Skip to main content
 
Okoseszköz

A végtelen öntözés szuperhősei

2019.08.05 No Comments 6 perc olvasási idő

Repkedő szuperhősök ide, űrlények oda, a Bosszúállók: Végtelen háború című nagy sikerű mozifilm alapdilemmája nem is annyira földtől elrugaszkodott. Thanos, a fő gonosz célja, hogy a Végtelen Kesztyű egyetlen csettintésével elpusztítsa az Univerzum népességének felét. Valójában a titán nem is olyan kegyetlen, sőt célját valahol nemes szándék vezérli: a természet egyensúlyát akarja helyreállítani a túlszaporodó, az Univerzumot kiszipolyozó élővilág megfelezésével.

Nem nehéz észrevenni a párhuzamot a film metaforája és valóságunk között. Az ENSZ legfrissebb előrejelzései szerint a Föld népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 2050-re 9,7 milliárdra nőhet, és az évszázad végére meghaladhatja a 11 milliárdot. A többi már csak egyszerű matematika: több ember több éhes szájat jelent, azaz még több élelmet kell előállítani. Becslések szerint a farmereknek legalább 50 százalékkal kellene növelni a terméshozamot, ha azt szeretnénk, hogy a jövőben minden tányérra elegendő étel kerüljön. De vajon vannak még ehhez tartalékai a Földnek?

Apartment buildings in Hong Kong, China

A kérdés egyik szűk keresztmetszete a víz. Az elmúlt száz évben bolygónk népessége majdnem megnégyszereződött, miközben vízigénye, átalakult életvitelünknek is köszönhetően, ennél is kétszer gyorsabb ütemben nőtt. Ha minden halad a régi mederben, 2050-ig további 55 százalékkal több vízre lesz szüksége az emberiségnek. Az édesvíz-készletek 70 százalékát már most is a mezőgazdaságban, túlnyomóan öntözéshez használják, mellette arányaiban eltörpül a háztartásokhoz, vagy akár az iparhoz, energiaellátáshoz szükséges mennyiség.

Egyértelmű, hogy a bolygó termőföld területeinek mérete és vízkészlete korlátozott. Lehet kivágni erdőket és sótlanítani a tengert, ám ezek káros hatásaival is számolni kell, továbbá egy idő után ezek a lehetőségek is kimerülnek.

Más, okosabb megoldást kell találni. És a Boschnak vannak is ötletei.

„Martin Bauer német epertermesztő két-három évenként termésének 50-70 százalékát is elvesztette a fagyok miatt” – kezdődik szomorúan a Bosch egyik története. A gazdának számos álmatlan éjszakát okozott, hogy aggódva járta az ültetvényeket, vajon fagypont alá hűlik-e a levegő, le kell-e fedni a virágzó növényeket? Bauernek azonban néhány éve emiatt már nem fáj a feje. Búcsút inthet a régi kuruzslásnak, hogy „piros-e az ég alja”, „megjött-e az első fecske”, „fájnak-e a csontjai”, vagy „előbújt-e a mormota az odújából”? A Bosch start-up cége, a Deepfield Robotics ugyanis létrehozott egy szenzort, amely ennél sokkal pontosabban megmondja, mire van a növénynek szüksége. Az érzékelő figyeli mindenekelőtt a talaj nedvességtartalmát, és jelzi, ha az túl száraz vagy esetleg túlságosan elázott. Ezen kívül vizsgálja a levegő páratartalmát, valamint természetesen a hőmérsékletet. Ha a szenzor nem a beállított megfelelő állapotokat érzékeli, már megy is a figyelmeztető üzenet a gazda telefonjára. Ha kell, bekapcsol az öntözés, ha arra van szükség, le lehet takarni a növényeket.

Egy másik példamutató sikertörténet a spanyol Sevilla városa közelében található olíva farmon működik. A Bosch itt vezeték nélküli érzékelőket telepített a fákra, melyek felmérik vízigényüket, amit egy központi szerverre küldenek. Az intelligens rendszer ezután az időjárás-előrejelzések figyelembevételével tervezi meg az öntözést, miközben a teljes folyamatot a gazda a telefonján is nyomon követheti. Ezáltal nem csak vizet takarítanak meg, de a termés is bőségesebb, és kevesebb munkaerőre van szükség.

A harmadik példa pedig arra is rámutat, hogy az okos megoldások kihasználása a mezőgazdaságban is szinte határtalan. Japánban a paradicsom-ültetvényeken a Bosch szenzora még a különböző betegségeket is 92 százalékkal meg tudja jósolni. A rendszer figyeli a hőmérsékletet, a nedvességet, a széndioxid-tartalmat, a napsütést, és az időjárás-előrejelzéseket is szemmel tartva akár arra is figyelmeztet, ha egy sürgős szürettel még menthető a kár, vagy ha valamilyen rendellenesség kártevő megjelenésére utal. Sőt, a Bosch felfedezte már a kapálás ellenszerét is: olyan kamerás rendszert, amely meg tudja különböztetni a haszonnövényt az értékes tápanyagokat és vizet elvonó gyomtól.

Léteznek tehát hatékonyabb és humánusabb eszközök is a környezetünk egyensúlyban tartására a Végtelen Kesztyűnél. Talán Thanosnak sem ártott volna egy látogatás valamelyik Bosch gyárban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!