Skip to main content
 
Okoseszköz

A jövőbe láthattunk Berlinben

2024.03.18 No Comments 16 perc olvasási idő
A jövőbe láthattunk Berlinben

Az elmúlt 10 évben a Bosch ConnectedWorld az egyik legnagyobb tech-rendezvénnyé nőtte ki magát Európában. Tette mindezt úgy, hogy a legújabb technológiák és trendek bemutatása mellett hangulata mindvégig közvetlen, mondhatni barátságos maradt.

Amelyik rendezvényen Elon Musk a záró előadó, ott szinte garantált, hogy a résztvevők szinte az utolsó pillanatokig izgalmakra számíthatnak. Azonban a Bosch ConnectedWorld idén sem csak ezért volt érdekes.

A jövőbe láthattunk Berlinben

Berlinben a tech-világ színe java

A német főváros kiváló helyszínnek bizonyult az elmúlt években. Jól látszik, hogy a Bosch milyen fontos a technológiai ökoszisztémában: a világ legnagyobb vállalatai és szakemberi voltak jelen. Sőt, nemcsak jelen voltak, hanem aktívan közre is működtek.

A Bosch ConnectedWorld expónál közvetlenebb technológiai rendezvény kevés van a világon, ebből a szempontból talán a CES hozzáfogható

A Bosch ConnectedWorld expónál közvetlenebb technológiai rendezvény kevés van a világon, ebből a szempontból talán a CES hozzáfogható

Magát a rendezvényt úgy kell elképzelnünk, mint egy hatalmas olvasztótégelyt. A megnyitót követően a nagy színpadon és számtalan kisebb helyszínen különböző előadások kezdődtek. Utóbbi kisebb helyszínek akár közös séták is lehettek, amelyekhez bárki csatlakozhatott egy fejhallgató segítségével. Így miközben az érdeklődő közvetlenül az adott terméket vagy standot vizsgálta, zavaró zajok nélkül hallgathatta az előadást. Mert zajongás azért bőven volt, hiszen a standokon szinte mindig volt valaki, aki eszmecserét folytatott: konkurens gyártó, szolgáltató, újságíró, vagy szimplán egy érdeklődő. A kiállítók között pedig a Bosch leányvállalatai mellett ott volt a Microsoft, a Google, a Siemens, az Amazon Cloud, a Kuka Robotics és sokan mások. 70 kiállító közel 10 000 négyzetmétert töltött meg, de tényleg annyira forgásban volt a tömeg, hogy szinte csak az ebéd idején tűnt fel a kígyózó sorok miatt, hogy mennyire sokan is vannak a konferencián.

Az ipari technológiák mellett sok más trenddel is megismerkedhettek a résztvevők, sokszor mókás pillanatokat átélve

Az ipari technológiák mellett sok más trenddel is megismerkedhettek a résztvevők, sokszor mókás pillanatokat átélve

Együtt könnyebb

Apropó Microsoft. A Bosch a rendezvény ideje alatt jelentette be, hogy újabb együttműködésbe kezd a redmondi technológiai vállalattal. Az új projekt célja a generatív mesterséges intelligencia (AI) olyan alkalmazási lehetőségeinek kutatása, amelyek növelik a járművek kényelmét, illetve nagyobb biztonságot nyújtanak a közlekedés minden résztvevője számára.

A két cég már eddig is számos területen kapcsolódott egymáshoz, így például a Microsoft-standon láthattuk a Bosch saját chatbotját, amely a vállalat kollégáinak belső használatára készült. Ez a belső tudástár egységes elérésére szolgál, amely a fejlesztők reményei szerint megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a vállalat működését.

A standok között sétálva egyébként több olyan összefonódást is felfedezhetett az ember, amely bár adja magát, sokak számára nem természetes vagy egyértelmű. Bosch szenzorok, hidraulikus alkatrészek, szoftveres megoldások – csak egy kis szegmense ez a partnerek termékeiben, vagy szolgáltatásaiban megjelenő Bosch-tudásnak.

