Skip to main content
 
Fenntarthatóság

Egyre okosabb elektromos bringák

2021.11.15 No Comments 13 perc olvasási idő
Egyre okosabb elektromos bringák

Új, elektromos kerékpárokra optimalizált intelligens vezérlőrendszert dob piacra a Bosch. Ezt az eBike Flow nevű telefonos alkalmazással irányíthatjuk és egy sor kényelmes és praktikus szolgáltatást érhetünk el vele akár tekerés közben is.

Rossz levegő helyett elektromos rásegítés

A világ, így Európa nagyvárosainak lakossága dinamikusan növekszik és várhatóan a jövőben is egyre többen költöznek városokba. A metropoliszokban viszont egyre rosszabb a levegő minősége, aminek oka főként a közlekedés során kibocsátott helyi káros anyagokban keresendő.

A közlekedés összességében a szén-dioxid kibocsátás mintegy negyedéért felelős Európában.

A helyzet javításához nagymértékben hozzájárulhatnak a helyileg semleges, elektromos hajtást használó járművek. Persze ezalatt nemcsak a személygépjárművekhez fejlesztett hajtásláncokat kell érteni, hanem például az eBike kerékpárokat is.

Rengeteg felhasználási területen tud segíteni az eBike

Rengeteg felhasználási területen tud segíteni az eBike

A városi közlekedés trónkövetelői

Nagy településeken a legjellemzőbb, tíz kilométeresnél rövidebb utakon sok szempontból verhetetlen alternatívát kínálnak az elektromos kerékpárok. Így szakértők szerint hamarosan egyre több helyen váltják ki a családok második autóját ezek a kétkerekűek. Gondoljunk csak bele, egy pedelec nem csak kipufogógázt és zajt nem bocsát ki, de kevés helyet foglal és egy közlekedési dugóban, vagy a reggeli csúcsforgalomban sokkal gyorsabb is lehet, mint az autó vagy a tömegközlekedés.

A városi közlekedés trónkövetelői

Sokan már felismerték ezeket az előnyöket. Németországban az emberek kétharmada – egy, a Bosch eBike Systems megbízásából végzett reprezentatív felmérés eredménye szerint – arra számít, hogy az elektromos kerékpárok a városi közlekedésben a következő öt évben különösen fontosak lesznek – minden más közlekedési eszköznél fontosabbak. Ezt az értékesítési adatok is alátámasztják: 2020-ban 4,5 millió eBike rendszerű kerékpárt adtak el az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban, vagyis 34 százalékkal többet, mint az előző évben. Az eBike kerékpárok ráadásul nem csak hasznos közlekedési eszközök lehetnek, hiszen a mindennapi használat mellett kiválóan alkalmasak szabadidős tevékenységekhez, túrázáshoz, sportoláshoz is.

EBike újdonságok

Azt már megszokhattuk, hogy a pedelec bringák rohamtempóban fejlődnek, egyre nagyobb hatótávolságot biztosító akkumulátorok, egyre nagyobb nyomatékkal segítő hajtásrendszerek, blokkolásgátló és egy sor más eszköz teszi évről évre kényelmesebbé és biztonságosabbá használatukat. A fejlesztések persze sosem érnek véget, nézzük csak, mire számíthatunk jövőre, illetve a következő években.

A Bosch eBike Systems intelligens rendszere – amely az új eBike Flow alkalmazásból, vezérlőegységből, kijelzőből, akkumulátorból és meghajtóegységből áll – egyéni, testre szabható eBike-élményt biztosít. Többek között teljesen automatikusan rögzíthetjük tekerés közben keletkezett adatainkat, és integrálhatjuk azokat olyan fitneszalkalmazásokba, mint például az Apple Health.

Az új generációs rendszer emellett magát az eBike kerékpárt is hálózatba kapcsolja. A vezeték nélküli frissítések mindig naprakészen tartják a gépet, és folyamatosan új funkciókkal javítják az eBike élményét.

