Skip to main content
 
Életmód

Új dimenziókhoz férünk hozzá

2024.10.17 No Comments 12 perc olvasási idő
Új dimenziókhoz férünk hozzá

Öt epizódból álló videósorozatunk második részben, azzal ismerkedhetünk meg, hogy a kvantumtechnológiát hogyan lehet haszonsítani a hétköznapi életben. A navigációs rendszerek új szintre emelésétől, a szívritmus pontosabb szabályozásáig vezet az út, miközben sok más területet is érintünk.

A Bosch kvantumszenzora ma már csak akkora, mint egy mobiltelefon, de a mérete hamarosan még tovább csökkenthető

A Bosch kvantumszenzora ma már csak akkora, mint egy mobiltelefon, de a mérete hamarosan még tovább csökkenthető

Ma még leginkább a sci-fi regények és filmek kellékei a kvantumszenzorok, annyira futurisztikusnak tűnhetnek ezek az eszközök. A kvantumtechnológiában ugyan hatalmas lehetőségek rejlenek, de kétségtelen, hogy ezek nagy része még távoli álom a hétköznapok vonatkozásában. Ugyanakkor a Bosch már tíz éve végez kutatásokat ezen a területen, így vállalatunk hamarosan az első konkrét alkalmazások fejlesztésébe kezd, szoros együttműködésben ügyfeleinkkel. Az első kézzelfogható eredmények az egészségügyben és az autóiparban jelennek majd meg.

A kutatási terület viszonylag újnak számít, de a Bosch korán felismerte a fontosságát

A kutatási terület viszonylag újnak számít, de a Bosch korán felismerte a fontosságát

Mire jó ez az egész?

Sorozatunk második részében Riccardo Cipolletti, a Bosch Quantum Sensing fizikusa és termékmenedzsere segítségével kaphatunk képet arról, hogy a témával kapcsolatos kutatások milyen mértékben változtathatják meg az életünket. Riccardo elmeséli azt is, hogy hol tartanak a kvantumérzékelőkkel kapcsolatos kutatások és pontosan mire is lehet használni ezt a technológiát. Kitér arra is, hogyan lehet mérni a mágneses mezők apró változásait, a jelenlegi eljárásoknál ezerszer precízebben.

Életet menthetnek

A Bosch kvantumérzékelői tehát forradalmasíthatnak különböző területeket, biztonságosabbá és kényelmesebbé tehetik a mindennapi életet. Nagy lehetőség rejlik például az eszközök alkalmazásában az egészségügy területén. Egy mágneses szenzorral az agy hullámait is tanulmányozhatjuk, így még jobban megérthetjük annak működését. A technológia jövőbeli felhasználásának másik példája a mesterséges végtagok szabályozásához kapcsolódik, az idegi impulzusokat rögzítő és feldolgozó érzékelők segítségével.

Riccardo Cipolletti fizikusként a kutatócsapat egyik pillére

Riccardo Cipolletti fizikusként a kutatócsapat egyik pillére

De ezzel még koránt sincs vége a felhasználási lehetőségeknek. A szív természetes mágneses terének mérésével a kvantumszenzorok sokkal több adatot tudnak szolgáltatni, mint a mai elektrokardiográfia (EKG). Ez pedig egyrészt a vizsgálatok elvégzését és a diagnózisok felállítását gyorsítja, másrészt az otthoni felügyeletet is egyszerűbbé és pontosabbá teszi. Így többek között a pitvarfibrilláció – ami a sztrók, a szívelégtelenség és a demencia egyik oka lehet – időben felismerhetővé válhat. A Bosch által fejlesztett kvantumszenzorok segítségével a rendellenességek korai felismerése is lehetővé válik, megelőzhetjük a szívelégtelenségek, vagy az agyi érkatasztrófa következményeit. Nem túlzás kijelenteni, hogy kutatásaink életeket menthetnek a jövőben.

Az új szenzortechnológia az élet sok területén meghatározó lehet.
Ezek közé tartozik az egészségügy is

A pontosság új dimenziója

Az orvostechnológia mellett a kvantumszenzorok a közlekedésben, többek között az autóiparban is jól alkalmazhatóak. Az egyik terület, ahol ez jelentős előrelépést hozhat, az a navigáció. Amíg a globális helymeghatározó rendszer (GPS) érzékeny az interferenciára, addig a kvantumszenzorok ellenállnak a külső hatásoknak, mivel a Föld állandó mágneses terének mérése a működésük alapja. Ez rendkívül pontos navigációt tesz lehetővé gyakorlatilag minden közlekedési eszközön. Nemcsak az autókban, de a repülőgépekben és vízi járművekben is hatékonyan működhet, sőt akár egy épületen belül is.

A pontosság új dimenziója

A hétköznapokban is hasznos

A kvantumtechnológia ráadásul az élet olyan mindennapi területén is segíthet, mint például az elektromos járművekben akkumulátorainak állapotfelmérése, vagy töltöttségi szintjük ellenőrzése. Ezek a szenzorok ugyanis az elektromos áram mágneses mezőjének pontos mérésére, így az akkumulátor töltöttségi szintjének meghatározására is használhatók. Ezzel pedig a jelenleginél sokkal pontosabban meg lehet majd határozni akár azt is, hogy milyen távolságot tehetünk meg az adott járművel.

A kvantumtechnológia a számítástechnika világát is forradalmasíthatja, ezen a téren a Bosch az IBM stratégiai partnere

A kvantumtechnológia a számítástechnika világát is forradalmasíthatja, ezen a téren a Bosch az IBM stratégiai partnere

Iratkozz fel hírlevelünkre!