Skip to main content
 
Okoseszköz

3D-nyomtatás és IoT: mit kapunk, ha házasítjuk a két technológiát?

2023.07.17 No Comments 11 perc olvasási idő
3D-nyomtatás és IoT: mit kapunk, ha házasítjuk a két technológiát?

Házat, fagyit, napszemüveget, sőt még pizzát is nyomtathatunk 3D-printerek segítségével. Mi történik azonban, ha megpróbáljuk az IoT-t kombinálni az összekapcsolt eszközök rendszerével? Utánanéztünk, és legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy nem csupán az idei nyár trendje a 3D-nyomtatás és az IoT házasítása, hanem a jövő gyárától a robotikán át a drónfejlesztőig számtalan projekt bizonyítja a két technológia közös jelentőségét.

3D-nyomtatás és IoT

Házaktól fagyin át pizzáig bármit 3D-nyomtathatunk

Az utóbbi néhány évben számtalanszor találkozhattunk a 3D-nyomtatás technológiájával és még el sem kezdtük teljesen kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A digitális modelleken alapuló, valamilyen folyékony halmazállapotú, por vagy szál formájában lévő anyag (műanyag, fém vagy kerámia) egymásra rétegezésével készülő objektumok esetén egyre inkább úgy tűnik, hogy a határ a csillagos ég.

Austinban (USA, Texas) például hajléktalanok számára építették fel az első olyan otthonokat, amelyeket behemót 3D-printerek és azon keresztül egymásra rétegzett betoncsíkok segítségével hoztak létre. A készítők szerint a technológia segíthet az amerikai lakhatási válság kezelésében is, mivel rövid időn belül, olcsón lehetne 3D-nyomtatott házakat előállítani a jövőben.

Nem kevésbé szürreális, hogy a 3D-nyomtatás segítségével akár ételeket, sőt gyógyszereket is nyomtatnak már különféle cégek. Egy amerikai startup már 2017-ben bemutatta a nyomtatott pizzát, a spanyol Foodini nevű cég pedig nyelési nehézségekkel küzdő betegek számára nyomtat ínycsiklandozóan és a valódihoz nagyon hasonlóan kinéző, pépes ételeket.

3D-nyomtatás és IoT

3D-nyomtatás és IoT: kéz a kézben

Az összekapcsolt eszközök és a 3D-nyomtatás összeházasítása többféleképpen is történhet és számos előnnyel jár. Ha azonban magát a 3D-nyomtatást szeretnénk automatizálni, akkor a különféle szenzorok segítségével lehetségessé válik, hogy valós időben nyomon kövessük a nyomtatási folyamatot, optimalizálhatóvá válik az anyagkezelés és a raktárkészlet monitorozása. Ezek a tulajdonságok a jövő gyárának elengedhetetlen részévé teszik a két technológia metszetét.

Olyan példákat is találunk azonban, ahol az IoT-megoldások nem magára a nyomtatási folyamatra vonatkoznak, hanem a két technológia közösen old meg egy harmadik problémát – a mezőgazdaság, az egészségügy vagy éppen az okosvárosok és az okosotthonok területén.

Drónrajok, robotok és protézisek

Egy nemzetközi kutatócsoport tavaly a kollektív munkára képes méhek mintájára olyan drónrajt épített, amelyek reptükben képesek közösen különféle struktúrákat építeni és megjavítani. Ezek a drónok folyamatosan kommunikálnak egymással, állandóan figyelik, hogy az épített struktúra megfelel-e az előzetesen betáplált terveknek, miközben egy ember a háttérben ellenőrzi a folyamatot és szükség esetén beavatkozik. A drónokba épített IoT-szenzorok a kollektív munka megkönnyítésén kívül használhatók adatgyűjtésre és a környezet megfigyelésére is.

Drónrajok, robotok és protézisek

A drónoktól pusztán egy ugrásnyira lévő robotikában szintén elkezdték már kombinálni a 3D-nyomtatást és a szofisztikált, összekapcsolt rendszerek alkalmazását. A legnagyobb előmenetel a robotkarok és a viselhető protézisek területén látható. Egy robotkezet fejlesztő magyar kutató és eredményeit korábban már bemutattuk. Esetében is arról volt szó, hogy a folyamatosan fejlesztett robotkéz egy olyan algoritmikus rendszerben működik, amelyik rátanul az emberi mozdulatokra és ezáltal segíti viselőjét. Az IoT-alapú viselhető robotkezek hasonlóan működnek: az IoT-szenzorok monitorozzák a mozgást, visszajelzést adnak és igyekeznek a körülményeket optimalizálni.

Az okos város és az okosotthon is profitálhat a frigyből

A 3D-nyomtatás és az összekapcsolható eszközök az okosvárosok infrastruktúrájának is jót tehetnek. Az utcai lámpák 3D-nyomtatott burkolata IoT-szenzorokkal szerelhető fel, amely folyamatosan nyomon követheti az utca forgalmát, detektálhatja azt, ha baleset történik vagy a valós idejű körülményeket figyelembe véve igazíthatja optimálisra a lámpák fényerejét.

Az okos város és az okosotthon is profitálhat a frigyből

Ha az okosvárosban hasznos, akkor pedig borítékolhatjuk, hogy az okosotthonokban is van keresnivalója a 3D-nyomtatás és az IoT párosának. Habár ez sokkal inkább a lelkes barkácsok terepe, a 3D-nyomtatott és személyre szabott okoslámpa-kapcsolók, ajtóra szerelt érzékelők és okos macska- vagy kutyaetetők mind-mind e technológiákban rejlő, végtelen lehetőségekről tanúskodnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!