Ez a rendszer szorosan kapcsolódik az okostelefonokhoz, amelyek Bluetooth kapcsolaton keresztül tudnak adatot cserélni a járművel. A jövőben azonban nemcsak kerékpározás közben, hanem bármikor, bárhonnan hozzáférhetünk az adatokhoz. Maga az eBike pedig így hamarosan a tárgyak internetének (IoT) részévé válik – akárcsak a hűtőszekrény, a mosógép, vagy a fűnyírók. Ezáltal egy pedelec is képes lesz adatot cserélni a közlekedés többi résztvevőjével és kommunikálni velük, ami kényelmesebbé és persze biztonságosabbá is teszi használatukat.

Egy távirányító is elég

A rendszert mostantól egyszerűen, egy ledes visszajelzős „távirányítóval” működtethetjük, amelyet elég a hüvelykujjunkkal megérinteni. A ledek különböző színekkel jelzik az aktuális használati módot. A távirányító elegendő az eBike rendszer vezérléséhez, nincs szükség külön kijelzőre, képes megjeleníteni a legfontosabb információkat, például az aktuális töltöttségi állapotot és az üzemmódot. Ez a távirányító hálózati kapcsolatának köszönhetően csatlakozik az eBike Flow alkalmazáshoz.

Azok számára, akik a távirányító mellett szeretnének külön kijelzőt is használni, a Kiox 300 a tökéletes társ. Az újdonságon minden lényeges adat megjeleníthető és persze könnyen leolvasható. A rendszeres „over the air” frissítéseknek köszönhetően mindig naprakész marad, és így sok szórakozást ígér sportolás vagy túrázás közben is. A gomb nélküli színes egység a led távirányítón keresztül vezérelhető, és az eBike Flow alkalmazáshoz csatlakozik.

Egy távirányító is elég

Akkumulátor a lelke mindennek

A fenti eszközök persze mit sem érnek, ha nincs egy megbízható áramforrás az elektromos bringákon. A PowerTube 750 éppen ilyen. A Bosch eBike akkumulátor portfóliójának jelenleg ez a legnagyobb hatótávolságot biztosító modellje. A lítium-ion akkumulátor tökéletesen integrálható az eBike vázába, ráadásul alig több mint két óra alatt 50 százalékra feltölthető.

Az akkumulátor mellett kell még egy jó hajtáslánc is, a Bosch kínálatában jelenleg a Performance Line CX jelenleg a legfejlettebb. A hajtóegység akár 85 Nm nyomatékot biztosít a dinamikus és egyedi tekerési élmény érdekében. Az eBike Flow alkalmazásban pedig a dinamika, a maximális sebesség és a maximális nyomaték is testre szabható, így tökéletesen alakítható a saját stílusunkhoz.

A nagyobb kapacitású akkumulátor több lehetőséget tartogat

A nagyobb kapacitású akkumulátor több lehetőséget tartogat

Összekapcsolva biztonságosabb

A távlati tervek között szerepel, hogy az eBike kerékpárok össze tudjanak kapcsolódni más járművekkel és a közlekedési infrastruktúrával. Ez növelheti a közúti biztonságot, különösen a városokban, hiszen a járművek előre figyelmeztethetik egymást, így elkerülhetőek lesznek az ütközések, de például jelentősen csökkentené a járművek holtterében haladó kerékpárosok kiszolgáltatottságát is. Az autókhoz fejlesztett Car-to-X kommunikációt használó rendszerre ugyanakkor még várnunk kell, hiszen azt először a személy- és teherautók kapják majd meg.

Összekapcsolva biztonságosabb

A jövő riasztó(ja)

A jövőben az eBike kerékpárok is profitálhatnak a lopásvédelem területén végzett fejlesztésekből. Bizonyos modellekre akár utólag is felszerelhető a ConnectModule. Ennek a funkciónak a segítségével az eBike hangriasztást indíthat el a tolvajok elrettentése érdekében, ha pedig ez nem segít, lopás esetén is nyomon követhetjük járművünket az eBike Flow alkalmazásban.

A Bosch eBike bringák egyre okosabbak. Ráadásul meglehetősen sokoldalúak lehetnek, ahogy az az idei müncheni IAA Mobility kiállításon is látszott.

Iratkozz fel hírlevelünkre!