Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Színesből zöld

2021.07.12 No Comments 9 perc olvasási idő
Színesből zöld

A műanyagkupakok új élete

Nagyon sok magyar háztartásban és munkahelyen szorgos és gondoskodó kezek gyűjtik a műanyagkupakokat. Főként karitatív célból: betegek, idősek vagy állatmenhelyek megsegítésére. Mi lesz ezután a kupakokkal? Hogyan hasznosítják ezeket? Megmutatjuk!

Zöldben gondolkodnak

Zöldben gondolkodnak

Csavarhúzó, fúrógép, ütvefúró, szerszámkészlet és sorolhatnánk tovább – a barkácsüzletek polcain számtalan gyártó termékeit kínálják. Nem is gondolnánk azonban, hogy a Bosch Power Tools termékcsalád szerszámos dobozainak a zöld színe milyen különleges színárnyalat. Sőt, nemcsak a színe különleges, az alapanyaga is. Az elektromos szerszámok doboza ugyanis (a piros csat és a zsanér kivételével) 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készül.

Hazai siker az újrahasznosításban

Korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk, milyen sokféleképpen gyűjtik és hasznosítják a Bosch magyarországi telephelyein a hulladékokat. A miskolci gyárban dolgozó, a kofferek gyártásáért felelős fejlesztőcsapat még tovább gondolta az újrahasznosítás fogalmát. Számukra a kihívást a termékek csomagolásához megfelelő zöld színárnyalat megtalálása jelentette, hiszen az Európából származó háztartási szemétből újrahasznosított anyag igencsak sokféle színű. Több éves tesztelési folyamat és kísérletezés után elkészült a keverék, amiből a speciális Bosch zöld árnyalatot el lehet érni.

Hazai siker az újrahasznosításban

A műanyag hulladék fenntartható csomagolássá alakításáért felelős csapat tagjait minőségi díjjal jutalmazták fenntartható termékek kategóriában – balról: Nagy Krisztián, beszállítói minőségbiztosítási mérnök; Vályi-Tapa Eszter, projektbeszerző; Farkas Melinda, stratégiai beszerző; Sándor Tamás, minőségbiztosítási mérnök

A projekt 2018-as indulása óta újrahasznosított hulladék felhasználásával előállított szerszámos dobozok száma

több mint 1 millió

Mindamellett, hogy a projektcsapat megtalálta a megfelelő alapanyagot és színt, egyúttal csökkentette a gyártásra fordított költségeket is. Nem beszélve arról, hogy az új csomagolás a régihez hasonlóan minden minőségügyi követelménynek megfelel.

Hazai siker az újrahasznosításban

A projekt 2018-as indulása óta újrahasznosított műanyag hulladékok mennyisége

1146 tonna

A gyártás is zöld

Az alapanyagok beszerzésétől kezdve egészen a késztermékek felhasználásáig a fenntarthatóság, a környezetvédelem kulcsfontosságú kérdés a Bosch csoport számára. 2020-ban első ipari vállalatként a széndioxid-semleges gyártás elérését tűzte ki célul.

2030-ra a széndioxid-kibocsátás csökkentése a Bosch gyáraiban világszerte

15%
A gyártás is zöld

A magyar csapat projektje értékes hozzájárulást jelent ezen a területen is, hiszen már a projekt elindításának évében 557 457 kilogramm széndioxidot takarítottak meg. Ez ugyanannyi kibocsátást jelent, mintha 139 964 kilométert tettünk volna meg autóval.

Iratkozz fel hírlevelünkre!