Skip to main content
 

Amikor a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról letekint majd az éjszakai Földre, fényárban úszva csodálhatja meg a bolygót. A legjobban kivilágított területek szinte térképet festenek: jól kivehetők a legnagyobb városok, követhető a tenger és a szárazföld találkozása, a fénykígyóként tekergő Nílus mellett sötétségbe burkolózik viszont a Szahara, és fekete foltokként jelennek meg az olyan elmaradottabb területek, mint Észak-Korea.

Térképen a fényszennyezés

A NASA Suomi NPP nevű műholdja által készített fotósorozat is bizonyította, hogy mekkora mértékű fényterhelést jelent az éjszakai világítás. A túlzó és pazarló fényforrások miatt jelentős mennyiségű energiát használunk fel, melynek arányát meghatározni sem egyszerű, mivel a fényszennyezésért számos tényező felelős. Ezen a térképen megnézhetjük, hogy lakóhelyünkön vagy akár a világ bármely részén milyen mértékű a fényszennyezés.

Mit is értünk fényszennyezés alatt? Az éjszakai égbolt energiapazarló, környezet- és egészségkárosító hatású mesterséges megvilágítását.

35
Az International Dark Sky Association (IDA) becslései szerint a kültéri világítás több mint egyharmada megy pocsékba, ami évente 50 milliárd dolláros pénzkidobást jelent.
A Föld népességének 80 százaléka, az amerikaiak és az európaiak 99 százaléka nem tapasztalhatja meg, milyen a természetes égbolt.

A Föld népességének 80 százaléka, az amerikaiak és az európaiak 99 százaléka nem tapasztalhatja meg, milyen a természetes égbolt.

Ráadásul a fényszennyezéssel együtt járhat számos, egészségünket sújtó hatás, például az alvásprobléma, mely maga után vonhat:

  • étkezési zavarokat,
  • súlygyarapodást,
  • depresszióra való hajlamosságot,
  • sőt összefüggésben állhat egyes daganatos megbetegedésekkel is.

A jelenség az ökoszisztémát is felborítja, mivel a fényviszonyok befolyásolhatják az állat- és növényvilág működését: hatással van a táplálkozási szokásaikra, vándorlásukra és még a szaporodásukra is, sőt megzavarhatja az egyes élőlények nappali és éjszakai szokásait.

Térképen a fényszennyezés

Fényárban úszó városok

A fényszennyezésben jelentős szeletet vág ki a közvilágítás (beleértve a reklám- és a dekorációs célú világítást, illetve a stadionokat és más középületeket), amely becslések szerint egy város villamosenergia-felhasználásának 40–50 százalékát is kiteheti. „Az emberiség villanyszámláján” pedig külön meglátszik a decemberi ünnep időszak. Egy amerikai tanulmány rámutatott, hogy az évnek ebben a szakaszában az áramfogyasztás akár harmadával is megemelkedhet, részint a fényfüzérekkel való dekorálás miatt.

Fényárban úszó városok

Kiszámolták, hogy az Egyesült Államokban a 2018-as ünnepek alatt annyi energiát használtak el, ami meghaladta El Salvador, Tanzánia vagy Etiópia éves igényét!

Fényárban úszó városok

Habár hazánkban ennél még azért szolidabb az ünnepre hangolódás, mi sem vagyunk kivételek: egy kutatás szerint a magyarok 90 százaléka öltözteti ünnepi díszbe otthonát. Nem csoda, hogy 2019 decemberében történelmi rekordot döntöttünk a villamos energia fogyasztásban.

Az utcákon is okosan

A spórolás egyik legkézenfekvőbb módja az energiatakarékos eszközök alkalmazása a közvilágításban is. A LED-es technológia akár 60 százalékkal költséghatékonyabb, egyúttal tartósabb, nem csoda, hogy egyre elterjedtebb. A megújuló energiaforrásokkal, elsősorban a napelemekkel kombinálva pedig környezetkímélő és fenntartható.

Az utcákon is okosan

Ugyanakkor a másik probléma, hogy a közvilágítás rengeteg energiát veszteget el üresjáratokra: hiszen például az utcai lámpák akkor is égnek, mikor senki nem közlekedik.

Erre megoldást jelentenek az olyan okos rendszerek, mint a mozgásérzékelővel felszerelt intelligens utcai lámpa. Ez szenzoraival figyeli az úgynevezett behaladási pontokat: ha nincs mozgás, akkor minimálisra csökkenti a fényerőt, ha viszont jármű közeledik, akkor megnöveli a szabványos szintre. Csak ezzel a módszerrel – nyilvánvalóan forgalomtól függően – akár további 40–60 százalék energia megtakarítható.

Az algoritmus akár tovább finomhangolható, például a napkelte és a naplemente pontos idejével, az időjárási körülmények és a fényviszonyok monitorozásával, a forgalmasabb időszakok feltérképezésével. A hálózatba kapcsolt lámpák további előnye, hogy bármilyen meghibásodás valós időben azonosítható, így sokkal gyorsabban és olcsóbban javítható.

Az utcákon is okosan

Ráadásul az intelligens utcai lámpához csatlakoztathatók akár további eszközök is, a lehetőségek tárháza óriási. Figyelheti például az időjárást, a levegő minőségét, a forgalmat vagy akár a földmozgásokat. Felszerelhető WiFivel, térfigyelő kamerával, mi több, zajszenzorral is, mely észlelhet akár hangos sikolyt, lövéseket, figyelmeztetve ezzel a rendőröket az esetleges veszélyre.

A jövő velünk van

A világon egyre több település épít ki intelligens közvilágítást, és Magyarországon is több városban kísérleteztek már vele. Budapesten úttörők voltak a IX. kerületi Lechner Ödön fasoron 2018-ban kialakított LED-es villanypóznák, melyek a következő szolgáltatásokat nyújtották a világítás mellett:

  • díjmentes WiFit,
  • segélyhívó gombot és térfigyelő kamerát,
  • információs LED-panelt, illetve digitális hirdetőoszlop funkciót,
  • okostelefonos alkalmazással működtethető elektromosautó-töltőt,
  • valamint környezeti szenzorokat.
A jövő velünk van

Évről évre takarékosabban

A szilveszteri tűzijáték az űrből azért nem látszik, de sok város ilyenkor ugyancsak fényárba borul, ami az energiafogyasztáson is tetten érhető. Azért az ünneplők is haladnak a korral. A híres New York-i szilveszteri gömbben – melyet a hagyomány szerint éjfélkor eresztenek le a Times Square-en – például szintén LED-esre cserélték az izzókat. Száz évvel ezelőtt a gömb még fából és vasból készült, illetve 100 darab 25 wattos izzóval szerelték fel.

32000
A majd négy méter átmérőjű, csaknem hattonnás kristálygömbbe mára 32 ezer LED-modult építettek be, amely 16 millió színben tud ragyogni.

Egy tiszta energiával foglalkozó cég vette a fáradságot, és még azt is kiszámolta, hogy a New York-i szilveszteri gömb megvilágításához annyi energia kellene, mint ami 205 millió üveg pezsgő kibontásakor keletkezne.

Intelligens megoldásokban gazdag, boldog új évet kívánunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!