Skip to main content
 

Egy árnyékoló – legyen szó függönyről, reluxáról vagy redőnyről – nem csupán a kíváncsiskodó tekinteteket tartja távol, de mindenekelőtt a napsugarakat is. Emellett komoly szerep juthat neki az ingatlan hőszigetelésében is, amit már saját pénztárcánkon érezhetünk. Különösen, ha okos megoldásról van szó.

A megfelelő árnyékolásnak fontos hatása lehet az ingatlanunk hőszigetelésére, és így végső soron a rezsiszámlánkra is. Hogy pontosan mekkora, arra nehéz választ adni. Sok függ a lakóházunk fekvésétől, a falaktól vagy a nyílászáróktól.

Általánosságban azonban elmondható, hogy az árnyékolók akár 15–25 százalékkal javíthatják a hőszigetelést.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a módszer minden évszakban működik. Télen és nyáron ellentétes előjellel, de egyaránt kihívást jelenthet az úgynevezett hőhíd jelenség: ezeken keresztül vagy a benti meleg szökik ki, vagy a kinti hőség áramlik be. Szeles téli napokon pedig bizonyára mindenki tapasztalta már, ahogy ablakai szinte sugározzák a hideget. Ezek ellen mintegy újabb védelmi vonalat, avagy pajzsot jelenthetnek az árnyékolók. Csodát persze nem lehet tőlük várni, de néhány Celsius-fok különbséget azért remélhetünk.

Márpedig egyetlen Celsius-fok nyári hűtésnél akár 20, téli fűtésnél 5–7 százalék emelkedést is eredményezhet a légkondicionálónk fogyasztásában.

Hogy külső vagy belső árnyékoló, műanyag vagy alumínium számunkra a legmegfelelőbb, arról érdemes szakember tanácsát kérni. Ugyanakkor érdemes azt is fontolóra venni, hogy az árnyékolás okosítására is beruházzunk. Habár ezt a technológiát korábban főként irodaházakban és hotelekben alkalmazták, ma már otthonainkban is elérhető, bizonyos esetekben akár utólagosan is felszerelhető.

Mit tud egy okosredőny, amelyet egy hagyományos nem, vagy nem olyan jól?

Biztonságos. Habár a redőny nem biztonságtechnikai eszköz, azért segíthet a besurranó tolvajok és betörők távol tartásában. Egy feltolásgátlóval ellátott alumínium redőnnyel elbánni már önmagában is jelentős kihívás. Hát még ha összekapcsoljuk a riasztóval! Az okosredőnyöknél beállítható, hogy a riasztó élesítésénél vagy illetéktelen behatoló észlelésénél automatikusan ereszkedjenek le.

Viharbiztos. Ha lecsap a tomboló vihar, az orkán erejű szél, szintén jó szolgálatot tehet egy redőny. Egyrészt megóvja a nyílászárókat, másrészt megelőzi az esetleges beázást, illetve megőrzi a benti hőmérsékletet. Az okosredőny érzékeli, ha vihar közeleg, és automatikusan leereszkedik. Hasonló elven a külső árnyékolók szélérzékelővel figyelik az időjárást, és veszély esetén maguktól felhúzódnak, nehogy a vihar kitépje őket helyükről.

Kényelmes. Jó-jó, izomláza még aligha lett bárkinek attól, hogy kézzel húzott el néhány redőnyt. De mégis mennyivel egyszerűbb és gyorsabb, ha mindezt a telefonunkkal – vagy hangvezérléssel – tehetjük meg. Ráadásul akár egyszerre, az egész házban. Vagy a világ bármely részéről. A napkeltét és alkonyatot figyelő szenzorral szintén automatizálhatjuk redőnyeink működését. Még egy gonddal kevesebb.

Ébresztő! Van olyan típus, aki tízszer kinyomja a szundit, mire kikászálódik az ágyból. Okosredőnnyel nincs több késés sem: az ébresztő funkcióval a megadott időpontban a redőnyök is felemelkednek.

Összehangolható. Az okosredőny a többi okoseszközzel is összehangolható. „Reggeli forgatókönyv” beállításakor például egyszerre húzhatjuk fel az árnyékolókat, kapcsolhatjuk ki a riasztót és üzemelhetjük be a kávéfőzőt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!