Skip to main content
 
Okoseszköz

Szörfözés, úszás, strandröplabda – nyár végén is IoT

2024.08.26 No Comments 19 perc olvasási idő
Szörfözés, úszás, strandröplabda – nyár végén is IoT

Merülés a jóleső, hűvös habokban, lovaglás a tenger hullámain vagy esetleg egy kis adogatás a kellemesen átmelegedett homokban? Legyen az ember bármelyik nyári sport híve az úszástól a szörfözésen át a strandröplabdáig, szinte nincsen már olyan sportág, amelyet az adatgyűjtésen, majd adatelemzésen keresztül ne tudnának élvezetesebbé és eredményesebbé tenni az összekapcsolt eszközök. Intelligens úszószemüveg, elektromos szörfdeszka és algoritmikus röplabda? Maxoljuk ki a nyarat augusztus végén is!

Szörfözés, úszás, strandröplabda – nyár végén is IoT

Egy hossz mell, egy hossz hát, egy hossz okos

A profi úszóknak rengeteg különféle adatgyűjtő és adatelemző rendszer, viselhető eszköz és tréningfelszerelés áll rendelkezésére, de már azok is meríthetnek ezekből a technológiákból, akik csupán a legnagyobb melegben merészkednek a medencék és az édes- vagy tengervizek közelébe. Ki ne emlékezne például a többszörös olimpiai bajnok amerikai úszó, Michael Phelps cáparuhájára és a 2008-as évre, amikor az úszók dresszei olyannyira áramvonalasra sikeredtek és olyan technológiával készültek, hogy a kritikusok szerint viselőik jelentős előnyre tehettek szert versenytársaikkal szemben. Válaszul a rákövetkező évben a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) be is tiltotta az egész testet takaró cáparuha viselését.

Egy hossz mell, egy hossz hát, egy hossz okos

Hobbicélokra továbbra is kaphatóak azonban az áramvonalasított, különleges technológiával összerakott úszónadrágok és -dresszek, sőt, itt vannak például az intelligens úszószemüvegek, amelyek sokkal továbbmennek, mint a közegellenállást csökkenteni képes fürdőruhák és -nadrágok. Ezekbe a szemüvegekbe különféle szenzorokat építenek, és egy kijelzőn valós időben láttatják a leúszott távot, a mozgás tempóját, és azt, hogy az egyes távokat az okosszemüveg viselője mennyi idő alatt tette meg. Ezek segítenek abban, hogy az úszók pontosabb képet kaphassanak teljesítményükről és sikeresebben fejlődhessenek.

Nem csupán a hagyományos úszószemüveg adhat valós idejű visszajelzést az úszóknak mozgásuk milyenségéről, hanem a különféle vízálló viselhető eszközök is, amelyek garmadája áll a medencék szerelmeseinek rendelkezésére. Ezek mindegyike számtalan olyan paramétert mér és jelez vissza az úszóknak, amely hasznukra válhat sportteljesítményük fokozásában.

Egy hossz mell, egy hossz hát, egy hossz okos

Okos hullámokon lovagolnak

A technológia fejlesztői mindenesetre a szörfösökről sem feledkeztek meg. Itt van mindjárt a mesterséges hullámokat generáló technológia, amellyel bármilyen feszített víztükrű víztömegből első osztályú gyakorlóterepet lehet varázsolni kezdő vagy éppen haladó szörfösöknek. Már van olyan amerikai cég, amelyik mesterséges intelligenciával párosította a hullámteremtő technológiát, és így képes arra, hogy szörfözés közben videóra vegye a sportolót, majd kielemezze mozgását és visszajelzést adjon neki arról, hogyan kellene testtartását vagy mozgását megváltoztatni, hogy minél tovább maradhasson a hullámokon.

Okos hullámokon lovagolnak

Ezen kívül természetesen az okosórák és viselhető eszközök fejlesztői is szem előtt tartják a szörfösöket, hiszen számos olyan technológia segít a hullámlovasoknak, amellyel folyamatosan monitorozhatják a tengerparti időjárást, a hullámok minőségét és a saját egészségügyi paramétereiket.

Okos hullámokon lovagolnak

Virtuális strandröplabda

A többi sportághoz hasonlóan a strandröplabdásokat is elérte már az okosórák és viselhető eszközök technológiája, és természetesen olyan adatgyűjtő és adatelemző algoritmusok is segítik a játékosok fejlődését, amelyeket már az úszóknál vagy a szörfösöknél láthattunk.

Virtuális strandröplabda

Ami kifejezetten a strandröplabda és a röplabda űzőinek lehet érdekes, az például az okos háló, amelynek segítségével minimalizálható a döntőbírók hibázása, mivel a hálóba épített szenzorok azonnal képesek megmondani, hogy érintette-e a labda a hálót vagy sem. Ez igen hasznos lehet nemcsak profi, hanem amatőr versenyeken is. Ezen túl pedig érdemes szót ejteni a virtuális valóságban játszható strandröplabda-meccsekről, amely kiváló lehetőség lehet a gyakorlásra, esetlegesen rossz időben vagy ha sérülés miatt valaki az igazi meccseken egy darabig nem vehet részt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!