Skip to main content
 

GrüeziHoiAdeUf wiederluege! Így köszönnek a világ egyik legdrágább városának titulált Zürichben, ahol a négy hivatalos nyelv mellett (német, francia, olasz és rétoromán) a 26 svájci kanton dialektusának bármelyikével találkozhat az utazó. A sokak által Svájc fővárosának gondolt idilli, tóparti település azonban nem csupán az ország isteni csokoládéiról, a híres óramestereiről vagy a bankrendszeréről ismert. Zürich a Smart City Index 2021-es ranglistáján ugyanis az előkelő második helyet szerezte meg, ezzel pedig eggyel feljebb lépett az előző évi harmadik helyezéséhez képest.

Fenntartható városi közlekedés

Svájc gazdasági és oktatási központjaként számontartott Zürich Európa egyik legbiztonságosabb lakóhelye. Mindezt legfőképp a tiszta és hatékony tömegközlekedésének köszönheti, hiszen levegőminőségi besorolása a jóval kisebb városokéval vetekszik. A városvezetés tervei szerint 2030-ig a tömegközlekedés teljes járműparkját elektromos meghajtású járművekre cseréli. S jóllehet már most is futnak az utakon a város jelképének tekintett kék villamosok mellett elektromos buszok, további nem mindennapi megoldásokkal is találkozhatunk.

Pikmi: Zürich szervezett telekocsi szolgáltatása. A tömegközlekedésbe integrált járművek igény szerint közlekednek, foglalásuk okostelefonon keresztül lehetséges. A rendszer automatikusan kombinálja az utazási igényeket a hasonló utazási célokkal, majd kiszámítja a leggyorsabb útvonalat, hogy minél többen minél kevesebb járművel juthassanak el úti céljaikhoz.

Self-e: önvezető minibusz a peremkerületeken. A tömegközlekedés folyamatos fejlesztése érdekében a városvezetés együttműködve a helyi közlekedési vállalattal azon dolgozik, hogy kiderítse, hogyan lehetne automatizált járművekkel kiegészíteni a meglévő tömegközlekedési hálózatot egy még jobb és fenntarthatóbb városi mobilitási rendszer érdekében. Egy autonóm működésű minibuszt már 2018-ban elkezdtek tesztelni. Az első célok között pedig szerepel, hogy a külső kerületeken csúcsidőszakon kívül vetik be a járgányokat.

ZüriMobil: app-pal egyszerűbb. Az okosváros digitális infrastruktúrájának részeként a ZüriMobil hozzájárul a hatékony mobilitási infrastruktúra és rendszer kialakításához. Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy összeköti a felhasználókat és szolgáltatókat. Segítségével lefoglalhatjuk a kb. 1500 elektromos bringa vagy roller egyikét, hívhatunk taxit vagy car-sharing szolgáltatást vehetünk igénybe, de megmutatja a leggyorsabb útvonalat is az autóval vagy a tömegközlekedéssel közlekedőknek. Sőt, a kialakított ZüriMobil megállókon még egyszerűbb az egyik közlekedési módról a másikra való váltás.

90
a mozgásérzékelős LED-lámpákkal elérhető átlagos energiamegtakarítás mértéke
ZüriMobil

Zöld és intelligens megállókból sincs hiány

Az okosváros stratégia részeként a gazdaságos és környezetbarát megállók kialakítása folyamatos a városban. Találkozhatunk a városi rovarpopuláció számára kedvező, buja növényekkel borított tetejű vagy épp energiatakarékos, mozgásérzékelős LED-világítással felszerelt megállóhelyekkel. Vagy akár olyanokkal, ahol valós idejű információkat kaphatunk az utazásunkról. Az interaktív várostérképek digitális kijelzőin választhatjuk a felolvasás funkciót, szabályozhatjuk a betűméretet vagy a fényerősséget, de várakozás közben akár további közlekedési információkra is rákereshetünk. A 630 várócsarnok és az 1560 megálló közül majd mindegyikben találhatunk ilyen kijelzőket, amelyeken keresztül az utazók az esetleges közlekedési problémákat vagy fennakadásokat is bejelenthetik.

Zöld és intelligens megállókból sincs hiány

Algoritmus a fokozott biztonságért

A PRECOBS (Pre-Crime-Observation-System) egy olyan prediktív rendészeti eljáráson alapú szoftver, amely 2015-től segíti a városi rendőrség munkáját. Egy algoritmus pillanatok alatt ellenőrzi a bejelentett betöréseket olyan jellegzetességek után kutatva, mint például a térbeli és időbeli viszonyok, az eltulajdonított tárgyak típusa vagy az elkövető módszere. Ezeket azért érdemes megfigyelni, mert a tapasztalatok szerint azokat, akik rövid időn belül nagyszámú, hasonló bűncselekményt követnek el, az algoritmusnak köszönhetően könnyebben kézre keríthetik.

Algoritmus a fokozott biztonságért

Zürich városvezetése kihasználja tehát a gyors technológiai fejlődés előnyeit azért, hogy a város mobilisabb, az itt lakók és ide utazók pedig elégedettebbek legyenek. Az okosváros minden fejlesztésében a célcsoportok igényeire és egyúttal a város megoldandó nehézségeire összpontosít.

Iratkozz fel hírlevelünkre!