Skip to main content
 

Mi eshetne jobban a fullasztó hőségben egy gombóc citromfagyinál? Esetleg még egy gombóc epersörbet vagy egy csokis és vaníliás pálcás jégkrém. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha esetleg nincs a közelünkben fagyizó, ugyanis a megfelelő technológiával már otthon is elkészíthetjük a tökéletes édes hűsítőt. Az összekapcsolt eszközök pedig mind kedvenc fagyizónkat, mind az otthoni körülményeket úgy optimalizálhatják, hogy a lehető legjobb élmény lehessen a családi fagyizás.

Nyaljuk a fagylaltot, élvezzük az ízeket!

Tölcséres és csavaros fagyi, pálcás és dobozos jégkrém vagy éppen hűsítő sörbet az ízpaletta minden lehetséges ízében. Nem csoda, hogy ekkora a választék a jeges finomságokból, világszerte imádják az emberek a fagylaltot minden formájában. Egy felmérés szerint Új-Zélandon átlagosan minden ember 28,4 liter fagyit nyalogat el évente, de az Egyesült Államokban is nagy mennyiség, 20,8 liter fagylalt fogy átlagosan éves szinten, egy emberre vetítve. A hűvös éghajlat ellenére az északi népek sem tudnak ellenállni a jéghideg nyalánkságnak: Finnországban 14,2 liter, Svédországban 12 liter, míg Kanadában 10,6 liter az éves átlagfogyasztás.

Úgy tűnik viszont, hogy az olaszok inkább készíteni szeretik, mint enni: évente átlagosan 8 liternyi fagylaltot nyalogatnak el, miközben csak 2022-ben 33 millió kilogrammnyit gyártottak le a legkülönbözőbb fajtákból és ízekből. Az Európai Unió egyébként is fagyinagyhatalomnak számít: 2021-ben több mint hárommilliárd liter fagylaltot készítettek a térségben, élén Franciaországgal, Németországgal és természetesen Olaszországgal. Mi, magyarok pedig évente átlagosan kb. 3–4 litert fogyasztunk fejenként ebből a jéghideg finomságból. (Forrás: NÉBIH, 2022) Mindegy viszont, hogy a fagylaltkészítők vagy a lelkes fagylaltozók népes táborát gyarapítjuk, a technológia minden oldalnak képes egyszerűbbé tenni az életét.

Okostelefonnal összekapcsolt fagylaltpult gondoskodik a legjobb fagyiról

A legfinomabb fagylalt elkészítésében kulcsszerepet játszik a megfelelő hőmérséklet megtalálása és a gombócok vagy pálcás jégkrémek folyamatosan az adott hőmérsékleten tartása. Ennek az elsőre egyszerűnek hangzó, ám valójában nagyon is összetett feladatnak az elvégzésére tökéletesen alkalmas az összekapcsolt technológia.

A megfelelő IoT-rendszerek képesek folyamatosan mérni és fenntartani a megfelelő hőmérsékletet, valós idejű visszajelzést adnak a fagylaltot gyártó, szállító és a vendégeknek kimérő csapatnak, és a jégkrém készítésének helyétől kezdve a szállításon át egészen a fagylaltpultig el tudják kísérni az isteni matériát, hogy annak semmi baja ne lehessen. A hőmérsékletingadozás ugyanis tönkreteszi a fagylalt textúráját és a mikrobiális összetételét is megváltoztathatja, ez pedig extrém esetben akár egészségügyi problémákat is okozhat.

Az okostelefonnal összekapcsolt fagylaltpultok például lehetővé teszik azt, hogy a tulajdonos azonnali értesítést kapjon a hőmérsékletváltozásról, a beütemezett karbantartás idejéről, de akár arról is, ha a fagyi nem néz ki elég csábítóan. Létezik már ugyanis olyan megoldás, ahol beépített kamerákkal és okos algoritmusokkal folyamatosan monitorozható a pultban lévő fagylalt vizuális képe, és ha az algoritmus úgy ítéli meg, hogy a memóriájába betáplált képhez képest kevésbé ínycsiklandozóan néz ki az adott fagylalt, akkor értesítheti a tulajdonost, hogy ideje tenni valamit.

Csakis a legjobb gombócok otthon is

Nem csupán a fagylaltkészítőket segítheti a legminőségibb portéka elérésében az okostelefon, a mesterséges intelligencia és az IoT, hanem az egyszerű fagylaltimádókat is, akik otthonukban igyekeznek elkészíteni a tökéletesen hűsítő édességet. Az okos hűtőszekrény és az okos termométerek mellé segítőként felsorakoztathatjuk az okos fagylaltgépeket is, amelyek előzetes hűtés nélkül is képesek egy órán belül elkészíteni a vágyott, krémes állagú fagylaltot bármilyen ízben és amelyek távolról, okostelefonon keresztül is működtethetőek és kérésre fagylaltrecepteket is prezentálnak.

Ha pedig odahaza mégiscsak inkább pihennénk fagylaltkészítés helyett, de kimozdulni sincs kedvünk, megvárhatjuk a városokat és falvakat még manapság is lelkesen járó fagyiskocsikat. Ezeket szintén nem kerülte el a technológia: az Egyesült Államokban például egy appon keresztül valós időben lehet követni, merre jár a fagyisautó.

Iratkozz fel hírlevelünkre!