Skip to main content
 
Okosotthonok

Takarítás nyáron? Nehogy már!

2021.07.19 No Comments 12 perc olvasási idő
Takarítás nyáron? Nehogy már!

Élvezzük a nyarat, a házimunkát pedig bízzuk takarító-robotokra

Amikor tombol a nyári hőség és lelki szemeink előtt koktélok, homokos tengerpart és hűsítő hullámok elevenednek meg, semmi nem hiányzik kevésbé, mint a takarítás. Milyen szerencse, hogy az összekapcsolható eszközök korában rengeteg házi robot létezik már, amelyek levehetik vállainkról a porszívózás, a felmosás, az ablaktisztítás vagy éppen a kerti fűnyírás terheit. Az alábbi kis robothadsereggel igazi kikapcsolódás lesz a takarítás!

Takarítás nyáron? Nehogy már! Takarítás nyáron? Nehogy már!

Takaríts, ahogy Gary Oldman!

Aki még emlékszik Luc Besson 1997-es örökbecsű klasszikusára, Az ötödik elemre, és nem csupán Milla Jovovich narancssárga hajára, vagy Bruce Willis szokásos világmegmentési akciójára, annak gyorsan eszébe juthat az a jelenet, amikor a főgonosz hű szolgáját játszó Gary Oldman összetör egy vizespoharat csak azért, hogy aztán apró takarítórobotok sepregessék össze a szilánkokat és tegyenek rendet Zorg irodájában.

Az azóta eltelt több mint húsz évben számos sci-fiszerű újítás valósult meg, és habár a repülő taxikra és a világjeggyel a galaxis különböző pontjaira történő utazásokra még várnunk kell, a hatékonyan takarító, összehangolt robothadsereget a Dolgok Internetének (IoT) hála már mi is összegyűjthetjük.

Intelligens robotporszívók

Intelligens robotporszívók

A szobában fel-alá járkáló robotporszívók már nem számítanak újdonságnak. A tisztaság apró, saját magukat navigáló bajnokai számos helyen megtalálhatóak már. Az egyik legjobb példa az okos kis háztartási gépekre a Bosch Roxxter intelligens porszívója, amely fokozatosan kitanulja a gazdája otthonának minden zegzugát és távoli irányítással lelkesen tünteti el az utolsó porcicát is.

A Home Connect alkalmazás segítségével bárki kiválaszthatja, melyik szobába menjen takarítani a kis segítőtárs, és a „No-Go Zone” funkcióval azokat a területeket is pompásan ki lehet jelölni, ahova nem léphet be a robotporszívó.

Intelligens robotporszívók

Így meg lehet akadályozni például azt, hogy a gyermek gondosan felépített LEGO-vára körül elpottyantott, apró darabokat felszippantsa az óvatlan porszívó. Ezen kívül egy fotelből kényelmesen hátradőlve, valós időben követhetjük nyomon a robot teljesítményét: azt, hogy mennyi port gyűjtött össze a lakásban és hogy mely szobákat takarította már ki. Igazi kincs mindenkinek, aki nem igazán kedveli a házimunkát.

A szorgos felmosó robot, a WC-tisztító csoda és társai

A robotporszívókhoz nagyon hasonló elven működnek a felmosórobotok is, mint például az iRobot Braava Jet. Egy alkalmazás segítségével távolról irányítható, megtanulja, melyik területeken sepregessen és tüntesse el a zsíros foltokat. Sőt már arra is képes, hogy az adott szennyeződésnek megfelelő tisztítási módszert válasszon. Az intelligens felmosó detektálja, ha a piszkos felületet nem képes szárazon megtisztítani, és ennek megfelelő másik üzemmódra vált át.

A robotok ügyessége azonban nem áll meg a padlónál. Habár az ablaktisztító robotok technológiája még gyerekcipőben jár, és jelenleg csak bizonyos nagyságú felületek tisztításánál vethetők be. Ezek szenzoraikkal szintén képesek letapogatni a felületeket, szárazon vagy vizesen megtisztítani azokat és általában távolról irányíthatók.

Aki pedig igazán nem szeret fürdőszobát, különösen pedig vécét takarítani, annak szinte megváltásként jöhet az Altan Giddel vécétakarító robotja, amelyik egyelőre műfajában egyedülálló a piacon. Az aprócska segítőtárs oda is bebújik, ahova még a takarítónők sem szívesen nyúlnak, és intelligens irányításával a vécé formájának megfelelően távolítja el a különféle szennyeződéseket. Reméljük, nemsokára már minden vécét olyan ülőkével szerelnek majd fel, amely lehetővé teszi a házi robot alkalmazását, és a takarítás nyűgei már a mosdóban sem kínoznak majd bennünket. Nyugodtan lógathatjuk a lábunkat a strandon.

Iratkozz fel hírlevelünkre!