akadályokat is érzékelik, és különböző rezgésmintákon keresztül figyelmeztetik a felhasználót.

Az eSight Go egy olyan kameraalapú szemüvegrendszer, amely rögzíti a környezetet, majd szoftver segítségével feljavítja azt, ezt követően pedig mindkét szem elé OLED kijelzőre vetíti. A rendszert olyan emberek számára tervezték, akiknek különböző szembetegségeik vannak, például makuladegeneráció, diabéteszes retinopátia vagy Stargardt-kór. Az eszköz elnyerte a Digital Health kategóriában a leginnovatívabb terméknek járó Best of Innovation díjat és megkapta a Best of CES 2024 Health Awardot is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!