Skip to main content
 

A Magyarországon több mint ötven őshonos csípőszúnyog faj közül csak néhány – és azok közül is csak a nőstények – kedveli az emberi vért. Aki kergette már fél éjszakán át az idegesítő vérszívót, az pontosan tudja, hogy bizony meg tudják keseríteni az életünket, vagy könnyen tönkretehetik a nyáresti kerti partinkat. Még jó, hogy van néhány okoskütyü és ügyes praktika, amivel védekezhetünk inváziójuk ellen.

Így járj túl a vérszívók eszén!

Miért van az, hogy míg pechjükre néhányakat felfalnak a szúnyogok, addig a szerencsésebbeket messzire elkerülik? Megannyi kísérlet bizonyította, hogy a vérszívók elsősorban szaglóreceptoraik segítségével választanak áldozatot. Magyarán, egyes szagok és illatok étvágygerjesztőbbek számukra, másokat ki nem állhatnak. Pontosan ezen az elven működik a legtöbb szúnyogriasztó, amelyek lényegében speciális illatanyagokkal veszik el a rovarok gusztusát.

Így járj túl a vérszívók eszén!

Viszont a különféle sprék és kenőcsök árnyoldala, hogy használatuk kényelmetlen és körülményes. Némelyik bűzétől nemcsak a szúnyogok menekülnek, de az emberek is elhúzzák az orrukat, a másiktól pedig a bőrünk ragad. Arról nem is beszélve, hogy mindig marad egy kimaradó terület, amit persze rögtön megtalálnak…

Ezen segít, ha nem magunkat, hanem környezetünket vértezzük fel ellenük. Már Magyarországon is elérhető néhány olyan védelmi eszköz, mely nagyobb területekről, akár teljes kertünkből elűzi a szúnyogokat. Legyen szó telepített vagy hordozható rendszerekről, ezek a rendszeresen levegőbe juttatott vegyi anyagokkal tartják távol a vérszívókat.

Így járj túl a vérszívók eszén!

Fontos hangsúlyozni, hogy a permet csak elkergeti, de nem megöli a szúnyogokat, más rovarokra pedig nincs hatással!

Hatóanyaga természetes, – például a virágokban is megtalálható metofluthrin – az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, a hagyományos sprékkel ellentétben színtelen, szagtalan.

Így járj túl a vérszívók eszén!

Szúnyogriasztás okosan

Az okos-szúnyogriasztó nagy előnye, hogy mindezt akár a négy fal biztonságából is irányíthatjuk:

  • Telefonos alkalmazásunkkal vagy hangvezérléssel kapcsolhatjuk be a védelmet, hogy alig negyedóra múlva már zavartalanul élvezhessünk kertünket.
  • A rendszer időzíthető vagy ütemezhető. Ez például azért lehet hasznos, mert a vérszívók hajnalban, illetve szürkületben a legaktívabbak, így könnyen kiszámolható, mikor jön kapóra a riasztás.
  • Több eszköz telepítésével nagy terület, akár az egész udvar is lefedhető. Ezek a takarékosság miatt egyesével vezérelhetők.
  • Hasonló módon a beltéri készülékek külön szobákra beállíthatók, hogy csak az kapcsoljon be, ahol tartózkodunk.
  • Szenzorok jelzik, ha fogytán van a riasztópermet.
Szúnyogriasztás okosan

A tesztek szerint ezek az okos-szúnyogriasztók akár 90–100 százalékos hatékonysággal működnek.

Támadás több fronton

Csodaszer azért nincs, a leghatékonyabb mindig az, ha kombináljuk a módszereket. Próbálkozhatunk még például az ultrahangos riasztókkal, az UV-lámpákkal és az elektromos csapdákkal – bár ezek hátránya, hogy más, nem feltétlenül kártékony fajokra is veszélyt jelenthetnek.

Támadás több fronton

Természetesebb megoldás lehet a megelőzés: leginkább az pangóvizek felszámolása, a madarak becsábítása a kertünkbe vagy a balkonunk és kertünk felvértezése különféle szúnyogriasztó növényekkel.

Támadás több fronton

Van ugyanis néhány növény, amelynek ki nem állhatják az illatát. Kertünkbe vagy balkonunkra ültetve ezekkel több szúnyogot ütünk egy csapásra: amellett, hogy szépek, némelyik még ételben vagy szörpben is felhasználható, és mindenféle kártevőt is elűznek. Remek természetes riasztó lehet többek között a levendula, a bársonyvirág (vagy más néven büdöske), a muskátli, a kakassarkantyú vagy az olyan fűszernövények, mint a rozmaring, a citromfű, a kakukkfű, a menta vagy a bazsalikom.

A hazai szúnyoghelyzetről naprakész információkat kaphatunk a https://szunyogmonitor.hu/ oldalon. Itt részletesen megismerhetjük a leggyakoribb csípőszúnyog fajokat, de minta gyűjtésével akár mi is segthetjük az Ökológiai Kutatóközpont munkáját.

Iratkozz fel hírlevelünkre!