Skip to main content
 
Okosvárosok

Elhagyatott hajógyár, közösségépítés, Bosch

2019.05.07 No Comments 4 perc olvasási idő

Két évtizede egy elhagyatott San Francisco-i hajógyárban és egy régi amerikaifoci-pálya környékében látta meg a fantáziát a FivePoint kaliforniai ingatlanfejlesztő és a Bosch ahhoz, hogy intelligens megoldásokkal összekapcsolt és környezetbarát közösségeket építsen. Azóta 12.000 új lakást, 5 millió négyzetméternyi üzleti teret és 350 hektárnyi zöld területet alakítottak ki az amerikai városban a hatékony életvezetés és zavartalan mobilitás jegyében.

Okosváros-vezetés felsőfokon

A The Shipyard Communities közösségi szolgáltatásai közül az egyik legfontosabb a Bosch Software Innovations csapatával közösen kidolgozott Smart Community alkalmazás. Ennek segítségével a felhasználók valós idejű információkat szerezhetnek arról, ami lakókörnyezetükben történik. Például láthatják, hogy a The Shipyard Communities és a San Francisco között közlekedő, helyi buszjárat éppen merre tart, és milyen vasúti átszállási lehetőségeik vannak az adott pillanatban. Habár a Google Maps és a BKK futár ismeretében ez a fejlesztés már nem számít újdonságnak, a rendkívüli itt is a profánban rejlik: habár számos applikáció ígéri a valós idejű tömegközlekedési jelentést, a félreinformálás és a késések sajnos mindennaposak. A The Shipyard Communities alkalmazása ebben ígér változást.

Ezen felül az applikáció pontos adatokkal szolgál a helyi üzletek aktuális szolgáltatásairól, eseményeiről, akik időnként különleges ajánlatokkal is kedveskednek az alkalmazás használóinak. A Smart Community igyekszik a valódi közösségépítésből is kivenni a részét: hozzáférést biztosít a közösség weboldalához, blogjához és igény szerint összekapcsolja egymással az ottlakókat. A közösség életét szervező ügyintézők az applikáción keresztül értesítik a lakókat a közösségi eseményekről, míg a helyiek egy kattintással kapcsolatba kerülhetnek a biztonsági szolgálattal és jelenthetik, ha bármi gyanúsat észleltek.

Okosparkolás és újrahasznosítható napenergia

A The Shipyard Communities lakóövezettől mindössze néhány kilométerre délkeletre található Candlestick Point, ahol néhány évvel korábban még az NFL San Francisco 49ers amerikai focicsapat játékosai csaptak össze az ellenfeleikkel. A területen jelenleg egy új bevásárló- és szórakoztatónegyed épül film- és művészeti központokkal, üzletekkel és okosmegoldásokkal.

A fejlesztők jelenleg azzal kísérleteznek, hogy elindítsanak egy olyan összekapcsolt parkolási megoldást, amelynek segítségével a sofőrök pillanatokon belül megtalálhatják a legközelebbi parkolóhelyet és nem kell percekig kétségbeesetten keringeniük a házak között. A jövőben ezt majd felváltják a saját magukat leparkoló, vezető nélküli okosautók, de addig is a cél, hogy ezzel az újítással időt spóroljanak és csökkentsék a forgalmat az új negyedben. Ezen felül azt igyekeznek megoldani, hogy egy összekapcsolt platform segítségével a parkolóházakat újrahasznosítható napenergiával tölthessék fel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!