Skip to main content
 
Okosvárosok

Okosodó spanyolhon: Barcelona, Madrid és Malaga is élen jár az intelligens várostervezésben

2024.09.16 No Comments 26 perc olvasási idő
Okosodó spanyolhon: Barcelona, Madrid és Malaga is élen jár az intelligens várostervezésben

Tikkasztó hőség, frissítő tengerpartok és isteni tapaszok a délutáni szieszta árnyékában. Spanyolország régóta a turisták paradicsoma, de az utóbbi időben igyekszik az innováció szinonimájává is válni. Madrid, Barcelona, Sevilla, Zaragoza és Bilbao már nem csupán híres focicsapatukról és festői városukról juthat eszünkbe, hanem arról is, milyen innovatív technológiákkal igyekeznek a lehető legfenntarthatóbbá és legélhetőbbé tenni településeiket.

Gombamód szaporodó okosvárosok

Spanyolországban folyamatosan növekszik a városokban lakók száma, és klímaváltozás szempontjából az egyik legérzékenyebb ország. Ahogyan az átlaghőmérséklet egyre melegszik, a déli országban egyre több aszály és váratlan esőzés, szárazság és hirtelen hőingadozás várható.

Valencia

Sevilla

Sevilla

A spanyol kormányzat már évekkel korábban elkezdett azon dolgozni, hogy az országot még fenntarthatóbbá és élhetőbbé tegyék, ennek érdekében pedig az okoseszközöket és az összekapcsolt technológiát is bevonták. 2011-ben létrehozták a Spanyol Okosvárosok Hálózatát (Spanish Smart Cities Network – RECI), amelynek célja, hogy a sűrűn lakott városi területeken biztosítsa az emberek jólétét anélkül, hogy a természeti erőforrásokkal mostohán bánna. A hálózat tagjai együtt dolgoznak azon, hogy fenntartható városvezetési modellt, energiatakarékos megoldásokat, fenntartható közlekedést, e-kormányzást és az embereket a középpontba állító attitűdöt alakítsanak ki. A nyitott hálózathoz már több mint 140 önkormányzat csatlakozott, köztük a főváros, Madrid, és olyan ikonikus városok, mint Barcelona, Valencia, Malaga, Sevilla, Palma de Mallorca, Zaragoza, Bilbao vagy Murcia.

A programban résztvevő városok többsége az intelligens közlekedési hálózatok, energiafelhasználás és kormányzás területén igyekszik okosmegoldásokkal élen járni.

Barcelona, az okos vízgazda

A katalán főváros például az energiafelhasználás, a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a zajcsökkentés terén vetette be az összekapcsolt technológiákat. Például okosmérőket és szenzorokat szereltek fel az újonnan felhúzott épületekben, hogy optimalizálják az energiafelhasználást.

Barcelona, az okos vízgazda

Emellett IoT-szenzorokat helyeztek el a közparkokban az öntözőrendszerek hatékony működtetésére, a meghibásodások kezelésére és a vízzel való észszerű bánásmód megvalósítására. Azzal, hogy mintegy 20 ezer okosmérőt helyeztek el a közparkokban az öntözés szabályozására és a vízszintek mérésére, 25 százalékkal megnőtt a vízkészletek aránya, ez pedig ráadásul évente több mint félmillió dollárnyi megtakarítást hoz a barcelonai önkormányzat konyhájára.

Barcelona, az okos vízgazda

Az okos kormányzás érdekében és a szenzorok által gyűjtött adattenger kezelésére Barcelona létrehozta a Sentilo platformot is, egy olyan nyílt forráskódú rendszert, amely megosztja az adatokat a városlakókkal és az önkormányzat munkatársaival.

18000
aktív szenzort kapcsol hálózatba a Sentilo a városban, amelyek az időjárási körülményeket, az áramhasználatot, a vízkészletet, a levegőminőséget és a zajszintet monitorozzák.

Madrid, a hulladékkirály

A spanyol fővárosban sem fukarkodnak az okosváros-projektekkel. Tavaly jelentették be, hogy Európa legnagyobb intelligens hulladékkezelő rendszerét fogják létrehozni Madridban. Több mint 11 ezer szenzort építenek be a különféle hulladékfajtákat, például üveg, műanyag, organikus vagy textilszemetet tartalmazó kukákba, amelyekről folyamatosan információkat gyűjtenek a szenzorok. Az adatok befutnak az okos-hulladékkezelő szoftverrendszerébe, amely ezt követően optimalizálja a hulladék feldolgozását és útját.

Madrid, a hulladékkirály

Ezen kívül Madrid még 2011-ben elindította a Zero Carbon nevű, fenntartható okosváros-projektjét, amelyben a madridi önkormányzat és a Cisco közösen tűzte ki célul, hogy az egyik legzöldebb európai várossá teszik a spanyol fővárost. Ennek érdekében a Madrid központjában és a Merengue egész területén lévő gyalogutak mentén LED-lámpákat helyeztek el, amelyekkel a hagyományos utcai világításhoz képest akár 60 százalékkal is csökkenteni tudják az energiaköltségeket.

Madrid, a hulladékkirály

Malaga, az intelligens dugócsökkentő

Malagában mintegy 155 millió euró értékben indított az önkormányzat több mint kétszáz fenntarthatósági és okosvárossal kapcsolatos projektet. Ezek célja az energiaegyensúly megteremtése, az intelligens víz- és szennyvízkezelés, a fenntartható közlekedés kialakítása, az e-mobilitás és közlekedési eszközök váltogatásának lehetősége, valamint a mesterséges intelligencia használata a közlekedési dugók csökkentésére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!