Skip to main content
 

Melyik európai városnak mossa partjait az óceán, miközben sárga villamosok cikáznak domborulatain? Melyiknek az utcáin pezseg az élet és csodálják a turisták a művészi csempeburkolatokat, miközben sikerült neki 12 év alatt 50 százalékkal csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását, 23 százalékkal energia- és 17 százalékkal vízfogyasztását? Igen, Lisszabonról van szó, a feltörekvő okosvárosról Európa déli csücskében.

Portugália szíve, a csodás high-tech Lisszabon

A kicsit több mint félmillió lakossal és 400 ezer ingázóval bíró nagyváros nem nevezhető igazi metropolisznak, viszont annál élhetőbb és annál inkább kúszik fel az okosvárosok és a feltörekvő startupok mértékadó központjainak listáin. Ennek egyik oka például az, hogy az Európai Unió országai közül Portugáliában a hetedik legjobb a szélessávú internet lefedettsége: az otthonok 90,5 százalékában elérhető.

Lisszabon azonban nem csupán az informatikusoknak és a technológiai cégeknek igyekszik kedvezni, hanem olyan városfejlesztési stratégiát fektetett le a következő évtizedekre, amely célja, hogy a város összes lakója számára virágzóvá tegye a települést és a 21. század követelményeire szabja az urbánus közeget. A városvezetés az Európai Unió segítségével 307 millió eurót invesztál olyan megoldásokba, amelyek ötvözik a környezettudatos személetet az okos technológiákkal. A stratégia célja, hogy a lakhatási körülmények javításával, például okos szolgáltatásokkal több lakót vonzzon a városba, az energiahatékonysági, közlekedési és társadalmi kohéziós intézkedésekkel pedig javítsa az életminőséget.

Lisszabon
Lisszabon

Zöldebb közlekedés

Az utóbbi években Lisszabonban épült ki a világ egyik legsűrűbb elektromos járművek töltésére alkalmas hálózata. Emellett a főváros önkormányzata saját autómegosztó szolgáltatása működtetésére 160 elektromos járművet vásárolt, amelyeket a lisszaboniak az okostelefonjukon keresztül indíthatnak el, míg az autók helyzetét GPS-rendszeren keresztül követik nyomon a flotta dedikált platformján.

30
A Lisszabonban megtett utak 30 százaléka gyalogosan vagy kerékpárral történik.

Az elektromos autók mellett az elektromos bringák is jól jönnek Lisszabon hegyes-völgyes utcáin. Miután a város bevezette elektromosbringa-megosztó rendszerét, 2017 és 2020 között 138 százalékkal növekedett a bringahasználat. Lisszabon azonban továbbra sem kíván hátradőlni: terveik szerint az eBike-rendszert kiterjesztenék a külvárosokra és megdupláznák a városi bringaúthálózatot.

Zöldebb közlekedés

Összekapcsolt és hatékony városi szolgáltatások

Az önkormányzat a szolgáltatásokat is igyekszik hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni. A város Lisbon Urban Sharing Platformja (USP) valós idejű adatokat használ és ezekkel segíti a parkolást, az elektromos autók töltését, a hulladékgazdálkodást és az energiaforrások hatékonyabb felhasználását például a középületekben vagy a közvilágításban. A Lisbon USP az adatok összegyűjtésére, a hozzáférésük egységesítésére és az újrafelhasználásra koncentrál. A rendszer a fővárosban annyira bevált, hogy már más portugál városokban is fontolgatják a bevezetését.

4000
Lisszabon 4 000 utcai lámpaizzóját cserélte LED-izzóra és kapcsolta IoT-alapú, hálózati infrastruktúrába. A lámpatesteket környezeti szenzorokkal is felszerelték, amelyek a levegő minőségét, hőmérsékletét és páratartalmát mérik.
Összekapcsolt és hatékony városi szolgáltatások

Ezen felül az önkormányzat létrehozott egy úgynevezett Digitális Közösségi Piacot (Digital Social Market), amely helyi vállalkozásokat, intézményeket és lakókat köt össze, célja pedig a fenntarthatóság ösztönzése. Egy projekt keretében például helyi iskolák versenghettek a város támogatásáért, amelyet az iskolai infrastruktúra zöldítésére, fenntartható eszközökre és olyan szolgáltatásokra költhettek, amelyek javítják az energiahatékonyságot és a környezettudatosságot.

Összekapcsolt és hatékony városi szolgáltatások

Iratkozz fel hírlevelünkre!