A Microsoft standján sok egyéb mellett a Bosch mérnökeivel közösen fejlesztett chatbotot is ki lehetett próbálni

A Microsoft standján sok egyéb mellett a Bosch mérnökeivel közösen fejlesztett chatbotot is ki lehetett próbálni

Robotok és felhők

Bár sok esetben kézzel fogható termék nem is volt a standokon, a különböző szoftverek és platformok fejlesztői azért készségesen segítettek megérteni miről is szól az ő megoldásuk. A hetven kiállító között azért szép számmal akadt olyan is, aki terméket, vagy akár szimulációs modellt is hozott magával. Így láthattunk építőkockákat pakoló ipari robotokat, gyáron belül csomagokat és alkatrészeket szállító minirobotot, versenyautókban szolgáló kijelzőket és adatrögzítőket, felhő alapú adatrögzítéssel és analitikával támogatott teherautókat és különböző szimulátorokat is. Sőt, még a Penkse Porsche WEC (World Endurance Championship) versenygépének 1:1 arányú makettje is helyet kapott a mobilitási megoldásokat bemutató csarnokban. Itt egyébként több budapesti Bosch mérnökkel is találkozhattunk, akik hazai, vagy épp nemzetközi projekteket képviselve vettek részt a rendezvényen.

Feltűnő jelenségből bőven akadt a mobilitási részlegen is

Feltűnő jelenségből bőven akadt a mobilitási részlegen is

A Bosch, mint házigazda

Az idei BCW már a hivatalos megnyitó előtt megkezdődött, hiszen idén is volt Hackathon, vagyis programozóknak meghirdetett verseny. Ez már a 0. napon elindult, 300 kiválasztott 30 órán keresztül dolgozott a feladatokon digitális ipar, valamint digitális mobilitás témakörökben. A programozókat 15 vállalat szakemberi segítették és zsűrizték a rendezvény keretében. A résztvevők az értékes nyeremények mellett állásajánlatokkal is gazdagabbak lettek.

Az expo utolsó előadója Elon Musk, a Tesla emblematikus arca volt, aki Stefan Hartunggal, a Bosch igazgatótanácsának elnökével és Markus Heynnel, a Robert Bosch GmbH mobilitási megoldások üzleti szektorának elnökével beszélgetett. Az online kapcsolat alig néhány órával azt követően jött létre, hogy Musk bejelentette: megcélozzák az 1 másodpercen belüli 0-100 kilométer/óra gyorsulást. Természetesen beszélt erről, a márka berlini gyáráról, az önvezető autóhoz kapcsolódó vízióiról és robotikáról is.

Elon Musk hozta a tőle megszokott karaktert

Elon Musk hozta a tőle megszokott karaktert

Persze a téma nem elsősorban ez, sokkal inkább a rendezvényt végig kísérő mesterséges intelligencia volt. A Tesla vezetője érdekes felütéssel nyitotta gondolatmenetét, azt találta mondani, hogy ő szeretné megélni a mesterséges intelligencia apokalipszist. Ezt talán nem teljesen gondolta komolyan, azt viszont biztosan, amikor arról beszélt, hogy sosem látott még gyorsabb technológiai fejlődést, mint az MI esetében.

Folytatás jövőre: 2025 egyben jubileumi év is a BCW életében

Folytatás jövőre: 2025 egyben jubileumi év is a BCW életében

Ez kétségkívül igaz, ezt támasztotta alá a BCW24 két napja is. Az expo legnagyobb tanulsága pedig az, hogy bármennyire is ragaszkodunk a klasszikus értékekhez, az újdonságok helyet követelnek maguknak. Ezeket pedig szerencsésebb megérteni, előnyeiket kihasználva integrálni és nem tiltakozni vagy hadakozni ellenük. Azt illetően, hogy ez a fejlődési dinamika mennyire tartható, jövőre biztos láthatjuk, hiszen Bosch ConnctedWorld jövőre is lesz, sőt 2025-ben jubilál majd az expó.

Rövid videós összefoglaló a rendezvényről

Iratkozz fel hírlevelünkre!